Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων IWE/EWE-Η ειδικότητα για Πτυχιούχους και Διπλωματούχους Μηχανικούς, με μηδενική ανεργία | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

20


Μια από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες στον εργασιακό χώρο αποτελεί αυτή του Μηχανικού Συγκολλήσεων. Γιατί όμως; Και πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος αυτό τον τίτλο;

Τον Μάρτιο του 2019, σε μια συλλογική συζήτηση στρατηγικής μεταξύ των μελών του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, αναφορικά με την βελτίωση της συνολικής Εθνικής Ικανότητας Κατασκευών στην Χώρα μας, ένας από τους πλέον φωτισμένους και οραματιστές επιχειρηματίες μεταλλικών κατασκευών από την Βόρεια Ελλάδα, είχε δηλώσει:

«Όσο συνεχίζουμε και πουλάμε – ως Έλληνες κατασκευαστές – με τον τόνο / κιλό τις κατασκευές μας στο εξωτερικό, η Χώρα μας γίνεται πιο φτωχή, και οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα σηκώσουν ποτέ κεφάλι. Πρέπει να ενσωματώσουμε στα προϊόντα μας τον σχεδιασμό και ακόμα περισσότερο την τεχνολογία. Τότε και μόνον τότε, έχουμε ελπίδα.»

Εκείνη την στιγμή κατανοήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, στην πράξη πλέον και με απόλυτη σαφήνεια, γιατί από τους 230 Μηχανικούς Συγκολλήσεων που έχουμε παράξει μέχρι σήμερα ως Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, δεν υπάρχει κανείς άνεργος, και άπαντες έχουν καταλάβει σημαντικές θέσεις στην κατασκευαστική βιομηχανία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Αυτό συνέβη ιστορικά, επειδή η ειδικότητα του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων – International Welding Engineer – αποτελεί την μοναδική και κατ’ εξοχήν ειδικότητα σχεδιασμού και ενσωμάτωσης τεχνολογίας στην κατασκευή. Είναι απλά λοιπόν θέμα επιβίωσης για την κατασκευαστική βιομηχανία, η όσο το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των WeldingEngineers στην παραγωγική αλυσίδα.

Το πτυχίο του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων που προσφέρει το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, στα πλαίσια του Διεθνούς πλαισίου εκπαίδευσης, αξιολόγησης και πιστοποίησης IIW, είναι ακριβώς αυτό:

Φτιάχνει το τεχνικό προφίλ του ανθρώπου που μπορεί να σχεδιάσει, να συντονίσει, να συγκρίνει, να ελέγξει και τέλος να αποφασίσει τόσο για τις προδιαγραφές των υλικών και αναλωσίμων, όσο και για τους ανθρώπους που θα εμπλακούν με την κατασκευή ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο Μηχανικός Συγκολλήσεων – International Welding Engineer, είναι η πλέον σύγχρονη τεχνική και επιστημονική φιγούρα που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην κατασκευή, όχι σε επίπεδο όγκου η βάρους αυτής, αλλά σε επίπεδο σχεδιασμού και ενσωμάτωσης τεχνολογίας.

Τοποθετώντας την Καινοτομία στον σχεδιασμό και την κατασκευή, την Ποιότητα, την Ασφάλεια και Υγεία στην πρώτη θέση των απαιτήσεων της κατασκευαστικής βιομηχανίας, το επαρκές και εξειδικευμένο Επιστημονικό Προσωπικό που σχεδιάζει και επιβλέπει τις απαραίτητες εργασίες, είναι απλά μονόδρομος.

Και ακόμα μια φορά η διεργασία της Συγκόλλησης λαμβάνει τα πρωτεία στην υλοποίηση των κατασκευών.

Αυτή η αναγκαιότητα οδηγεί την εξειδικευμένη κατάρτιση του Μηχανικού Συγκολλήσεων να αποτελεί μια από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες στον εργασιακό χώρο. Όταν αυτή εξειδικευμένη τεχνογνωσία συνδυάζεται με ένα πτυχίο Διεθνώς Αναγνωρισμένο ξεπερνά το φράγμα της ελληνική κατασκευαστικής ανάπτυξης, η οποία ούτως ή άλλως επανέρχεται δυναμικά, και ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Διεθνής / Ευρωπαϊκός Μηχανικός Συγκολλήσεων, η ανώτερη ιεραρχικά βαθμίδα του Συντονισμού της Διεργασίας, με ευρύτατο εργασιακό αντίκρισμα ως απόρροια της εκπαίδευσης των τεσσάρων πυλώνων της Συγκόλλησης.

  1. Διαδικασίες Συγκόλλησης και Εξοπλισμός
  2. Υλικά και η συμπεριφορά τους κατά τη Συγκόλληση
  3. Μελέτη και Κατασκευή
  4. Κατασκευή και Εφαρμογές Μηχανικής

Με την αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου, τον Οκτώβριο του 2020, σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, η ανεξάρτητη εκπαιδευτική Δομή, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Αριστείας (TEC) του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, το οποίο να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός Εξουσιοδοτημένος Φορέας του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων στην Ελλάδα, υπακούοντας στην συνεχή ζήτηση της αγοράς εργασίας , διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά, το πρόγραμμα εκπαίδευσης Διεθνών / Ευρωπαϊκών Μηχανικών Συγκολλήσεων, διάρκειας 448 ωρών.

Για πρώτη φορά όμως στην Ελλάδα, η εν λόγω εκπαίδευση των IWE/EWE, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, με σύγχρονη και ασύγχρονη μέθοδο, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές και υψηλές απαιτήσεις των Διεθνών Οργανισμών.

Πρωτοπόροι στην συγκεκριμένη τεχνική εκπαίδευση, θέλοντας να καλυφθεί όλη η γεωγραφική έκταση της ζήτησης, χωρίς όμως το κόστος της διαμονής και μετακίνησης στα εκπαιδευτικά κέντρα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση υψηλής αποτελεσματικότητας, αφού σε κάθε μια από τις παραπάνω τέσσερις ενότητες, που οδηγούν στην απόκτηση Διπλώματος Διεθνούς / Ευρωπαϊκού Μηχανικού Συγκολλήσεων, θα προβλέπονται και ενδιάμεσες εξετάσεις κατανόησης.

Και φυσικά θα προβλέπεται σημαντικός αριθμός ωρών σύγχρονης εκπαίδευσης, σε ζωντανή σύνδεση με τον εκάστοτε καθηγητή.

Το πλήρες πρόγραμμα των 448 ωρών, απευθύνεται σε Διπλωματούχους είτε Πτυχιούχους Μηχανικούς χωρίς προϋπηρεσία ή ακόμα και σε έμπειρους επαγγελματίες που αναζητούν τα κατάλληλα εφόδια για εύρεση εργασίας ή εμπλουτισμό των γνώσεων τους προς εξέλιξη και αναβάθμιση στην επαγγελματική και εταιρική ιεραρχία.

Απονομή πτυχίων
Απονομή πτυχίων

Υπάρχουν όμως και άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, με λιγότερες από 440 ώρες, στα πλαίσια πάντα του ίδιου προγράμματος εκπαίδευσης, που αφορούν απόφοιτους Τεχνικών Σχολών, Επαγγελματικών Λυκείων είτε ακόμα και απόφοιτους Λυκείου.

Η άμεση ενσωμάτωση των εκπαιδευομένων με τις δομές του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων και συνεπώς με το Διεθνές Ινστιτούτο Συγκολλήσεων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συγκολλήσεων και Κοπών, και η ένταξή τους στο Δίκτυο των Μηχανικών του Παγκόσμιου Κατασκευαστικού Κλάδου αλλά και της Έρευνας και της Ανάπτυξης Νέων Τεχνολογιών, αποτελεί μετρήσιμη προστιθέμενη αξία στο προφιλ των εκπαιδευομένων.

Το κόστος του προγράμματος διατηρείται στο χαμηλότερο επίπεδο Διεθνώς, αφού το κόστος εκπαίδευσης προσδιορίζεται στα 2.900 ευρώ και το κόστος εξετάσεων στα 300 ευρώ / εξέταση.

Μάλιστα στο κόστος περιλαμβάνεται και η παροχή των 4 Βιβλίων, στην Ελληνική γλώσσα, συνολικά 3.200 σελίδων, μοναδικών εγχειριδίων τεχνολογίας συγκόλλησης σε Διεθνές επίπεδο.

Πληροφορίες για το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων:

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, είναι ο Αποκλειστικός Εθνικός Εξουσιοδοτημένος Φορέας (ANBANBCC) του Διεθνούς Ινστιτούτου Συγκολλήσεων (IIW) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συγκολλήσεων και Κοπών (EWF), σχετικά με την εκπαίδευση και την πιστοποίηση του Προσωπικού που εμπλέκεται με τη Διεργασία της Συγκόλλησης:

  • International Welding Engineers / Technologists / Specialists / Practitioners,
  • International Welding Inspectors,
  • Welders / Συγκολλητές,
  • Πιστοποίηση Κατασκευαστών Συγκολλητών Προϊόντων κατά ISO-3834.

Οι δραστηριότητες του οργανισμού έχουν ως στόχο της τεχνική – επιστημονική αναβάθμιση του Προσωπικού και των Υπηρεσιών στον τομέα της Βιομηχανίας και της Ναυτιλίας, όχι μόνο με την παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης, αλλά επίσης με την οργάνωση Διεθνών και Εθνικών Συνεδρίων (ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύουμε τη χώρα μας στις αντίστοιχες Διεθνείς εκδηλώσεις), με τη σύνταξη τεχνικών εγγράφων, υλοποιώντας έρευνες σχετικά με την επάρκεια του Προσωπικού / Υπηρεσιών και με εκδόσεις Βιβλίων τεχνικού περιεχομένου υψηλής εξειδίκευσης.

Ως Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός και πλήρες μέλος των Διεθνών Οργανισμών, οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε αποτυπώσουν στον εργασιακό χώρο την σημασία της ηθικής πλευράς στην υλοποίηση, στον έλεγχο και την πιστοποίηση των μεταλλικών κατασκευών.

Οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων βρίσκονται στην Ελευσίνα Αττικής, στην καρδιά της Βιομηχανικής ζώνης, διαθέτοντας, τα πλέον εκσυγχρονισμένα εργαστήρια συγκόλλησης πρακτικής εκμάθησης, μοναδικά σε όλη την χώρα, καθώς και virtuallabforwelders (εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας συγκολλήσεων)

Ο εξοπλισμός πληροί αυστηρότατες προδιαγραφές, τηρώντας απαρέγκλιτα τους Κανονισμούς Υγείας και Ασφάλειας στη Συγκόλληση, εξαλείφοντας τα πιθανά συμβάντα με την χρήση προσομοιωτή Συγκόλλησης για την πρώτη επαφή των αρχάριων Υποψηφίων με το αντικείμενο, με στόχο την πλήρη εξοικείωση τους.

Η εισαγωγή των υποψηφίων συγκολλητών μέσω του ψηφιακού περιβάλλοντος συγκόλλησης, περιορίζει τα ατυχήματα και προετοιμάζει τον εκπαιδευόμενο να ανταποκριθεί με επάρκεια στο πραγματικό περιβάλλον εργασίας.

Στο πλαίσιο της μη Επαρκούς Διαθεσιμότητας του Προσωπικού που εμπλέκεται με την Διεργασία της Συγκόλλησης, λόγω των κενών που άφησε η Οικονομική Κρίση στα Τεχνικά Επαγγέλματα, και της ανάκαμψης της Βαριάς Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας, του Κατασκευαστικού Κλάδου και των Ενεργειακών Έργων λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, η ζήτηση καταρτισμένου και εξειδικευμένου (Επιστημονικού, Τεχνικού αλλά και έμμεσου) προσωπικού έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Να σημειωθεί ότι στα μεγάλα ενεργειακά και ναυπηγικά έργα, η ανθρωποώρα εργασίας ενός έμπειρου και εξειδικευμένου συγκολλητή μπορεί να ανέλθει και στα 70 δολάρια, με ημερήσιες μικτές αμοιβές που να ξεπερνούν τα 600 δολάρια ΗΠΑ.

Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων έχει μοναδικό σκοπό, να δώσει διέξοδο στους Νέους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της Χώρας μας που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, αφού η μόνη μας φιλοδοξία είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων να γίνει αρωγός της μεγάλης προσπάθειας της Ελληνικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας, με την επένδυση σε Καταρτισμένο Επιστημονικό, Τεχνικό και Έμμεσο Προσωπικό, καθώς και στην Άρτια Χρήση και Εφαρμογή των Διεργασιών Βαφής και Συγκόλλησης.

Για τα προγράμματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Συγκολλητών, Μηχανικών και Επιθεωρητών Συγκολλήσεων, και τις λοιπές υπηρεσίες μας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων (WeldingGreekInstitute) www.wgi.gr

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα International Welding Engineer, παρακαλούμε κάντε CLICK εδώ, είτε επικοινωνήστε με το 2111 023 901 ή στο  training@wgi.gr





Πηγή