Εντόπισε νερό σε μορφή ατμού στον Γανυμήδη

7


Μια ακόμη σπουδαία ανακάλυψη για τη NASA με τη βοήθεια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει νερό σε μορφή ατμού στην πολύ λεπτή ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου δορυφόρου του Δία, του Γανυμήδη.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες γνώριζαν πως ο Γανυμήδης διαθέτει επιφάνεια καλυμμένη εξολοκλήρου με πάγο λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί, αλλά υπέθεταν πως η ατμόσφαιρα του ίσως περιέχει νερό σε μορφή ατμού. Αυτή η πεποίθηση ενισχύθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια όταν το Hubble “κοίταξε” τον Γανυμήδη μέσα από υπεριώδη ακτινοβολία για να εντοπίσει για πρώτη φορά οξυγόνο και μάλιστα τότε πίστευαν πως πρόκειται για καθαρά άτομα οξυγόνου.

Τα ευρήματα, όμως, του διαστημικού σκάφους Juno που πέρασε πρόσφατα από την περιοχή, αλλά και οι νέες μετρήσεις του Hubble έδειξαν ότι δεν υπάρχει τελικά καθόλου καθαρό οξυγόνο στον Γανυμήδη. Αναλύοντας, επίσης, τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες φτάνουν ορισμένες φορές σε τόσο υψηλά επίπεδα που ο πάγος δεν προλαβαίνει να λιώσει αλλά μετατρέπεται απευθείας σε ατμό.

Οι μελλοντικές αποστολές στον Γανυμήδη ενδεχομένως θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση, αν και οι ερευνητές θεωρούν δεδομένο πως κάτω από την παγωμένη επιφάνεια κρύβονται μεγάλες ποσότητες νερού σε υγρή μορφή. Η συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει νερό σε αέρια μορφή και σε άλλα ουράνια σώματα έξω από το Ηλιακό Σύστημα μας.

*Ακολουθήστε τοTechgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[NASA]





Πηγή