Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Η μεγαλύτερη πτώση της αγοράς εδώ και δύο δεκαετίες

39


Τις χειρότερες επιδόσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 καταγράφει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία σημειώνει συνεχή αρνητικά ρεκόρ.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, το 3ο τρίμηνο του 2022 η αγορά έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο με αρνητικά πρόσημα, με τις πωλήσεις -σε επίπεδο όγκου- να μειώνονται κατά 19,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της Gartner Inc.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρακτικά, όπως δείχνουν τα σχετικά αποτελέσματα το εξεταζόμενο διάστημα του 2022, διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά μόλις 68 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση της αγοράς από τότε που η Gartner άρχισε να παρακολουθεί την αγορά υπολογιστών στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης.

«Τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ιστορική επιβράδυνση για την αγορά υπολογιστών. Ενώ οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν, επιτέλους, σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, τα υψηλά αποθέματα εξελίσσονται σε μείζον ζήτημα για την αγορά των PCs, δεδομένης της χαμηλής ζήτησης υπολογιστών τόσο στην καταναλωτική, όσο και στην επιχειρηματική αγορά.

Το «back to school» ολοκληρώθηκε με απογοητευτικά αποτελέσματα, παρά τις τεράστιες προσφορές και τις μειώσεις τιμών, λόγω έλλειψης ζήτησης, καθώς πολλοί καταναλωτές είχαν αγοράσει νέους υπολογιστές τα τελευταία δύο χρόνια.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε σε πιο επιλεκτικές δαπάνες πληροφορικής, με τους υπολογιστές να μην βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων των εταιρειών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Οι επιδόσεις των εταιρειών

Το «top 3» των κορυφαίων κατασκευαστών PCs στην παγκόσμια αγορά παρέμεινε αμετάβλητο το 3ο τρίμηνο του 2022, με τη Lenovo να διατηρεί την πρώτη θέση στις πωλήσεις με μερίδιο αγοράς 25,2%. Η Lenovo κέρδισε μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αν και οι αποστολές μειώθηκαν από έτος σε έτος.

Ενώ οι συνολικές αποστολές της εταιρείας μειώθηκαν σε όλες τις περιοχές εκτός από τον Καναδά, η αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών EMEA σημείωσε ανάπτυξη, τροφοδοτούμενη από την παραγωγή που ξεκίνησε στην πρώτη εσωτερική μονάδα παραγωγής της Lenovo στην Ευρώπη, που άνοιξε στην Ουγγαρία τον Ιούνιο του 2022.

Η δεύτερη στην κατάταξη HP γνώρισε ένα δύσκολο τρίμηνο με απότομη πτώση στις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις. Η εταιρεία κατέγραψε ανάπτυξη σε επιλεγμένες περιοχές στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών, αλλά οι συνολικές αποστολές φορητών υπολογιστών παρουσίασαν πτώση.

Η Dell, στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μείωσε τη διαφορά του μεριδίου αγοράς της από την HP, καταγράφοντας ετήσια ανάπτυξη στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, οι αποστολές φορητών υπολογιστών της Dell μειώθηκαν σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ιαπωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασθμαίνει η αγορά στην Ευρώπη

Η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) βρέθηκε σε συμπληγάδες και το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε όγκο κατά 26,4% σε ετήσια βάση το εξεταζόμενο διάστημα και διαμορφώθηκαν μόλις στα επίπεδα των 17 εκατ. μονάδων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που υπέστη η αγορά PCs σε όλο τον κόσμο, ενώ για την ΕΜΕΑ το εξεταζόμενο διάστημα ήταν τρίτο συνεχές αρνητικό τρίμηνο.

«Πολλαπλοί παράγοντες οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην EMEA, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών, της μείωσης της ζήτησης από πλευράς επιχειρήσεων και καταναλωτών και των υψηλών επιπέδων αποθεμάτων. Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών τερμάτισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τις συνολικές πωλήσεις», εξηγούν οι αναλυτές της Gartner.

Η αγορά των PCs στις ΗΠΑ επίσης μειώθηκε κατά 17,3% το 3ο τρίμηνο του 2022, το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αποστολών από έτος σε έτος. «Ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις δείχνουν σχετική αισιοδοξία για τις μακροοικονομικές συνθήκες. Ενώ η ζήτηση φορητών υπολογιστών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων μειώθηκε απότομα το 3ο τρίμηνο του 2022, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν παρουσίασαν τόσο μεγάλη πτώση», σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή