Ερευνητές δημιούργησαν «ηλεκτρονικό δέρμα» που μιμείται την αίσθηση της αφής

1


Οι ερευνητές του Bao Research Group του Stanford University δημιούργησαν ένα νέο ηλεκτρονικό δέρμα που μπορεί να μιμηθεί την αίσθηση της αφής. Το «ηλεκτρονικό δέρμα» παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς εκτός από μαλακό και ελαστικό, μπορεί επίσης να παράγει νευρικά ερεθίσματα που επικοινωνούν απευθείας με τον εγκέφαλο.

Σε αρκετές προηγούμενες προσπάθειες για την κατασκευή τέτοιου δέρματος έμπαινε στην εξίσωση η χρήση πολύ άκαμπτων ηλεκτρονικών συστημάτων προκειμένου να δημιουργήσουν την αίσθηση της αφής και άλλα νευρικά σήματα. Ωστόσο, στη νέα απόπειρα τους οι ερευνητές κατάφεραν όχι μόνο να μετατρέψουν αισθήσεις όπως η πίεση ή η θερμοκρασία σε ηλεκτρικά σήματα, αλλά και να το κάνουν με ένα πολύ λεπτό, ελαστικό υλικό που μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν οπουδήποτε.

Ο Zhenan Bao, κύριος συγγραφέας της μελέτης, τονίζει πως η μίμηση της αίσθησης της αφής δεν ήταν το δύσκολο κομμάτι.

Το εμπόδιο δεν ήταν τόσο η εύρεση μηχανισμών για τη μίμηση των σημαντικότερων αισθητηριακών ικανοτήτων της ανθρώπινης αφής. Το πρόβλημα, αντιθέτως, έγκειται στο να φέρουμε όλα αυτά τα συστατικά μαζί χρησιμοποιώντας μόνο υλικά που μοιάζουν με δέρμα.

Ο Weichen Wang, εκ των συγγραφέων του άρθρου σχετικά με το ηλεκτρονικό δέρμα, παραδέχτηκε το εξής:

Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορούσε την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υλικών που μοιάζουν με το δέρμα, ούτως ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε ολοκληρωμένα κυκλώματα με επαρκή πολυπλοκότητα για τη δημιουργία παλμών που μοιάζουν με νευρικά σήματα και με αρκετά χαμηλή τάση λειτουργίας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στο ανθρώπινο σώμα.

Το ηλεκτρονικό δέρμα αποτελείται από διάφορες επιστρώσεις, όπως ένα μαλακό ολοκληρωμένο κύκλωμα που μιμείται τους αισθητήριους υποδοχείς που βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα. Αυτό το κύκλωμα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε σε πολύ χαμηλή τάση μόλις 5V. Οι ερευνητές λένε ότι αυτού του είδους το ηλεκτρονικό δέρμα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία προσθετικών άκρων νέας γενιάς που όχι μόνο θα βοηθούν στην αποκατάσταση των λειτουργιών της κίνησης, αλλά και στην παροχή αισθητηριακής ανατροφοδότησης.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή