Η πρώτη εμπορική αποστολή στον ISS στέφθηκε με επιτυχία

5


Η αποστολή Axiom-3, η πρώτη εμπορική αμιγώς ευρωπαϊκή αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έφτασε με ασφάλεια στον προορισμό της. Μετά την εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου με πύραυλο Falcon 9, το διαστημικό σκάφος Dragon της SpaceX έφτασε στον διαστημικό σταθμό το περασμένο Σάββατο 20 Ιανουαρίου.

Στο Dragon επέβαιναν τέσσερις ιδιώτες αστροναύτες: Ο κυβερνήτης Michael López-Alegría από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, ο πιλότος Walter Villadei από την ιταλική πολεμική αεροπορία και οι εμπειρογνώμονες Alper Gezeravcı από την Τουρκία και Marcus Wandt από τη Σουηδία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος έχουν πλέον εισέλθει στον διαστημικό σταθμό, όπου τους υποδέχθηκαν τα σημερινά μέλη του ISS.

Η έναρξη της αποστολής την περασμένη Πέμπτη σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα εμπορικό πλήρωμα με αποκλειστικά Ευρωπαίους αστροναύτες εκτοξεύεται στον ISS. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έστειλε για πρώτη φορά έναν από τους αστροναύτες του σε εμπορική πτήση στο πλαίσιο συμφωνίας με την Axiom Space.

Το τετραμελές πλήρωμα θα περάσει δύο εβδομάδες στο διαστημικό σταθμό, εκτελώντας πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας και συνεργαζόμενο με τα τρέχοντα μέλη του πληρώματος του ISS από τη NASA, τον ESA, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά μέλη της Expedition 70, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στον σταθμό να ανέρχεται σε 11.

Σύμφωνα με την Axiom Space, το πλήρωμα του Axiom-3 θα εκτελέσει περισσότερα από 30 διαφορετικά πειράματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε τροχιά, ενώ τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τα μέλη του πληρώματος θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη μελέτη των επιπτώσεων των διαστημικών πτήσεων στην ανθρώπινη φυσιολογία. Η έρευνα συμπεριλαμβάνει πειράματα από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Σουηδία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Οι αστροναύτες του Axiom-3 είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από τον διαστημικό σταθμό στις 3 Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας στη Γη με το ίδιο διαστημικό σκάφος Dragon που τους μετέφερε εκεί. Το Dragon έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στις ακτές της Φλόριντα.

Επίσης, τον επόμενο μήνα, τέσσερα από τα μέλη του πληρώματος της τρέχουσας αποστολής Expedition 70 αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη. Οι αστροναύτες Jasmin Moghbeli, Andreas Mogensen, Satoshi Furukawa και Konstantin Borisov του πληρώματος-7 πρόκειται να αναχωρήσουν από τον διαστημικό σταθμό στις 13 Φεβρουαρίου. Οι αντικαταστάτες τους, τέσσερις αστροναύτες του πληρώματος-8, θα εκτοξευθούν για τον διαστημικό σταθμό αργότερα τον Φεβρουάριο.



Πηγή