Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατατροπώνει επαγγελματίες παίκτες στο StarCraft II

6


Το περασμένο καλοκαίρι παρακολουθήσαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη OpenAI (υποστηρίζεται από τον Elon Musk) να κατατροπώνει ομάδες επαγγελματιών παικτών στο DotA 2. Τώραμ ήρθε η σειρά της Google να αποδείξει ότι και η δική της Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ντροπιάσει τους gamers και μάλιστα σε παιχνίδι στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, το AlphaStar AI της DeepMind (έχει εξαγοραστεί από τη Google) αντιμετώπισε κορυφαίους παίκτες στο StarCraft II, το πολύ δημοφιλές real-time strategy της Blizzard, και τους κέρδισε 10 φορές προτού τους “αφήσει να κερδίσουν” μια φορά για την….τιμή της Ανθρωπότητας.

Το StarCraft II επιλέχθηκε επειδή θεωρείται ιδανικό για να δοκιμαστεί η ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, ιδανικά υπό συνθήκες πίεσης όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η εκπαίδευση του AlphaStar AI ξεκίνησε με ανάλυση αγώνων που είχαν δώσει στο παρελθόν οι άνθρωποι – gamers. Στη συνέχεια, δημιούργησε διάφορες εκδοχές εικονικών παικτών με ειδίκευση σε διαφορετικές στρατηγικές και τους έβαλε να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, το AlphaStar AI επέλεξε τους 5 εικονικούς παίκτες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τους ανθρώπους στο παιχνίδι.

Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα εκπαίδευσης, το AlphaStar AI απέκτησε εμπειρία πολλών ετών, ενώ έχει και το ασύλληπτο πλεονέκτημα να διαβάζει όλο τον χάρτη ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που απασχολεί τα μάτια και το μυαλό του με διαφορετικό τρόπο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ρυθμιστούν οι αντιδράσεις της σε πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με αυτές των ανθρώπων, με σκοπό να γίνει μια πιο δίκαια μάχη. Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιεί λιγότερες ενέργειες από τους ανθρώπους, αλλά σαφέστατα με πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Τελικά, το AlphaStar AI συνέτριψε τους TLO και MaNa στο σύνολο των αγώνων, με τη μοναδική νίκη ανθρώπου να γίνεται από τον MaNa αφότου ρύθμισαν εκ νέου την Τεχνητή Νοημοσύνη έτσι ώστε να εστιάζει σε ένα μόνο σημείο του χάρτη πριν από κάθε ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβε να εκπαιδευτεί περισσότερο από μία εβδομάδα σε αυτή τη συνθήκη, άρα δεν αποκλείεται να είναι ανέφικτο να την κερδίσεις ακόμη και με αυτή τη ρύθμιση.

[DeepMind]



Πηγή