Δείτε την ολική έκλειψη Ηλίου από το Διάστημα [Video]

1


Μια ολική έκλειψη ηλίου σάρωσε χθες τη Βόρεια Αμερική, αποκλείοντας στιγμιαία τον Ήλιο με τμήματα της ηπείρου να βυθίζονται στο σκοτάδι. Γεωστατικοί δορυφόροι που βρίσκονταν σε τροχιά σε απόσταση 36 000 χιλιομέτρων κατέγραψαν εικόνες του σπάνιου ουράνιου γεγονότος.

Οι εικόνες αυτές, που κατέγραψε ο γεωστατικός επιχειρησιακός περιβαλλοντικός δορυφόρος (GOES-16), κατέγραψαν τη σκιά της σελήνης να κινείται πάνω από τη Βόρεια Αμερική από τις 16:00 έως τις 23:00. Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει μεταξύ του Ήλιου και της Γης και, για σύντομο χρονικό διάστημα, αποκλείει το πρόσωπο του Ήλιου, εκτός από έναν ορατό δακτύλιο φωτός, γνωστό ως στέμμα του Ήλιου.

Η διαδρομή της σκιάς της Σελήνης πάνω στην επιφάνεια της Γης, που ονομάζεται διαδρομή ολικότητας, εκτεινόταν σε ολόκληρη τη βορειοαμερικανική ήπειρο – από το Μεξικό έως το ανατολικότερο άκρο του Καναδά.

Η σειρά GOES είναι μια συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης και απόκτησης μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και της NASA. Ο δορυφόρος GOES-16 (GOES-East), ο πρώτος της σειράς, παρέχει συνεχείς εικόνες και ατμοσφαιρικές μετρήσεις του δυτικού ημισφαιρίου της Γης και παρακολουθεί τον διαστημικό καιρό.

Η αποστολή Copernicus Sentinel-3 κατέγραψε επίσης εικόνες της έκλειψης με το ραδιόμετρο θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και της ξηράς (SLSTR).

Η έκλειψη λειτουργεί επίσης ως εργαστήριο για την έρευνα του τι συμβαίνει στον καιρό όταν περνάει η σκιά της Σελήνης. Η σκιά κάνει τη θερμοκρασία του αέρα να πέφτει και μπορεί να προκαλέσει την εξέλιξη των νεφών με διαφορετικούς τρόπους. Τα δεδομένα από τους δορυφόρους GOES, Sentinel-3 και άλλους δορυφόρους χρησιμοποιούνται τώρα για τη διερεύνηση αυτών των επιδράσεων.



Πηγή