Αστρονόμοι ανακάλυψαν τεράστια μαύρη τρύπα -Με μάζα 40πλάσια του Ηλιου! | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4


Μια aπίστευτα μεγάλη μαύρη τρύπα με μάζα 40πλάσια του Ηλιου πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Γερμανοί αστρονόμοι, σε απόσταση 700 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στον υπερμεγέθη ελλειπτικό γαλαξία Holmberg 15A, που αποτελεί τμήμα μιας ομάδας άνω των 500 γαλαξιών, γνωστής ως Abell 85 και είναι τόσο τεράστια που θα μπορούσε να καταπιεί όχι μόνον τη Γη και τους γειτονικούς της πλανήτες, αλλά ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Αν και οι ειδικοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό την ύπαρξη της μαύρης τρύπας, είναι η πρώτη φορά που αυτό επιβεβαιώνεται από την ανάλυση των κινήσεων των αστέρων γύρω της στη νέα μελέτη.

Οι μαύρες τρύπες καταπίνουν αργά ολόκληρα αστέρια, ρουφώντας τα αέριά τους / Εικόνα: Nasa /JPL-Caltech

«Πρόκειται για την πιο μεγάλη μαύρη τρύπα με άμεση δυναμική ανίχνευση στο κοντινό σύμπαν», ανέφεραν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής και του Πανεπιστημιακού Παρατηρητηρίου του Μονάχου στο Sci-News, συμπληρώνοντας ότι «η μαύρη τρύπα δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη γνωστή, αλλά και τέσσερις έως εννιά φορές μεγαλύτερη του αναμενομένου δεδομένης της αστρικής μάζας του γαλαξία». Για τον Άντριου Κόουτς του University College of London «είναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στη δική μας περιοχή του σύμπαντος και μια από τις μεγαλύτερες που εντοπίστηκαν ποτέ».





Πηγή