Ελον Μασκ: «Eρχονται σε τρία χρόνια ηλεκτρικά οχήματα Tesla των 25.000 δολαρίων» | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7


Σε μεγάλες υποσχέσεις για προσιτές τιμές των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla και την αναγγελία μιας νέας ταχύτατης εκδοχής του σημερινού Model S προχώρησε χθες ο Έλον Μασκ ενώπιον 240 επενδυτών.

Αφού παρουσίασε τις τελευταίες βελτιώσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή των μπαταριών της Tesla, που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους τους, ο Μασκ υποσχέθηκε ότι μέσα σε τρία χρόνια θα είναι διαθέσιμα στην αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας του, που θα στοιχίζουν 25.000 δολάρια, τιμή προσιτή στο μέσο καταναλωτή, ανταγωνιστική έναντι των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και πολύ φθηνότερη σε σύγκριση με οποιοδήποτε όχημα έχει βγει μέχρι στιγμής από τις μονάδες παραγωγής της Tesla.

Aλλά οι επενδυτές που παρέστησαν στην ενημέρωση για το πρόγραμμα ανάπτυξης της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια, φαίνεται ότι δεν πείστηκαν από τις ανακοινώσεις και κατάφεραν νέο πλήγμα στον Μασκ ψαλιδίζοντας κατά 50 δις δολάρια την αγοραία αξία της Tesla λαμβάνοντας υπόψη τους ότι συχνά η εταιρεία δεν έχει πιάσει τους στόχους παραγωγής που έθεσε ο Μασκ. Πριν από χρόνια η Τesla είχε υποσχθεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο 35.000 δολαρίων, το Model 3, τιμή με την οποία πωλείτο για σύντομο μόνον διάστημα.

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν την ηλεκτροκίνηση για να συμμορφωθούν με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι επενδυτές αναζητούν αποδείξεις ότι η Tesla του Μασκ, που έφθασε και στη χώρα μας – μπορεί να αυξήσει το προβάδισμά της στην τεχνολογία ηλεκτροδότησης έναντι των αυτοκινητοβιομηχανιών που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των κερδών τους από οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ενώ οι μέσες τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις αλλαγές στη σύνθεση της μπαταρίας, είναι ακόμα σημαντικά πιο ακριβά από τα συμβατικά αυτοκίνητα, με την μπαταρία να εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του κόστους ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι η ισοτιμία των τιμών ή το σημείο στο οποίο τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ίσης αξίας με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, θα επιτευχθεί όταν οι μπαταρίες θα κοστίζουν 100 δολάρια ανά κιλοβατώρα (kWh). Οι μπαταρίες της Tesla κόστιζαν 156 δολάρια ανά kWh το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ηλεκτρικών οχημάτων Cairn Energy Research Advisors.





Πηγή