Αυτή είναι η πιο αναλυτική εικόνα της Σελήνης με λήψη που έγινε από τη Γη

13


Τον τελευταίο καιρό έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πολύ εντυπωσιακές εικόνες από το Διάστημα χάριν στις δυνατότητες του πανίσχυρου James Webb Space Telescope, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι το μόνο που φέρνει τόσο ποιοτικό υλικό πίσω στη Γη.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να τραβήξουν την πιο αναλυτική φωτογραφία της Σελήνης όλων των εποχών από τη Γη και μάλιστα χρησιμοποιώντας μια συσκευή που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν συνηθισμένο οικιακό φούρνο μικροκυμάτων! Αυτή η συσκευή δεν είναι άλλη από το Green Bank Telescope, το οποίο διαθέτει πομπό πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και σε συνδυασμό με το Very Long Baseline Array κατάφερε να φωτογραφίσει τον κρατήρα Tycho με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια.

Οι δύο αυτές συσκευές αποτελούν μέρος του πρωτότυπου παρατηρητηρίου που έχει στήσει το National Science Foundation (ΗΠΑ) για εκμετάλλευση συστημάτων radar επόμενης γενιάς που θα βοηθήσουν στην μελέτη πλανητών, δορυφόρων και αστεροειδών του Ηλιακού Συστήματος μας.

Οι εικόνες που βλέπουμε είναι απλά το πρώτο βήμα για όσα περιμένουμε να δούμε και από αυτήν την πηγή μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ ο απώτερος σκοπός είναι να μελετηθεί η τροχιά διάφορων αστεροειδών για να καταλάβουν οι ερευνητές αν μπορεί να γίνουν απειλητικοί για τον πλανήτη μας.

Στην παρούσα φάση το Green Bank Telescope έχει την δυνατότητα αποστολής σήματος ισχύος έως 700W, αλλά υπάρχουν ήδη σχέδια για την δημιουργία ενός νέου συστήματος 500 KW που θα είναι 1000 φορές πιο ισχυρό.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή