Η Κίνα μπλοκάρει και τη μηχανή αναζήτησης Microsoft Bing

5


Η κινέζικη κυβέρνηση σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στις “δυτικές” μηχανές αναζήτησης, καθώς χωρίς καμία προειδοποίηση προχώρησε στο μπλοκάρισμα του Microsoft Bing στην Κίνα.

Η δικαιολογία πάντοτε η ίδια. Όλα γίνονται στο βωμό της προστασίας των πολιτών από την ξενόφερτη διαφθορά, αλλά με αυτήν την απόφαση ουσιαστικά διακόπτουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε μη – κινέζικες μηχανές αναζήτησης.

Η ιστορία με τις μηχανές αναζήτησης στην Κίνα είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς η κυβέρνηση της χώρας απαιτεί από τις εταιρείες να μη σερβίρουν περιεχόμενο που έχει κριθεί ως ανεπιθύμητο από την ίδια. Γι’ αυτό το λόγο, η Google απέσυρε τη δική της μηχανή αναζήτησης το 2010, άσχετα αν εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο να στήσει μια νέα μηχανή που θα συμφωνεί με τις επιταγές της κυβέρνησης.

Η Microsoft παρέμενε η μοναδική ξένη εταιρεία που πρόσφερε μια τέτοια υπηρεσία, αλλά φαίνεται ότι θα την πάρει η μπάλα και μείνει και αυτή εκτός παιχνιδιού. Η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα το συμβάν, ωστόσο, εξετάζει τις αναφορές των χρηστών που δεν καταφέρνουν να εισέλθουν στο cn.bing.com.

Σύμφωνα με τη Financial Times, η κυβέρνηση της Κίνας έδωσε την εντολή για το μπλοκάρισμα διασφαλίζοντας ότι οι nameservers της Κίνας δεν θα σερβίρουν στους χρήστες την πραγματική διεύθυνση IP του Bing. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Microsoft Bing κατέχει μόλις 2% της αγοράς και κραταιά δύναμη παραμένει η Baidou.

[via]



Πηγή