Η ποσότητα σπέρματος φαίνεται ότι επηρεάζεται από την χρήση του κινητού τηλεφώνου

17


Μια μελέτη σε σχεδόν 3.000 Ελβετούς άνδρες για διάστημα 13 ετών έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου και της μείωσης της ποσότητας του σπέρματος. Επιπλέον, τα σημερινά δίκτυα 4G και 5G ενδέχεται να έχουν μικρότερο αντίκτυπο από τις παλαιότερες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών.

Για την εκπόνηση της μελέτης, ερευνητές από το University of Geneva, μαζί με το Swiss Tropical and Public Health Institute, εξέτασαν στοιχεία από 2.886 άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών. Όλοι οι άνδρες είχαν στρατολογηθεί από έξι διαφορετικά κέντρα επιστράτευσης μεταξύ 2005 και 2018. Σύμφωνα με την ομάδα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη διατομεακή μελέτη που εξέτασε τα πρότυπα χρήσης κινητών τηλεφώνων και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους πάνω από 20 φορές την ημέρα είχαν μέσο αριθμό σπερματοζωαρίων 44,5 εκατομμύρια/ml. Αυτό ήταν κατά 21% χαμηλότερο από ό,τι στους άνδρες που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους μόνο μία φορά την εβδομάδα, των οποίων ο διάμεσος αριθμός σπερματοζωαρίων ήταν 56,5 εκατομμύρια/ml. Η κινητικότητα και το σχήμα του σπέρματος δεν επηρεάστηκαν ανεξάρτητα από τη χρήση του τηλεφώνου.

Η μελέτη διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές φάσεις σε βάθος χρόνου. Η πρώτη περίοδος διήρκεσε από το 2005-2007, η δεύτερη από το 2008-2011 και η τρίτη από το 2012-2018. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καταλήξουν σε ένα άλλο συμπέρασμα. Διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ της συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου και του χαμηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων έχει στην πραγματικότητα γίνει λιγότερο έντονη με την πάροδο του χρόνου, παρόλο που υπάρχει μια συνολική παγκόσμια πτωτική τάση στον αριθμό των ανδρικών σπερματοζωαρίων. Μια θεωρία γι’ αυτό είναι ότι η παλαιότερη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, όπως η 2G και η 3G, είχε μεγαλύτερη ισχύ εκπομπής από τα σημερινά τηλέφωνα και ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου αναφερόταν μέσω ερωτηματολογίων, κάτι που οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχονται πως ίσως αποτελεί πρόβλημα, καθώς η αυτοαναφορά μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Επισημαίνουν ωστόσο ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια άλλη μελέτη που αφορά τη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι άνδρες χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους (μηνύματα, πλοήγηση, κλήσεις κ.λπ.) και θα αξιολογήσει τα ευρήματα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρόλο που διαπιστώθηκε αυτή η συσχέτιση, δεν είναι απαραίτητα αιτιώδης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί οριστικά ότι η συχνότερη χρήση κινητών τηλεφώνων μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, καθώς ενδέχεται να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες που δεν σχετίζονται με την έρευνα λένε ότι τόσο η δημοσιευμένη όσο και η εν εξελίξει μελέτη έχουν αξία.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί συγκεχυμένοι παράγοντες, τους οποίους οι συγγραφείς και οι μελλοντικοί ερευνητές θα μπορέσουν να διερευνήσουν, όπως η πιθανότητα η αυξημένη χρήση του τηλεφώνου να σχετίζεται με άγχος, το οποίο στη συνέχεια είναι η αιτία της χαμηλότερης ποιότητας του σπέρματος», λέει ο Malcom Sperrin, από το Institute of Physics and Engineering in Medicine του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτή η μελέτη είναι ένας καλός οδηγός για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον πολύ δύσκολο τομέα».

Η Alison Campbell, Chief Scientific Officer στην Care Fertility, ένα δίκτυο κλινικών γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτει ότι οι άνδρες δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν ή να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και πρωτότυπη μελέτη που δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία ή δραστικές αλλαγές στις συνήθειες», δήλωσε η ίδια. «Οι άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματός τους θα πρέπει να ασκούνται (αλλά να μην υπερθερμαίνονται στη βουβωνική περιοχή), να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να περιορίζουν το αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια αν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας».

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή