Η Ιαπωνία ετοιμάζει να κόψει τα μονοπώλια των Apple και Google

9


Σύμφωνα με νέα αναφορά της Nikkei Asia, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζει κανονισμούς που θα απαιτούν από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Google να επιτρέπουν καταστήματα εφαρμογών τρίτων στα mobile λειτουργικά συστήματα, όπως το Android και το iOS. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει τη νομοθεσία αυτή στο κοινοβούλιο μέσα στο 2024.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θέσπιση αυτού του κανονισμού για να σταματήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από το να καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στην ιαπωνική αγορά αποκλείοντας τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επερχόμενοι κανονισμοί στην Ιαπωνία θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς: App stores, πληρωμές, αναζήτηση και προγράμματα περιήγησης.

Οι ιαπωνικές εταιρείες θα μπορούν να λειτουργούν ειδικά καταστήματα παιχνιδιών σε συσκευές iOS, καθώς και να χρησιμοποιούν συστήματα πληρωμών με χαμηλότερες χρεώσεις από ιαπωνικές εταιρείες fintech. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, η αγορά mobile εφαρμογών της Ιαπωνίας προβλέπεται να αυξηθεί στα 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Οι σχετικές με την αναζήτηση διατάξεις της προτεινόμενης νομοθεσίας θα απαγορεύουν στους φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης να παρέχουν προνομιακή μεταχείριση στις δικές τους υπηρεσίες. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγορεύσει στη Google να τοποθετεί πάντα τα δικά της εργαλεία κράτησης πτήσεων ή εστιατορίων στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Η επερχόμενη νομοθεσία αναμένεται να βασίζεται στους υφιστάμενους αντιμονοπωλιακούς νόμους της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, εάν η Apple και η Google δεν συμμορφωθούν με τους επικείμενους κανονισμούς, οι εταιρείες αυτές θα επιβαρύνονται με πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 6% των ετήσιων εσόδων τους από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες που παραβιάζουν το νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακριβείς λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν αυτή την άνοιξη.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το MSPowerUser.

[via]



Πηγή