Η Ρωσία ενέκρινε επένδυση €31 δισ. για την εγχώρια κατασκευή επεξεργαστών

7


Μετά την Κίνα, έρχεται και η σειρά της Ρωσίας να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την καθολική εγχώρια παραγωγή επεξεργαστών, καθώς λόγω του πολέμου με την Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί οι εισαγωγές.

Σύμφωνα με το Cnews, η κυβέρνηση της Ρωσίας ενέκρινε επένδυση ύψους €31 δισεκατομμυρίων προκειμένου να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες, να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να κατασκευαστούν μονάδες παραγωγής chipsets και data centers.

Για να κατανοήσουμε πόσο πίσω βρίσκεται η Ρωσία σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή τη στιγμή η τεχνογνωσία έχει κολλήσει στα 130nm, ενώ (για παράδειγμα) η TSMC έφτασε στα 28nm το 2011 και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατέβει στα 2nm! Το πλάνο της Ρωσίας είναι να φτάσει στα 90nm μέχρι τα τέλη του 2023, στα 65nm μέχρι το 2026, στα 28nm μέχρι το 2027 και στα 14nm μέχρι το 2030.

Από τα €31 δισ., τα €4 δισ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη των τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα reverse engineering για να κατανοηθεί η δουλειά των άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιαγωγών. Πιθανότατα η Ρωσία θα στραφεί στην Κίνα για να επισπεύσει τις διαδικασίες, τόσο σε θέματα πρώτης ύλης, όσο και για την παραγωγή.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή