Η αξιοσημείωτη ζωή του μεγάλου αγνώστου Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft – Newsbeast

6


Όλοι γνωρίζουμε τον πρωτεργάτη της τεχνολογικής μας εποχής και δεύτερο πλουσιότερο πλέον άνθρωπο του κόσμου, τον «πολύ» Μπιλ Γκέιτς.

Μόνο που ο Γκέιτς δεν ίδρυσε μόνος του τη Microsoft, καθώς υπήρχε κι ένας δεύτερος άνθρωπος στην όλη ιστορία, ο οποίος έφυγε μάλιστα πολύ πρόσφατα από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο λόγος για τον Πολ Άλεν, που παρά την αστρονομική του θέση στη βιομηχανία της τεχνολογίας, παραμένει εν πολλοίς άγνωστος στο πλατύ κοινό. Έξω από το Σιάτλ έγινε μάλιστα κάπως γνωστός μόλις το 2011, όταν κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του!

Ο Πολ Άλεν λοιπόν δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τον ογκόλιθο συνάδελφό του Μπιλ. Ήταν κι αυτός αδιανόητα πλούσιος, στα 20 δισ. δολάρια υπολόγιζε το Forbes την περιουσία του όταν έκλεισε τα μάτια του, και χρησιμοποιούσε τα λεφτά του για να επενδύει σε εταιρίες τεχνολογίας, κτηματομεσιτικά και τέχνη. Μόνο που ο Άλεν έζησε μια εξόχως γεμάτη ζωή, τίγκα στα πάρτι, τις συλλογές εκατομμυρίων, τα γιοτ και τις αθλητικές ομάδες!

Άλεν και Γκέιτς γνωρίστηκαν στο σχολείο, όπου χάκαραν μαζί τον σχολικό υπολογιστή αναζητώντας κορίτσια για τον Μπιλ. Να τον γράψουν σε μαθήματα όπου θα ήταν το μόνο αγόρι ήθελαν, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του στον έρωτα, όπως αποκάλυψε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στο BBC το 2016.

Κατόπιν, ήταν ιδέα του Άλεν αυτό το «Micro-Soft», αλλά και ό,τι θα γινόταν τελικά το πρώτο προϊόν της Microsoft, ένα ηλεκτρονικό βοήθημα φτιαγμένο στη γλώσσα BASIC για τον υπολογιστή Altair 8800. Η Microsoft του χρωστά ουσιαστικά την ίδια της την ύπαρξη.

Ο Άλεν ήταν προσωπικός φίλος με πολλά αστέρια της ροκ. Με τους οποίους δεν έκανε απλώς παρέα, αλλά έπαιζε κιόλας μαζί τους στη σκηνή! Ήταν βλέπετε φοβερός κιθαρίστας, είχε τη δική του μπάντα (The Underthinkers) και κυκλοφόρησε ακόμα και δίσκο το 2013, στον οποίο συνυπέγραψε κάθε κομμάτι.

Ταυτοχρόνως, υποστήριζε μυστικά όλη σχεδόν την τοπική μουσική σκηνή του Σιάτλ, κόβοντας μηνιάτικα σε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό μουσικών. Με τη μόνη υποχρέωση να είναι έτοιμοι να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο του και να πετάξουν παντού στον κόσμο για να τζαμάρουν με τον Άλεν και τους καλούς του φίλους, μεταξύ των οποίων και ο Έρικ Κλάπτον.

Τέτοιο ήταν το κόλλημά του με τη ροκ μουσική που το 2000 έστησε μουσείο ολόκληρο (Experience Music Project) στο ίνδαλμά του, κανέναν άλλο από τον Τζίμι Χέντριξ. Ο ίδιος ο Κουίνσι Τζόουνς συνέκρινε μάλιστα κάποια στιγμή το ταλέντο του Πολ στην κιθάρα με αυτό του… Τζίμι.

Όταν δεν πάρταρε με τους ροκάδες φίλους του, ο Πολ Άλεν διοικούσε τις δύο αθλητικές ομάδες του, έχοντας ένα καλό ποσοστό και σε μια τρίτη. Πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχουν στις ΗΠΑ μια ομάδα, μόνο που ο Άλεν είχε δύο: την μπασκετική Portland Trail Blazers (την αγόρασε το 1988) και την ομάδα ράγκμπι Seattle Seahawks (την απέκτησε το 1997, όταν ο προηγούμενος πρόεδρος Ken Behring απείλησε πως θα τη μεταφέρει στην Καλιφόρνια). Κατείχε επίσης και καλό ποσοστό στην ποδοσφαιρική Seattle Sounders FC.

Όταν ξεκολλούσε από τα γήπεδα, ήταν μανιώδης συλλέκτης παλιών αεροπλάνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και πολλών ακόμα πραγμάτων. Όπως έργων τέχνης, κάτι που ήταν γι’ αυτόν κάτι παραπάνω από χόμπι βέβαια. Ήταν σωστή επιχείρηση. Ο Ρόθκο που αγόρασε το 2007, για παράδειγμα, έναντι 34,2 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε λίγα χρόνια αργότερα για 56,2 εκατομμύρια.

Συλλογή έκανε επίσης και στην επικράτεια των super yachts, έχοντας τρία στην κατοχή του: τα «Octopus», «Meduse» και «Charade», όπου πέρασε ο Μπιλ Γκέιτς τον μήνα του μέλιτος. Ακόμα και εξερευνητικό σκάφος διέθετε («Tatoosh»). Όσο για το «Octopus», εκεί γίνονταν τα θρυλικά πρωτοχρονιάτικα πάρτι του, εκεί περνούσε καιρούς και καιρούς ο Μικ Τζάγκερ και εκεί διοργανώνονταν τα VIP πάρτι κατά το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

Κι όσα έχει κάνει ο Πολ Άλεν στη ζωή του είναι πραγματικά δίχως τέλος. Ακόμα και μια διαστημική startup είχε φτιάξει για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου. Θα την έχετε ακούσει, μιλάμε για τη Stratolaunch Systems, που εγκαινίασε πράγματι το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου του 2017!

Αλλά και μεγάλη συλλογή από επαύλεις είχε, καθώς αν μη τι άλλο ήξερε να τα ζει τα λεφτά του. Αγόραζε μάλιστα μία βίλα σε κάθε μέρος όπου πήγαινε συχνά, πάντα κοντά στο τοπικό αεροδρόμιο. Και είχε φυσικά και ιδιωτικό νησί. Αυτό που δεν είχε ποτέ του ήταν αγάπη για το χρήμα, το οποίο ξόδευε χωρίς να πολυσκοτίζεται.

Όταν, ας πούμε, ήταν να κατεδαφίσουν τον αγαπημένο του κινηματογράφο στο Σιάτλ, τον αγόρασε αμέσως, τον ανακαίνισε και τον άφηνε να χάνει λεφτά για το υπόλοιπο της ζωής του. Την ίδια ώρα, ήταν κρυφός επενδυτής σε μια σειρά από μεγάλες και τρανές πια επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Uber, το Facebook και η Amazon. Η επενδυτική του εταιρία Vulcan ήταν και συνεχίζει να είναι πίσω από πολλά και τρελά πράγματα.

Άπειρα ποσά έδινε επίσης και σε φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως το Allen Institute for Brain Science και το Institute for Artificial Intelligence, όλες οι ερευνητικές εργασίες των οποίων παραμένουν διαθέσιμες σε όλους. Πάνω από 2 δισ. δολάρια είχε διαθέσει σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ο Πολ Άλεν είναι πλέον παρελθόν, το έργο του θα παραμείνει όμως στον κόσμο μας, γιατί ο κόσμος μας ήταν και δικό του έργο…





Πηγή