Η Apple έρχεται να σώσει την κατηγορία των VR/AR headsets!

0


Σε ένα από τα σημαντικότερα keynotes στην ιστορία της Apple, το One more thing δεν ήταν άλλο από τα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου πρώτου Mixed Reality headset της εταιρείας. Αυτό είναι, λοιπόν, το Vision Pro, το οποίο αν προσφέρει στην πραγματικότητα αυτά που είδαμε και αυτά που ισχυρίζεται η Apple, τότε ίσως ζήσουμε μια…iPhone στιγμή για την κατηγορία των AR/VR headsets που όλο για εκτόξευση ακούμε, αλλά εκτόξευση δεν βλέπουμε…

Εξοπλισμένο με δύο υπερυψηλής ανάλυσης οθόνες microOLED (23 εκατ. pixels), custom πανίσχυρο επεξεργαστή της Apple με μοναδικό dual-chip σχεδιασμό (M2 + R1) και το λειτουργικό σύστημα visionOS, το Vision Pro υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία χρήσης που κρατά τον χρήστη μόνιμα συνδεδεμένο με το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα τον βυθίζει στον κόσμο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με ένα εξαιρετικά επαναστατικό σύστημα διαχείρισης που αναγνωρίζει τις κινήσεις των χεριών, αλλά και των ματιών, χωρίς να χρειάζεται τηλεχειριστήρια. 

Ο CEO της Apple, Tim Cook, χαρακτήρισε το Vision Pro ως την συσκευή που θα μας συστήσει στον κόσμο του Spatial Computing, όπως ήταν το iPhone για το Mobile Computing και το Mac για το Personal Computing. Η ανάπτυξη του Vision Pro και του λειτουργικού συστήματος έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ούτως ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία είτε για την εργασία, είτε για την παρακολούθηση περιεχομένου και την διασκέδαση, είτε για την επικοινωνία με τους άλλους, ενώ παράλληλα είναι απρόσκοπτα συνδεδεμένο με τις υπόλοιπες συσκευές του οικοσυστήματος της Apple (iPhone, iPad, Mac) και μπορείς να συνδέσεις μέσω Bluetooth άλλα περιφερειακά της εταιρείας (π.χ. Magic Keyboard, Magic Trackpad).

Φορώντας το Vision Pro μετατρέπεις τον κόσμο σου σε ένα προσωπικό κινηματογράφο με οθόνη έως 30m σε μήκος και προηγμένο σύστημα ήχου Spatial Audio, όπου μπορείς να βλέπεις σειρές, ταινίες (ακόμα και 3D), αλλά και να παίζεις περισσότερα από 100 παιχνίδια της υπηρεσίας Apple Arcade (υποστηρίζονται και δημοφιλή controllers όπως DualSense). Ακόμη, μπορείς να πειραματιστείς με το περιβάλλον γύρω από την οθόνη σου βάζοντας την εικόνα μέσα σε ένα όμορφο τοπίο, ενώ μπορείς να ρυθμίζεις το επίπεδο της εικονικής πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο μέσω του Digital Crown.

Το Vision Pro διαθέτει και την πρώτη 3D camera της Apple για να πραγματοποιείς λήψεις φωτογραφιών και videos που θα μπορούν να σε μεταφέρουν και πάλι πίσω στην σκηνή που απαθανατίζεις με ανεπανάληπτη ζωντάνια και φυσικά με υποστήριξη Spatial Audio. Επίσης, οι κλήσεις μέσω FaceTime πηγαίνουν την επικοινωνία με τους αγαπημένους σας και τις τηλεδιασκέψεις στο επόμενο επίπεδο. Το visionOS περιλαμβάνει ένα περιβάλλον χρήσης απόλυτα γνώριμο από τις άλλες συσκευές της Apple και ο χρήστης μπορεί να περιηγείται σε αυτό είτε με κινήσεις των ματιών, είτε με μικρές φυσιολογικές κινήσεις των χεριών και των δακτύλων, είτε με φωνητικές εντολές. Αν αναρωτιέστε για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, η Apple λανσάρει το νέο σύστημα πιστοποίησης Optic ID που αναλύει την ίριδα του χρήστη, με τις πληροφορίες αυτές να παραμένουν μόνο στη συσκευή κρυπτογραφημένες, χωρίς να δίνεται πρόσβαση στην Apple ή στις εφαρμογές.

Πολύ σημαντική καινοτομία είναι το σύστημα EyeSight που κρατά τον χρήση του Vision Pro πάντοτε παρώντα στον πραγματικό κόσμο. Όταν κάποιος άλλος πλησιάζει τον χρήστη, τότε η οθόνη γίνεται διαφανής για να φαίνονται τα μάτια και να γίνεται πιο ανθρώπινη η επικοινωνία. Όταν ο χρήστης είναι βυθισμένος σε κάποια VR εφαρμογή, η οθόνη υποδεικνύει εξωτερικά με όμορφα visuals πως αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμος κλπ.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του, η Apple έχει χρησιμοποιήσει ένα ενιαίο ειδικά επεξεργασμένο 3D γυαλί για το οπτικό μέρος που λειτουργεί και ως φακός για την πληθώρα των αισθητήρων και των καμερών, το οποίο βυθίζεται ομαλά στο υπόλοιπο σώμα από custom κράμα αλουμινίου. Η αυτονομία φτάνει έως τις 2 ώρες όταν χρησιμοποιείς την εξωτερική μπαταρία, διαφορετικά μπορείς να το χρησιμοποιείς συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό του για όσες ώρες επιθυμείς.

Το Vision Pro θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024 σε τιμή $3499.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή