Γεωλογικά ενεργή η Σελήνη, η οποία συρρικνώνεται και προκαλεί σεισμούς

0


Η Σελήνη θεωρούνταν για αρκετό καιρό γεωλογικά νεκρή, χωρίς να συμβαίνουν διεργασίες στο εσωτερικό του πυρήνα της. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα στοιχεία τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι η Σελήνη δεν είναι στατική και θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι ακόμη τεκτονικά ενεργή. Και τώρα, μια νέα έρευνα της NASA δείχνει ότι η συρρίκνωση του φεγγαριού με την πάροδο του χρόνου προκαλεί σεληνιακούς σεισμούς και τον σχηματισμό ρηγμάτων κοντά στον νότιο πόλο της.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της NASA για τον σεληνιακό νότιο πόλο, δεδομένης της πρόθεσης της υπηρεσίας να στείλει αστροναύτες εκεί. Οι ερευνητές έχουν μοντελοποιήσει τη σεληνιακή δραστηριότητα για να αναζητήσουν την πηγή των σεληνιακών σεισμών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo.

Η μοντελοποίησή μας υποδηλώνει ότι οι ρηχοί σεληνιακοί σεισμοί που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές εδαφικές δονήσεις στη νότια πολική περιοχή είναι πιθανοί από γεγονότα ολίσθησης σε υπάρχοντα ρήγματα ή από το σχηματισμό νέων ρήξεων“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tom Watters του Ινστιτούτου Smithsonian σε μια δήλωση. “Η συνολική κατανομή των πρόσφατων ρηγμάτων ώθησης, το ενδεχόμενο να είναι ενεργά και η δυνατότητα σχηματισμού νέων ρηγμάτων ώθησης από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια συστολή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της θέσης και της σταθερότητας των μόνιμων σταθμών στη Σελήνη“.

Στοιχεία αυτής της κίνησης προέρχονται επίσης από το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και λαμβάνει εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης με την κάμερά του. Αυτές οι εικόνες δείχνουν μικρά, νεαρά ρήγματα που σχηματίζουν δομές που μοιάζουν με βράχους.

Τα ρήγματα σχηματίζονται λόγω της δραστηριότητας κάτω από την επιφάνεια καθώς το εσωτερικό του φεγγαριού ψύχεται, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνολικά. Η βαρύτητα της Γης συμβάλλει επίσης δημιουργώντας παλιρροϊκές δυνάμεις που επηρεάζουν το εσωτερικό του φεγγαριού.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δραστηριότητες όπως κατολισθήσεις στη σεληνιακή επιφάνεια, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους μελλοντικούς αστροναύτες. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτή τη δραστηριότητα στη Σελήνη, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη τοποθεσία για την προσεδάφιση τυχόν μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών εκεί.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον σεισμικό κίνδυνο που ενέχουν οι μελλοντικές ανθρώπινες δραστηριότητες στη Σελήνη, χρειαζόμαστε νέα σεισμικά δεδομένα, όχι μόνο στον Νότιο Πόλο, αλλά σε συνολικό επίπεδο“, δήλωσε μια άλλη ερευνήτρια, η Renee Weber του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA. “Αποστολές όπως η επερχόμενη Farside Seismic Suite θα επεκτείνουν τις μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Apollo και θα προσθέσουν στις γνώσεις μας για την σεισμικότητα“.

[via]



Πηγή