Η νύχτα του μεγάλου blackout σε Facebook, Instagram και WhatsApp -Πάνω από τέσσερις ώρες κρασάρισμα | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6


Την πηγή του μαζικού blackout στο Facebook και όλες τις πλατφόρμες του τεχνολογικού κολοσσού, Instagram, What’s App και Messenger, αναζητούν ειδικοί του διαδικτύου.

Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν εδώ και τρεις ώρες μαζική βλάβη.

Η ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε νωρίτερα βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Ουάσιγκτον και το Παρίσι, ενώ ούτε και στη χώρα μας είναι δυνατή η σύνδεση των χρηστών στις πλατφόρμες.

«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος», «αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή», ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook, απευθυνόμενη σε πολλούς χρήστες σήμερα, γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδος. Η βλάβη δείχνει να διαρκεί εδώ σχεδόν τέσσερις ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του Facebook για το τεχνικό πρόβλημα

«Έχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τα προϊόντα μας. Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν και ζητάμε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία», έγραψε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου.

Αργότερα, το ίδιο το Facebook προχώρησε σε μια σύντομη ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού στο ανταγωνιστικό μέσο, Twitter, με το οποίο σημείωνε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επαναφέρoυμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία», αναφέρει σε tweet το Facebook για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Instagram και οι φίλοι του περνούν λίγο δύσκολα αυτή τη στιγμή και ίσως αντιμετωπίζετε δυσκολία να τα χρησιμοποιήσετε. Μείνετε μαζί μας, είμαστε πάνω από το πρόβλημα!» έγραψε από την πλευρά του ο λογαριασμός του Instagram στο Twitter.

Τι μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα

Ειδικοί του διαδικτύου υποθέτουν πως η βλάβη, που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του Facebook, ενδεχομένως να οφείλεται σε λάθος που εντοπίζεται στο DNS που αφορά στις ιστοσελίδες της πλατφόρμας.

Η ανάρτηση του BBC για το Facebook

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Internet χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο σύστημα ονοματοδοσίας που ονομάζεται Domain Naming System (DNS). Το σύστημα DNS μάς επιτρέπει να αναφερόμαστε σε υπολογιστές και άλλες συσκευές, όπως τα γνωστά μας rooter, που διαμοιράζουν το διαδίκτυο στις οικιακές συσκευές, με ονόματα και όχι με την IP διεύθυνση, η οποία είναι δύσκολη να τη θυμάσαι και άβολη στη χρήση.

Άλλωστε, παρόμοιο τεχνικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν, θέτοντας εκτός λειτουργίας μεγάλους ιστότοπους τον τελευταίο χρόνο.

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει το BBC, αρκούσε ένας μόνο χρήστης που άλλαξε τα στοιχεία του λογαριασμού του για να προκληθεί blackout, που διήρκεσε πάνω από μία-δύο ώρες, τον περασμένο Ιούνιο.

Μεγάλες ιστοσελίδες, όπως η Amazon και η Airbnb, τέθηκαν εκτός λειτουργίας ή είχαν αργή απόκριση.

Το πρόβλημα φέρεται να οφείλεται σε ζήτημα DNS των σέρβερ της Akamai, παρόχου υπηρεσιών περιεχομένου, κυβερνοασφάλειας και cloud.

Πρώτη είδηση στα μεγάλα διεθνή μέσα

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, απασχολεί τα μεγαλύτερα μέσα διεθνώς, καθώς εκατομμύρια χρήστες προσπαθούν να βρουν τους λόγους που έπεσε το Facebook.

Η ανάρτηση του CNN για το Facebook
Η ανάρτηση του CNN για το Facebook

Τα δημοσιεύματα συνδέουν την τεχνική βλάβη με τις αποκαλύψεις για τις μεθόδους του Facebook, που έκανε πρώην στέλεχος της εταιρείας στην εκπομπή «60 minutes».

Η ανάρτηση του CNN για το Facebook
Η ανάρτηση του «Guardian» για το Facebook

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη «δίνη του κυκλώνα» η Facebook

Η πλατφόρμα των σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός, υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη «Wall Street Journal», και κατηγόρησε τον όμιλο ότι «(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια», των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για τον κόσμο και αυτό που ήταν καλό για το Facebook» υπογράμμισε η Χάουγκεν, και ο όμιλος «στη μία περίσταση μετά την άλλη, επέλεγε να προτάξει τα συμφέροντά του, δηλαδή να βγάζει περισσότερα χρήματα».

Βουτιά σημείωσε η μετοχή της Facebook

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής του Facebook, που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή