Αυτά είναι τα νέα στοιχεία για την επόμενη μεγάλη έκδοση

13


Σειρά παίρνει το Android Q, η 10η μεγάλη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Google. Η εταιρεία ανακοίνωσε στο συνέδριο Google I/O 2019 ότι το Android OS βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 2.5 δισεκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζει ότι μαζί με την επιτυχία έρχεται και η μεγάλη ευθύνη για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Με αυτό το σκεπτικό, η Google δηλώνει ότι το Android Q αναπτύσσεται επάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: Καινοτομία, Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα, Ψηφιακή Ευζωία (Digital Wellbeing).

Υποστήριξη νέων mobile εμπειριών

Με την εποχή των αναδιπλούμενων smartphones και των δικτύων 5G να έχει ξημερώσει, το Android Q έχει σχεδιαστεί με σκοπό να υποστηρίζει αυτές τις νέες mobile εμπειρίες και δυνατότητες, από το multi-tasking και την άμεση προσαρμογή στη μεταβολή του μεγέθους της οθόνης μέχρι εργαλεία για τους developers ώστε να εκμεταλλευτούν τις ταχύτερες συνδέσεις για gaming, επαυξημένη πραγματικότητα κ.ά.

Επιπλέον, θα δούμε αρκετές καινοτομίες που αφορούν την επί τόπου (επάνω στη συσκευή) εκτέλεση διεργασιών μηχανικής μάθησης, όπως για παράδειγμα το Live Caption. Η Google γνωρίζει ότι υπάρχουν 466 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα ακοής σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό συνεργάστηκε στενά με τη συγκεκριμένη κοινότητα για να αναπτύξει μια λειτουργία που θα βελτιώσει την πρόσβαση τους στα media. Με ένα άγγιγμα, το Live Caption θα εμφανίζει αυτόματα υπότιτλους στο περιεχόμενο που αναπαράγεται στη συσκευή (videos, podcasts, ηχητικά μηνύματα) σε οποιαδήποτε εφαρμογή, ακόμη και σε υλικό που έχεις ηχογραφήσει μόνος σου. Μόλις εντοπιστεί ομιλία θα εμφανίζονται υπότιτλοι χωρίς να χρειάζεται σύνδεση σε WiFi ή δίκτυο τηλεφωνίας και χωρίς να φεύγουν αυτοί οι υπότιτλοι από τη συσκευή σου!

Αυτή η επι τόπου λειτουργία της μηχανικής μάθησης θα τροφοδοτεί και τη λειτουργία Smart Reply, που πλέον ενσωματώνεται στο σύστημα ειδοποιήσεων του Android OS για να εμφανίζει προτάσεις απάντησης σε οποιαδήποτε εφαρμογή messaging. Επιπλέον, το Smart Reply θα προβλέπει και την επόμενη ενέργεια σου – για παράδειγμα, αν κάποιος σου στείλει μια διεύθυνση, τότε θα πατάς επάνω της και θα ανοίγει το Google Maps.

Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα στο επίκεντρο

Η Google ανέφερε ότι το Android OS έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια πολλές καινοτομίες που αφορούν την ασφάλεια, όπως κρυπτογράφηση των αρχείων, προκαθορισμένη ενεργοποίηση του SSL και τα επαγγελματικά προφίλ, ενώ το Google Play Protect σαρώνει πλέον περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές καθημερινά για malware.

Με το Android Q θα έρθουν σχεδόν 50 νέες λειτουργίες και αλλαγές που αφορούν καθαρά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Ένα παράδειγμα είναι η ξεχωριστή ενότητα “Privacy” στο μενού των ρυθμίσεων, όπου θα βρίσκουμε συγκεντρωμένες όλες τις σχετικές επιλογές για την προστασία του λογαριασμού μας. Επίσης, στη νέα ενότητα “Location” θα βλέπουμε ξεκάθαρα τι μοιραζόμαστε σχετικά με την τοποθεσία μας με τις διάφορες εφαρμογές της συσκευής μας, ενώ θα λαμβάνουμε και ειδοποίηση ότι κάποια εφαρμογή στο παρασκήνιο εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία μας και θα μπορούμε να την αποκόψουμε. Θετικό, επίσης, ότι θα προστατεύονται και οι σειριακοί αριθμοί της συσκευής μας.

Τέλος, στο Android Q θα γίνονται αναβαθμίσεις ασφαλείας στο παρασκήνιο, όπως γίνονται οι αναβαθμίσεις σε διάφορες εφαρμογές Android. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να περιμένεις καιρό για να λάβεις τις τελευταίες επιδιορθώσεις και βελτιώσεις, ούτε να επανεκκινήσεις τη συσκευή σου.

Ισορροπία στην Ψηφιακή Ζωή

Στα εργαλεία Digital Wellbeing που λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, το Android Q προσθέτει το νέο Focus mode, το οποίο έχει σκοπό να σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι στη δουλειά σου χωρίς να έχεις περισπασμούς από το smartphone. Μπορείς να επιλέξεις τις εφαρμογές που βρίσκεις “ενοχλητικές” (π.χ. ειδοποιήσεις από ειδήσεις ή το Candy Crush Saga) και να τις κρατάς σε σίγαση έως ότου βγεις από το Focus mode.

Διαθεσιμότητα του Android Q Beta

Το Android Q είναι διαθέσιμο σε beta έκδοση με νέο σύστημα διαχείρισης με χειρονομίες και Dark Theme, για 21 συσκευές από 13 κατασκευαστές όπως οι Sony, Nokia, Huawei και LG.

[Google]



Πηγή