Αυτός ο «νεκρός» γαλαξίας ίσως αλλάξει όσα γνωρίζουμε για το πρώιμο Σύμπαν

0


Ένας “νεκρός” γαλαξίας που πιστεύεται ότι υπήρξε 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang προκαλεί πολλούς προβληματισμούς στην αστρονομική κοινότητα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με παρατηρήσεις που έγιναν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο γαλαξίας φαίνεται να έζησε γρήγορα και να πέθανε νέος. Ο σχηματισμός των άστρων μέσα στον γαλαξία φαίνεται ότι έγινε πολύ γρήγορα και μετά σταμάτησε σχεδόν το ίδιο γρήγορα. Πρόκειται για ένα απροσδόκητο φαινόμενο στο πρώιμο Σύμπαν και θα μπορούσε να διαλευκάνει εντελώς όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τις πρώτες ημέρες του Σύμπαντος μας.

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτόν τον νεκρό γαλαξία είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η “σβησμένη” κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα είναι μόνιμη ή απλώς προσωρινή. Είναι επίσης ασαφές τι τον έκανε να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Οι γαλαξίες όπως αυτός ο αρχαίος και νεκρός γαλαξίας χρειάζονται πολύ αέριο για να αρχίσουν να σχηματίζουν αστέρια. Αλλά αυτό το αέριο καταναλώνεται πολύ γρήγορα όταν αρχίζουν να σχηματίζονται αστέρια, και αν δεν αναπληρωθεί, μπορεί να σταματήσει εντελώς ο σχηματισμός νέων αστέρων, δημιουργώντας μια νεκρή κατάσταση για τον γαλαξία.

Μεγάλο μέρος των σημερινών μοντέλων μας για το πρώιμο Σύμπαν βασίζεται σε αυτά που γνωρίζουμε για το σύγχρονο Σύμπαν μας. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, ή η ανατροφοδότηση από ένα σχηματισμό άστρων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκτόπιση του αερίου από έναν γαλαξία, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό άστρων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κανένα από αυτά τα σενάρια στον νεκρό γαλαξία που παρατήρησε πρόσφατα το James Webb. Και συνήθως έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει μόνο σε σύγχρονους γαλαξίες. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τα τρέχοντα μοντέλα μας για το πρώιμο Σύμπαν και να μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε τις πρώτες ημέρες της κοσμικής εξέλιξης.

Μόνο αργότερα στο Σύμπαν αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν αστέρια, είτε αυτό οφείλεται σε μια μαύρη τρύπα είτε σε κάτι άλλο“, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Francesco D’Eugenio. “Ψάχνουμε για άλλους γαλαξίες σαν αυτόν στο πρώιμο Σύμπαν, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να θέσουμε κάποιους περιορισμούς σχετικά με το πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν νέα αστέρια. Θα μπορούσε να συμβαίνει ότι οι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν «πεθαίνουν» και στη συνέχεια ξαναζωντανεύουν, όμως, θα χρειαστούμε περισσότερες παρατηρήσεις για να μας βοηθήσουν να το καταλάβουμε αυτό“.

Αν αυτό αποδειχθεί ότι ισχύει, θα μπορούσε να εξαλείψει εντελώς όλα όσα έχουμε μάθει για το πρώιμο Σύμπαν.

*Η κεντρική εικόνα είναι του Graham Holtshausen on Unsplash

[via]



Πηγή