Απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών ο θρυλικός χάκερ

1


Ο Kevin Mitnick, ο οποίος ήταν κάποτε ένας από τους πιο καταζητούμενους χάκερ υπολογιστών στον κόσμο, απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών στις 16 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με τη νεκρολογία του, ο Mitnick έδινε μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος για περισσότερο από ένα χρόνο και υποβαλλόταν σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. «Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μοιάζει με μυθιστόρημα», γράφει η νεκρολογία του και αυτός είναι ίσως ο τέλειος τρόπος για να περιγράψει κανείς την ιστορία του.

Η πρώτη φορά που ο Mitnick διείσδυσε σε ένα σύστημα υπολογιστών ήταν το 1979, αλλά μόλις το 1988 καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για αντιγραφή του λογισμικού μιας εταιρείας. Διέρρηξε τους υπολογιστές του τηλεφωνητή της Pacific Bell όταν βρισκόταν υπό επιτήρηση και στη συνέχεια συνέχισε να παραβιάζει δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ιστότοπους εταιρειών και κυβερνήσεων, όντας φυγάς τη δεκαετία του ’90.

Ο Mitnick συμμετείχε, επίσης, στην κλοπή χιλιάδων αρχείων και αριθμών πιστωτικών καρτών, αλλά η νεκρολογία του αναφέρει πως «δεν πήρε ποτέ ούτε μία δεκάρα από κανένα από τα “θύματά” του». Τελικά συνελήφθη το 1995 και κατηγορήθηκε για παράνομη χρήση συσκευής τηλεφωνικής πρόσβασης και απάτη με υπολογιστές. Μάλιστα, οι αρχές πίστευαν ότι είχε πρόσβαση σε εταιρικά εμπορικά μυστικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή.

Τελικά, ο Mitnick πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή, τα οποία χαρακτήρισε ως «διακοπές» όταν απελευθερώθηκε. Από εκεί και πέρα, άλλαξε την πορεία της καριέρας του και επέλεξε να γίνει White Hat hacker και σύμβουλος κυβερνοασφάλειας. Το 2011, έγινε συνιδιοκτήτης και επικεφαλής hacking officer της KnowBe4, η οποία παρέχει εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και μια πλατφόρμα προσομοίωσης phishing σε πελάτες.

Πριν συμβούν όλα αυτά, ο Mitnick κατάφερε πώς να παίζει με το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Λος Άντζελες σε ηλικία μόλις 12 ετών απομνημονεύοντας τα δρομολόγια των λεωφορείων αλλά και τα διάτρητα εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια απέκτησε τα δικά του εργαλεία διάτρησης ώστε να μπορεί να βολτάρει με τα λεωφορεία όλη μέρα.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή