Διέρρευσε το keynote της Apple από το WWDC 2023! Όλες οι ανακοινώσεις (ναι, και το Reality Pro headset)!

10


Η Apple προετοιμάζεται πυρετωδώς για το συνέδριο WWDC 2023 που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, αλλά ήδη ήρθε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Macworld όλη η κεντρική παρουσίαση της εταιρείας για να μάθουμε από τώρα τα πάντα! Και ναι, επιβεβαιώνονται οι φήμες για τα αποκαλυπτήρια τόσο του Reality Pro (το Mixed Reality headset της εταιρείας), όσο και αυτές για τα νέα MacBook και Mac Pro!

Εισαγωγή

Το video της Apple ξεκινά με τον CEO της εταιρείας, Tim Cook, να καλωσορίζει το κοινό και τους developers, για να περάσει γρήγορα σε πολύ εντυπωσιακά νούμερα για το App Store. Το κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας απέτρεψε πάνω από $2 δισ. κακόβουλες συναλλαγές μέσα στο 2022, ενώ ο τζίρος των μικρομεσαίων developers αυξήθηκε κατά 64%. Το περίφημο sideloading έρχεται, αλλά η Apple στέκεται περισσότερο στα προνόμια που παρέχει το δικό της κατάστημα σε σχέση με τους κινδύνους που κρύβει η εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτους.

iOS 17 / iPadOS 17

Τον λόγο παίρνει ο Craig Federighi, ο οποίος ξεκινά την παρουσίαση του με τη Lock Screen του iPhone και τις επιλογές παραμετροποίησης που προστέθηκαν πέρυσι, για να καταλήξει στην προσθήκη νέων γραμματοσειρών και τη δυνατότητα να δημιουργείς Lock Screens που μοιράζεσαι με άλλους χρήστες. Η νέα Lock Screen θα εξυπηρετεί τον χρήστη και ως smart display, καθώς όταν το iPhone είναι κλειδωμένο σε οριζόντια θέση θα αλλάζει το περιβάλλον της για να φαίνονται διάφορα widgets με χρήσιμες πληροφορίες.

Σειρά παίρνει το Dynamic Island, όπου θα εμφανίζονται πλέον ειδοποιήσεις και η ψηφιακή βοηθός Siri, ενώ έχουν γίνει πιο ομαλές οι γραφικές μεταβάσεις σε σχέση με την υπόλοιπη οθόνη. Αλλαγή έχουμε και στο Control Center, το οποίο αλλάζει ριζικά σχεδιασμό και δίνει τον απόλυτο έλεγχο στον χρήστη, ενώ μπορούν να προστεθούν σε αυτό και οι ρυθμίσεις για third-party εφαρμογές.

Σε ό,τι αφορά το Focus Mode, προστέθηκαν δύο νέα φίλτρα (Movies και Fanzone) για τους χρήστες που παρακολουθούν ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές ή αθλητικά στο iPhone και το iPad. Υπάρχουν και δύο χαρακτηριστικές επιλογές, μία για να αποφεύγεις τα spoilers (π.χ. αποτελέσματα αγώνων) και μία για να δίνεται προτεραιότητα σε υλικό που αφορά αυτά που παρακολουθείς (π.χ. social media posts).

Βελτιώσεις έχουμε επιτέλους και στην ψηφιακή βοηθό Siri, η οποία βασίζεται πλέον σε ένα επανασχεδιασμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (Project Bobcat) για να παρέχει πιο ακριβείς και πολύπλευρες απαντήσεις στους χρήστες. Επίσης, επανασχεδιάζεται το CarPlay, με την έκδοση CarPlay 2.0 να αναμένεται το φθινόπωρο.

Το iOS 17 θα είναι συμβατό με όλα τα iPhone από το iPhone X. Για το iPadOS ανέφερε ότι θα δούμε τη νέα Lock Screen και τα νέα φίλτρα για το Focus Mode.

Νέα Mac και macOS 14

Η Apple πήρε τη μεγάλη απόφαση και προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου 15’’ MacBook Air, το οποίο ζυγίζει μόλις 1.4kg και έχει πάχος μόλις 12mm. Διαθέτει οθόνη 15.2’’ (2880 x 1800), επεξεργαστή M2, fanless σχεδιασμό (σ.σ. το χαρακτηρίζουν ως απόλυτα ήσυχο) και τη μεγαλύτερη αυτονομία που έχουμε δει ποτέ σε laptop. Θα είναι διαθέσιμο από τον Ιούλιο με τιμή εκκίνησης τα $1599 για την έκδοση 8GB RAM + 256GB αποθηκευτικό χώρο και σε νέα απόχρωση Green.

Παίρνοντας στη νέα έκδοση του macOS, η επίσημη ονομασία είναι macOS 14 Skyline και ο Federighi σημειώνει πως είναι το ταχύτερο και πιο ενεργειακά οικονομικό λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, ενώ ενσωματώνεται για πρώτη φορά η εφαρμογή Apple Wallet. Το macOS 14 Skyline αναμένεται το φθινόπωρο.

watchOS 10

Στο video εμφανίζεται για να μιλήσει σχετικά με το watchOS 10 ο Kevin Lynch, ο οποίος στέκεται στο Grid View των Apple Watch που το χαρακτηρίζει ως την πιο δημοφιλή οθόνη στην ιστορία των smartwatch. Με το νέο λειτουργικό σύστημα γίνεται επανασχεδιασμός του Grid View, το οποίο διαθέτει πλέον απλούστερη διάταξη με μεγαλύτερα εικονίδια σε σειρές (αντί για την μορφή κυψέλης που γνωρίζουμε) και φέρνει περισσότερο εμφανισιακά στο iOS για πιο εύκολη χρήση.

Επίσης, θα μπορούμε πλέον να τοποθετούμε τις εφαρμογές σε φακέλους και προστίθενται widgets. Βελτιώσεις υπάρχουν τόσο στο σύστημα ταυτόχρονου συγχρονισμού με πολλαπλές Apple συσκευές (Mac, iPad), στο σύστημα παρακολούθησης του ύπνου και πλέον οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους custom προγράμματα εκγύμνασης!

Το watchOS 10 θα είναι συμβατό με τα Apple Watch Series 4 και τα μεταγενέστερα μοντέλα.

Reality Pro (Mixed Reality Headset)

Επιστρέφει στο video ο Tim Cook για να παρουσιάσει το σημαντικότερο κομμάτι του φετινού keynote. Δεν είναι άλλο από το πολυαναμενόμενο Mixed Reality headset της εταιρείας, το οποίο ονομάζεται επίσημα Reality Pro!

Τον λόγο παίρνει ο Mike Rockwell, ο οποίος τονίζει πως τα VR και AR είναι οι σημαντικότερες τεχνολογίες στον κόσμο στη σημερινή εποχή, με την Apple να πειραματίζεται με αυτές και διάφορα λογισμικά εδώ και 4 χρόνια. Ο λόγος που δεν προχώρησε νωρίτερα σε κάποια υλοποίηση αφορούσε καθαρά το hardware, καθώς δεν έπιανε τα υψηλά standards που χαρακτηρίζουν την εταιρεία.

Το Reality Pro θα δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια, να παρακολουθεί ταινίες, να σχεδιάζει, να προπονείται, να εκφράζει την δημιουργικότητα του και να απολαμβάνει μια νέας γενιάς περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα. Στο τεχνικό σκέλος ανέφερε ότι διαθέτει τις πιο προηγμένες οθόνες με την υψηλότερη ανάλυση που έχουμε δει σε VR headset για μια τρομερά ομαλή εμπειρία θέασης. Η αυτονομία του θα φτάνει τις 4 ώρες χρήσης, αλλά με την…βοήθεια ενός ξεχωριστού battery pack…

Η διαχείριση γίνεται μέσω μιας κορόνας που θυμίζει αυτήν των Apple Watch (Reality Switch) για να μεταβαίνεις ομαλά από την επαυξημένη (AR) στην εικονική πραγματικότητα (VR) και το αντίστροφο. Στη συσκευή έχουν ενσωματωθεί μικρής και μεγάλης εμβέλειας αισθητήρας LiDAR που δημιουργούν έναν 3D χάρτη του περιβάλλοντος όπου βρίσκεται ο χρήστης.

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό, ονομάζεται xrOS και περιλαμβάνει διάφορες προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως FaceTime, Fitness, Camera, Calendar, Maps, Mail, Numbers, News κ.ά.

Το Reality Pro θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε τιμή $2899.

One more thing (Mac Pro)

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό…one more thing της Apple. Φέτος πρόκειται για το νέο Mac Pro που διατηρεί τον σχεδιασμό…τρίφτη τυριού της προηγούμενης γενιάς του 2019, αλλά έρχεται με επεξεργαστή M2 Ultra (24 πυρήνες CPU + 76 πυρήνες GPU) και μνήμη RAM έως 192GB. Θα υπάρχει και έκδοση με επεξεργαστή M2 Extreme (48 πυρήνες CPU + 152 πυρήνες GPU) και οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα αναβάθμισης του αποθηκευτικού χώρου.

Το νέο Mac Pro θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο με τιμή εκκίνησης τα $5999.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή