Η Κίνα δημιούργησε τον πιο λεπτομερή γεωλογικό Άτλα της Σελήνης! [Video]

0


Η Κίνα δημοσίευσε έναν εξαιρετικά λεπτομερή γεωλογικό άτλαντα της Σελήνης, ο οποίος διατίθεται στα κινεζικά και στα αγγλικά, απεικονίζει την επιφάνεια της Σελήνης σε κλίμακα 1:2,5 εκατομμυρίων και αναδεικνύει πολλά ενδιαφέροντα γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως κρατήρες πρόσκρουσης.

Το πρώτο πράγμα που τραβάει το βλέμμα μας είναι αυτοί οι δακτύλιοι, τους οποίους ονομάζουμε δομή δακτυλίων. Στην πραγματικότητα, κάθε ένας από αυτούς τους δακτυλίους αντιπροσωπεύει ένα συμβάν πρόσκρουσης. Ο μικρός δακτύλιος ονομάζεται κρατήρας πρόσκρουσης“, δήλωσε ο Liu Jianzhong, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωχημείας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (IGCCAS). “Η μεγάλη κοιλότητα εδώ ονομάζεται λεκάνη πρόσκρουσης, η οποία έχει διάμετρο πάνω από 200 χιλιόμετρα. Οι ηλικιακές ομάδες χωρίζονται με βάση τα χρώματα. Για παράδειγμα, οι μωβ είναι οι παλαιότεροι κρατήρες πρόσκρουσης“.

Κινέζοι επιστήμονες και χαρτογράφοι άρχισαν να σχεδιάζουν τον χάρτη το 2012. Η Κίνα έχει εκτοξεύσει μια σειρά σεληνιακών ανιχνευτών, συμπεριλαμβανομένων των Chang’e 1 και Chang’e 2, τα οποία είναι δορυφορικά σκάφη σε τροχιά με αποστολή τη χαρτογράφηση της σεληνιακής επιφάνειας.

Οι περαιτέρω αποστολές Chang’e τοποθέτησαν προσεδαφιστές και οχήματα στην κοντινή και την μακρινή πλευρά της σελήνης (Chang’e 3 το 2013 και Chang’e 4 το 2019, αντίστοιχα), ενώ το Chang’e 5 συνέλεξε δείγματα από την κοντινή πλευρά το 2020. Η Κίνα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την αποστολή Chang’e 6 για την επιστροφή δειγμάτων από την απομακρυσμένη πλευρά της Σελήνης στις αρχές Μαΐου.

Ο Ouyang Ziyuan, ανώτερος και αναγνωρισμένος Κινέζος επιστήμονας, δήλωσε ότι ο άτλαντας παρέχει πληροφορίες για την ιστορία της Σελήνης, την κατανομή των πόρων της και την πιθανή μελλοντική εξερεύνηση. Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σεληνιακή βάση, γνωστή ως Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS), στη δεκαετία του 2030. Στόχος της είναι να στείλει τους πρώτους αστροναύτες της στη Σελήνη πριν από το 2030.

[via]



Πηγή