Η κρυπτογραφημένη εφαρμογή messaging του FBI που έπιασε «λαβράκια»

13


To FBI σε συνεργασία με την Αυστραλιανή Κυβέρνηση προχώρησαν στη σύλληψη περισσοτέρων από 800 εγκληματιών σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίοι είχαν «επεκτείνει» τις εγκληματικές ενέργειες τους στη διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), τις δολοφονίες και πολλά άλλα. Η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται κατά αποκλειστικότητα στην κρυπτογραφημένη messaging εφαρμογή ANoM, την οποία «έτρεχε» μυστικά το FBI.

Το FBI είχε δημιουργήσει την εταιρεία ANoM, της οποίας μέρος ήταν η συγκεκριμένη εφαρμογή. Το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) διένειμε στο δίκτυο των εγκληματιών 12.000 συσκευές, οι οποίες είχαν ενσωματωμένη την εφαρμογή ANoM. Οι εγκληματίες εν αγνοία τους έπεσαν στην παγίδα του FBI, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, αισθανόμενοι ασφαλείς να συνεννοούνται για τις καθημερινές «δουλειές» τους. Οι συσκευές του FBI χρησιμοποιήθηκαν περίπου από 300 δίκτυα εγκληματιών σε περισσότερες από 100 χώρες.

Σχολιάζοντας την κοινή επιχείρηση μεταξύ του FBI και της Αυστραλίας, ο επίτροπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας, Reece Kershaw, δήλωσε:

Το μόνο για το οποίο μιλάνε είναι ναρκωτικά, βία, χτυπήματα μεταξύ τους, αθώοι άνθρωποι που πρόκειται να δολοφονηθούν και πολλά άλλα. Το να χτυπήσουμε τις επικοινωνίες τους ήταν ένα βασικό κομμάτι για να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση ήταν ναρκωτικά, όπλα, πολυτελή οχήματα και χρήματα. Πιο συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης, 250 όπλα και 48 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα νομίσματα και κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση συνεχίζεται και σε άλλες χώρες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]



Πηγή