Δείτε την εντυπωσιακή γέννηση ενός νέου νησιού στην Ιαπωνία [Video]

19


Απίστευτα εναέρια πλάνα δείχνουν την εκρηκτική γέννηση ενός ολοκαίνουργιου νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νησί είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης, που εκτόξευσε μάγμα στον ωκεανό και προκάλεσε τεράστιες εκλύσεις υπέρθερμου ατμού. Πέτρες και λάβα πετάχτηκαν στον αέρα σε ύψος 50 μέτρων από τη δύναμη της έκρηξης, καθώς το μάγμα ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε σε απόσταση 800 μέτρων από την ακτή του ιαπωνικού νησιού Iwo Jima.

Τοπικά ειδησεογραφικά αεροσκάφη εντόπισαν για πρώτη φορά τα σημάδια της έκρηξης στο νότιο άκρο της τάφρου Izu-Ogasawara, 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, στις 30 Οκτωβρίου 2023. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το νησί, το οποίο έχει διάμετρο περίπου 230 μέτρα, πιθανότατα θα παραμείνει μόνιμο ή μπορεί ακόμη και να συγχωνευθεί με το κοντινό Iwo Jima, αν η έκρηξη συνεχιστεί. Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι η έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί στις 21 Οκτωβρίου, καθώς οι ηφαιστειακές δονήσεις γίνονταν αισθητές ανά δύο λεπτά.

Αν και το νέο νησί μπορεί να φαίνεται μικρό, αποτελεί μέρος ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου με διάμετρο στη βάση του 40 χιλιόμετρα και ύψος πάνω από 2 χιλιόμετρα. Το Iwo Jima είναι μέρος της καλντέρας πλάτους 10 χιλιομέτρων, που σχηματίστηκε όταν η κορυφή του ηφαιστείου κατέρρευσε στον εαυτό της. Το βίντεο δείχνει τις εκρήξεις να εκτοξεύουν τεράστιες στήλες ατμού, τέφρας και καπνού, ενώ μια τεράστια σχεδία από επιπλέουσα ελαφρόπετρα σχηματίζεται γύρω από το νέο νησί. Γνωστές και ως φρεατομαγματικές εκρήξεις, αυτές προκαλούνται από το θαλασσινό νερό που μετατρέπεται ξαφνικά σε ατμό καθώς έρχεται σε επαφή με λιωμένο πέτρωμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο αναφέρουν ότι το μάγμα εισέρχεται πιθανότατα στο νερό από δύο σημεία, με τις εκρήξεις να συμβαίνουν κυρίως στο νότιο σημείο. «Η αιωρούμενη ελαφρόπετρα και το αποχρωματισμένο νερό εμφανίζονται σε ολόκληρη την περιφέρεια του νησιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μάγμα εκλύεται από αυτή τη θέση», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Setsuya Nakada του Ινστιτούτου Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο λέει ότι το νησί μπορεί να καταστεί μόνιμο. «Σε ένα προηγούμενο στάδιο, ένας κάθετος πίδακας μαύρου χρώματος, που αποτελείται από στερεοποιημένο μάγμα και νερό αναβλύζει προς τα πάνω. Από τις 3 Νοεμβρίου, η έκρηξη άρχισε να αλλάζει και η απελευθέρωση ηφαιστειακής τέφρας συνεχίστηκε με εκρηκτικό τρόπο», δήλωσε ο καθηγητής Nakada στους Japan Times.

Οι περιοχές που δεν καλύπτονται από στερεοποιημένη λάβα μπορεί να παρασυρθούν από τα κύματα, αλλά αν εκλυθεί περισσότερη λάβα, τότε αυτή θα μπορούσε να καλύψει το νησί και να το εμποδίσει από τη διάβρωση. Ο καθηγητής Nakada επισημαίνει ότι είναι πιθανό τα τμήματα του νησιού που έχουν ήδη καλυφθεί από λάβα να «παραμείνουν για πάντα». Παρότι δεν είναι βέβαιο πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη, ο καθηγητής προσθέτει ότι «υπάρχει η πιθανότητα το νέο νησί να συγχωνευτεί με το Iwo Jima αν η έκρηξη συνεχιστεί».

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή