Επιδόσεις και αυτονομία σε εξαιρετική τιμή!

1


Πριν από μερικές ημέρες μοιραστήκαμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας από το εξαιρετικό HUAWEI Watch 4 Pro Space Edition και τώρα ήρθε ο καιρός να πράξουμε το ίδιο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα smartwatches της χρονιάς.

Μιλάμε φυσικά για το HUAWEI Watch FIT 3, το νέο smartwatch που παρουσιάστηκε επίσημα στην εκδήλωση της εταιρείας στο Ντουμπάι, και έρχεται να αποτελέσει μια must επιλογή για όσους αναζητούν κάτι αρκετά πιο προσιτό με πιο σπορ χαρακτήρα και έμφαση (όπως υποδηλώνει το όνομα του) στο fitness.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα σε αυτό το review!

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Ξεκινώντας από το design, η Huawei έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς. Αρχικά θα θυμάστε ότι ξεκίνησε ως ένα υβρίδιο fitness band και smartwatch, αλλά έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο smartwatch. Ξεχάστε την επιμήκη οθόνη και αντ’ αυτού υποδεχθείτε μια τετραγωνισμένη 1.82’’ AMOLED με κυρτές γωνίες, περιστρεφόμενη κορώνα, μικρόφωνο και παραμετροποιήσιμο κουμπί στη δεξιά πλευρά, ηχείο στη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα να θυμίζει έντονα ένα Apple Watch (χωρίς να είναι αυτό απαραίτητα κακό).

Επιπλέον, η Huawei αφήνει στην άκρη το πλαστικό υλικό και στρέφεται στο αλουμίνιο, γεγονός που προσθέτει πόντους από πλευράς ανθεκτικότητας και κομψότητας. Στο πίσω μέρος έχουμε τον αισθητήρα Huawei TruSeen 5.5 που συμπεριλαμβάνει τον μετρητή καρδιακού παλμού και των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (SpO2), καθώς και τους ακροδέκτες φόρτισης με το ξεχωριστό καλώδιο για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Το Huawei Watch FIT 3 είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και το αισθάνεσαι υπέροχα στο χέρι. Η υφή του αλουμινίου είναι πολύ ευχάριστη και το λουράκι με τον ιμάντα που είχαμε στο δικό μας μοντέλο είναι δροσερό στην αίσθηση και πολύ εύχρηστο, καθώς κουμπώνει με βέλκρο και μπορεί να αποσπαστεί πανεύκολα με το πάτημα ενός διακριτικού κουμπιού.

Το καντράν έχει μέγεθος 43mm, ούτως ώστε να μπορεί να θεωρηθεί άνετα μια unisex συσκευή, μιας και συνήθως τα smartwatches έχουν μέγεθος 44-46mm για τους άντρες και 40 – 42mm για τις γυναίκες. Εδώ, λοιπόν, έχει βρεθεί μια χρυσή τομή που βολεύει την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Οθόνη

Όπως προαναφέραμε, το Huawei Watch FIT 3 διαθέτει έγχρωμο AMOLED panel μεγέθους 1.82’’ και ανάλυσης 408 x 408 (347ppi), αλλά και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 60Hz για μια πολύ ομαλή πλοήγηση. Σημειώστε ότι τα bezels είναι ελαφρώς μεγαλύτερα διότι οι κυρτώσεις προς όλες τις πλευρές θα ευνοούσαν τα ανεπιθύμητα τυχαία αγγίγματα. Σε κάθε περίπτωση, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι προσφέρει πολύ υψηλή φωτεινότητα 1500nits, με αποτέλεσμα να είναι τρομερά ευκρινής στο έντονο φως του Ήλιου, κάτι που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα το καλοκαίρι στην παραλία!

Από εκεί και πέρα, η εμπειρία θέασης είναι εξαιρετική, η απόκριση ταχύτατη, οι διάφορες εφαρμογές όμορφα δομημένες για να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο, ενώ και η αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά στις εναλλαγές του περιβαλλοντικού φωτισμού.

Φυσικά η Huawei προσφέρει πληθώρα από watch faces για να διαμορφώσεις το Watch FIT 3 όπως σου ταιριάζει καλύτερα, ενώ δεν λείπει και η λειτουργία Always On Display (AoD) για την εμφάνιση βασικών στοιχείων, με το ανάλογο αντίκτυπο στην αυτονομία του (όχι κάτι τρελά ενεργοβόρο, αλλά όσο να ‘ναι κόβει λίγη από τη συνολική αυτονομία).

Εμπειρία Χρήσης

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά σε review μας για smartwatch της Huawei ότι είναι συμβατό τόσο με συσκευές Android, όσο και με συσκευές iOS, μέσω της εφαρμογής Huawei Health. Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή στο κατάστημα AppGallery ή απευθείας από την εταιρεία σαρώνοντας τον κωδικό που θα δείτε στην οθόνη όταν το πρωτοανοίξετε. Στο iOS υπάρχει κανονικά η εφαρμογή Huawei Health στο App Store.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS 4.2 με την ίδια φιλοσοφία που γνωρίζουμε καλά από τα τελευταία smartwatches της. Απλό στη χρήση, εύκολο στην κατανόηση και με τις κλασικές εφαρμογές της εταιρείας προεγκατεστημένες, χωρίς πρόσβαση, ωστόσο, στο κατάστημα εφαρμογών (π.χ. για να βάλεις το Petal Maps). Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα απάντησης στις εισερχόμενες ειδοποιήσεις, ούτε η δυνατότητα πραγματοποίησης mobile πληρωμών. Παρόλα αυτά, η διαθέσιμη γκάμα εφαρμογών είναι αυτή που πραγματικά χρειάζεται ο μέσος χρήστης, ειδικά οι λάτρεις του fitness.

Η διαχείριση ακολουθεί τον επίσης κλασικό κανόνα των smartwatches της Huawei. Σύρσιμο προς τα κάτω για την εμφάνιση του πίνακα ελέγχου με άμεση πρόσβαση σε ορισμένες ρυθμίσεις. Σύρσιμο προς τα επάνω και έρχονται οι ειδοποιήσεις με σειρά άφιξης και πατώντας επάνω σε μια καρτέλα βλέπεις περισσότερες πληροφορίες. Με σύρσιμο προς τα αριστερά ή τα δεξιά έρχονται στο προσκήνιο τα διάφορα widgets (π.χ. καιρός, παρακολούθηση υγείας κλπ.) και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες του.

Χρησιμοποιώντας το κουμπί της κορώνας ανοίγουμε το κύριο μενού, στο οποίο μπορούμε να μεγεθύνουμε και να σμικρύνουμε περιστρέφοντας την κορώνα. Το κάτω κουμπί μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να κάνει ό,τι θέλουμε, αν και σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα συντόμευση είναι αυτή της άσκησης. Αυτό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε γρήγορα ένα άθλημα χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουμε την εφαρμογή στο μενού.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μερικές ενδιαφέρουσες εφαρμογές, όπως το τηλεχειριστήριο για την κάμερα του smartphone, τον έλεγχο της μουσικής, έναν φακό, ένα ημερολόγιο που συγχρονίζεται με το smartphone και, ως καινοτομία, την εφαρμογή Stay Fit. Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης βάρους που μας επιτρέπει να ορίσουμε ένα όριο θερμίδων, να καταγράψουμε τι τρώμε και να συνδυάσουμε όλες τις πληροφορίες για την άσκησή μας, ώστε να δημιουργήσουμε υγιεινές συνήθειες με μια ολιστική προσέγγιση.

Όσον αφορά τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις, μπορούμε να πραγματοποιούμε και να απαντάμε σε κλήσεις από το ρολόι με αναπάντεχα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το ηχείο ακούγεται καλά, αν και λίγη περισσότερη ένταση δεν θα έβλαπτε, και στις δοκιμές μας οι παραλήπτες επιβεβαίωσαν ότι το μικρόφωνο ακούγεται καλά. Περιττό να πούμε ότι δεν πρόκειται να επιτύχουμε τα ίδια αποτελέσματα με την πραγματοποίηση κλήσης στο smartphone, αλλά για να βγούμε από μια δύσκολη θέση δεν είναι καθόλου κακό. Παρεμπιπτόντως, μπορούμε να συνδέσουμε ακουστικά μέσω Bluetooth στο ρολόι. Το Watch Fit 3 δεν υποστηρίζει eSIM.

Παρακολούθηση Υγείας

Ας μιλήσουμε τώρα για την Υγεία. Καταρχάς να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για ιατρική συσκευή. Αν και οι μετρήσεις είναι αρκετά ακριβείς, δεν παύουν να πρόκειται απλά για ενδείξεις και δεν πρέπει να λαμβάνονται απόλυτα υπόψιν μας, ειδικά σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Το Huawei Watch Fit 3 είναι σε θέση να μετράει τους καρδιακούς μας παλμούς τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και σε έξυπνη λειτουργία. Η διαφορά είναι ότι η δεύτερη προσαρμόζει την ένδειξη των καρδιακών παλμών ανάλογα με την κατάσταση της δραστηριότητας, ενώ η συνεχής λειτουργία δουλεύει, ουσιαστικά, όλη την ώρα. Το ρολόι είναι σε θέση να μας ειδοποιεί όταν υπερβαίνουμε ή υποχωρούμε κάτω από συγκεκριμένες τιμές σφυγμού και η καταγραφή είναι σωστή. Ίσως έχει την τάση να δίνει ελαφρώς υψηλότερα νούμερα από τα αναμενόμενα σε ορισμένες περιόδους κορύφωσης, αλλά κατά γενικό κανόνα μπορούμε να εμπιστευτούμε τις μετρήσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ρολόι δεν επιτρέπει τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα (SpO2). Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή, το ρολόι θα αναλύει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες σε ορεινές περιοχές (κατά την ορειβασία, για παράδειγμα) και κατά την ώρα του ύπνου, καθώς η δραστική μείωση του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένδειξη άπνοιας.

Έπειτα βρίσκουμε το stress, μια παράμετρος που μετράται όταν είμαστε ακίνητοι και υπολογίζεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού. Πρόκειται για μια μέτρηση που μπορεί να είναι πιο δύσκολη στην κατανόηση και που, με λίγες εξαιρέσεις, θα μας είναι λίγο χρήσιμη. Η ιδέα είναι να συνδυάσουμε αυτή τη μέτρηση με τις ασκήσεις αναπνοής που μπορούμε να βρούμε στο ρολόι (έχει ειδική εφαρμογή).

Τέλος, έχουμε τον ύπνο, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά. Το ρολόι όχι μόνο ανιχνεύει με ακρίβεια τις φάσεις του ύπνου, αλλά μας δίνει και μια πραγματικά λεπτομερή αναφορά και συμβουλές για τη βελτίωση του σκορ μας. Ομοίως, είναι σε θέση να καταγράφει ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου (κάτι που απαιτεί να δώσουμε πρόσβαση στο μικρόφωνο και να εκκινήσουμε χειροκίνητα τη λειτουργία) και τις διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (για τις προαναφερθείσες άπνοιες).

Άσκηση

Το Huawei Watch Fit 3 είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό από αυτή την άποψη με περισσότερες από 100 αθλητικές λειτουργίες, με έμφαση στις πρακτικές γυμναστηρίου, τα υπαίθρια αθλήματα, το crossfit και πράγματα τόσο περίεργα όσο τα eSports, το boat dragon, το jumping με αλεξίπτωτο, τα βελάκια, το laser tag και το paddle tennis!

Στο Huawei Watch Fit 3 συμπεριλαμβάνεται μια καλή γκάμα λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για τους πιο αθλητικούς τύπους. Η πρώτη είναι τα Huawei TruSports, τα οποία είναι ένα είδος προσωπικών μαθημάτων γυμναστικής σε οκτώ συνήθεις δραστηριότητες (τρέξιμο σε ταρτάν, τρέξιμο σε δρόμο, σχοινάκι, κολύμπι κλπ.) με animations για προθέρμανση και ηχητικές οδηγίες.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Track Run. Αν σας αρέσει να τρέχετε στον στίβο, αυτό είναι πολύ καλό. Επίσης, μίνι πόντος για τη Huawei, επειδή τώρα, όταν ασκούμαστε, το χρώμα της ταπετσαρίας αλλάζει ανάλογα με τη ζώνη καρδιακών παλμών στην οποία βρισκόμαστε, οπότε έχουμε μια πιο οπτική ένδειξη της κατάστασής μας.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορούμε να βλέπουμε τις μετρήσεις μας σε πραγματικό χρόνο και να ελέγχουμε τη μουσική. Επιπλέον, λαμβάνουμε φωνητικές οδηγίες (αν το επιθυμούμε) που  μας λένε, για παράδειγμα, την απόσταση που διανύσαμε. Επιπλέον, και χάρη στο GPS, μπορούμε να καταγράψουμε τη διαδρομή που ακολουθήσαμε και να ανατρέξουμε στα βήματά μας χρησιμοποιώντας τη διαδρομή επιστροφής στο σπίτι.

Αυτονομία

Ολοκληρώνουμε αυτό το review με την εξέταση της μπαταρίας. Στον κόσμο των smartwatches έχουμε συνηθίσει τις συσκευές με watchOS και WearOS να προσφέρουν έναν τεράστιο αριθμό λειτουργιών και επιλογών με κόστος τη θυσία της αυτονομίας, ενώ τα smartwatches με απλούστερα λειτουργικά συστήματα, όπως της Huawei, ποντάρουν πολύ στο να γλιτώσουν τον χρήστη από την πρίζα.

Όπως μας έχει συνηθίσει η Huawei, το Huawei Watch Fit 3 μας προσφέρει μια μεγάλη αυτονομία επτά ημερών χρησιμοποιώντας το ρολόι κανονικά, δηλαδή συνδεδεμένο με το smartphone, λαμβάνοντας ειδοποιήσεις, με όλες τις μετρήσεις στο μέγιστο, καθημερινές προπονήσεις κλπ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εντατική χρήση του GPS και του μικροφώνου επηρεάζει την αυτονομία.

Όσον αφορά τη φόρτιση, επαναφορτίζεται πλήρως σε λίγο περισσότερο από μία ώρα και διαθέτει ένα σύστημα χάρη στο οποίο, με μόλις δέκα λεπτά φόρτισης, μπορούμε να επιτύχουμε μια ημέρα αυτονομίας. Ο φορτιστής δεν είναι ο πιο βολικός, καθώς εξακολουθεί να βασίζεται σε ακίδες και επομένως μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε μία θέση.

Επίλογος

Χωρίς αμφιβολία, το HUAWEI Watch FIT 3 αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φετινές κυκλοφορίες στην κατηγορία των smartwatches. Προσφέρει ένα όμορφο design, μια πεντακάθαρη και ιδιαίτερα ευκρινή οθόνη, τις σωστές λειτουργίες παρακολούθησης υγείας και fitness, αλλά και τρομερή αυτονομία σε εξαιρετική τιμή! Ποντάρουμε ότι θα είναι το best seller της χρονιάς!

Το HUAWEI WATCH FIT 3 είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά μέσω του δικτύου καταστημάτων των επίσημων συνεργατών της Huawei σε τιμή €158.99, με δώρο τα ακουστικά HUAWEI FreeBuds SE 2 έως και τις 31 Μαίου ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

HUAWEI Watch FIT 3

  • Οθόνη 1.82’’ AMOLED (408 x 408, 60Hz, 2.5D Glass, 1500nits φωτεινότητα)
  • Αισθητήρες Huawei TruSeen 5.5, Huawei TruSleep 4.0, επιταχυνσιόμετρο, μαγνητόμετρο, SpO2, βαρύτητας, μέτρησης καρδιακού παλμού
  • Μπαταρία 400mAh με τεχνολογία ταχείας φόρτισης (1 ημέρα αυτονομία σε μόλις 10 λεπτά, 7 ημέρες τυπική χρήση)
  • Bluetooth 5.2 BLE, GPS
  • Συμβατότητα με Android και iOS
  • Διαστάσεις 35 x 43 x 9.9mm
  • Βάρος 26gr χωρίς το λουράκι
  • Ανθεκτικό στο νερό σε πίεση 5ATM



Πηγή