Αυτός είναι ο εξοπλισμός για την υπηρεσία δορυφορικού Internet της Amazon

5


Πίσω στο 2019 η Amazon είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει και αυτή μια δορυφορική υπηρεσία παροχής Internet σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι σαν το Starlink της SpaceX δηλαδή, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε κάτι χειροπιαστό από την εταιρεία.

Πρόκειται για το Project Kuiper, μια υπηρεσία που θα θέσει σε χαμηλή τροχιά ένα δίκτυο δορυφόρων για την υποστήριξη της, με την αρχή να γίνεται σε πειραματικό στάδιο στις αρχές του 2024 και μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς θα έχει φτάσει στους πρώτους πελάτες.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία αποκάλυψε τον εξοπλισμό που θα είναι απαραίτητος για τη σύνδεση στο δορυφορικό δίκτυο και δεν δίστασε να βάλει στην ίδια πρόταση και το Starlink, αναφέροντας ότι το δικό της hardware είναι μικρότερο, ικανότερο και πιο οικονομικό για τον καταναλωτή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο εξοπλισμός της Amazon δεν θα κοστίζει περισσότερο από $400 και θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ταχύτητα έως 400Mbps. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα λανσάρει και ένα ακόμη μικρότερο τερματικό που, ωστόσο, θα περιορίζει την ταχύτητα στα 100Mbps, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους κυβερνητικούς οργανισμούς και τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει ένα μεγαλύτερο terminal που θα υποστηρίζει ταχύτητα έως 1Gbps.

Για την λειτουργία των τερματικών συσκευών του Project Kuiper, η Amazon έχει σχεδιάσει το δικό της chipset που φέρει την κωδική ονομασία Prometheus. Η εταιρεία τονίζει πως το chipset έχει την ισχύ ενός τυπικού 5G modem των σύγχρονων smartphones και μπορεί να λειτουργήσει ως σταθμός για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση χιλιάδων καταναλωτών.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και το Project Kuiper, καθώς η ύπαρξη δύο (ή γιατί όχι και περισσότερων) τέτοιων υπηρεσιών ενδεχομένως θα οδηγήσει μελλοντικά τόσο σε καλύτερη κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών του πλανήτη μας, όσο και σε χαμηλότερο κόστος λόγω ανταγωνισμού.

[Amazon]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή