Η Apple δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί την Epic Games και η ΕΕ αντιδρά

0


Η Apple ανακοίνωσε ότι τερμάτισε τον developer λογαριασμό της Epic Games Sweden παγκοσμίως λόγω της αναξιόπιστης συμπεριφοράς της εταιρείας ανάπτυξης παιχνιδιών.

Η Apple μοιράστηκε την ακόλουθη δήλωση με το MacRumors:

Η κατάφωρη παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της Epic προς την Apple οδήγησε τα δικαστήρια να αποφασίσουν ότι η Apple έχει το δικαίωμα να τερματίσει “οποιαδήποτε ή όλες τις θυγατρικές της Epic Games που ανήκουν εξ ολοκλήρου, τις θυγατρικές της ή/και άλλες οντότητες υπό τον έλεγχο της Epic Games ανά πάσα στιγμή και κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια της Apple”. Υπό το φως της προηγούμενης και συνεχιζόμενης συμπεριφοράς της Epic, η Apple επέλεξε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.

Σε επιστολή που απέστειλαν στην Epic Games, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Apple δήλωσαν ότι έχει αποδειχθεί “αποδεδειγμένα αναξιόπιστη”. Η Apple δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Epic θα ακολουθήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του Apple Developer Program στο μέλλον.

Η Epic δήλωσε ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει τον σουηδικό λογαριασμό για να δημιουργήσει ένα Epic Games Store στο iOS στην ΕΕ και αυτό θα έφερνε την εφαρμογή Fortnite πίσω στο iPhone. Ξεκινώντας με το iOS 17.4, η Apple επιτρέπει την λειτουργία third-party καταστημάτων εφαρμογών στο iOS στην ΕΕ, στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με τον Digital Markets Act.

Η απάντηση της Epic Games στην κατάργηση του λογαριασμού της

Σε δελτίο τύπου, η Epic δήλωσε ότι η Apple τερματίζοντας τον σουηδικό λογαριασμό developer αποτελεί “σοβαρή παραβίαση” του Digital Markets Act και “δείχνει ότι η Apple δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει τον πραγματικό ανταγωνισμό στις συσκευές iOS”.

Με τον τερματισμό του developer λογαριασμού της Epic, η Apple καταργεί έναν από τους μεγαλύτερους πιθανούς ανταγωνιστές του App Store. Υπονομεύει την ικανότητά μας να είμαστε ένας βιώσιμος ανταγωνιστής και δείχνει σε άλλους προγραμματιστές τι συμβαίνει όταν προσπαθείς να ανταγωνιστείς την Apple ή όταν ασκείς κριτική στις αθέμιτες πρακτικές της.

Η Epic πιστεύει ότι η Apple ανέστειλε τον λογαριασμό της εν μέρει λόγω της δημόσιας κριτικής που άσκησε ο CEO, Tim Sweeney, στα προτεινόμενα σχέδια συμμόρφωσης της Apple με τον Digital Markets Act. Η Epic μοιράστηκε μια επιστολή που έλαβε από τον επικεφαλής του App Store, Phil Schiller, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι η “πολύχρωμη κριτική” του Sweeney στα σχέδια της Apple, αλλά και το ιστορικό της Epic που “παραβιάζει εσκεμμένα συμβατικές διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί”, υποδηλώνουν έντονα ότι η Epic δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τους κανόνες του Developer Program της Apple σε περίπτωση που αποκατασταθεί.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε το 2020, αφού η Apple αφαίρεσε το Fortnite από το App Store στο iPhone λόγω της εισαγωγής από την Epic μιας δυνατότητας άμεσης πληρωμής στην εφαρμογή για το νόμισμα του παιχνιδιού V-Bucks, κατά παράβαση των κανόνων του App Store. Σε μια κίνηση που φαίνεται να ήταν ενορχηστρωμένη, η Epic κατέθεσε αμέσως μήνυση κατά της Apple, κατηγορώντας την εταιρεία για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Η Apple είχε ήδη τερματίσει έναν από τους άλλους λογαριασμούς προγραμματιστών της Epic το 2020, αφού η εταιρεία παραβίασε τους κανόνες του App Store με το κόλπο του Fortnite. Η Epic συνεχίζει τη δικαστική διαμάχη με την Apple τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία και φαίνεται ότι η πολύκροτη νομική μάχη απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Και κάπου εδώ έρχεται η σειρά της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε “περαιτέρω εξηγήσεις” από την Apple σχετικά με την απόφαση να τερματίσει τον developer λογαριασμό της Epic Games.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα στο πλαίσιο του Digital Markets Act (DMA), ενός νέου νόμου που αποσκοπεί στον περιορισμό της δύναμης των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών. Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν προθεσμία μέχρι τις 7 Μαρτίου για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι αξιολογούσε επίσης κατά πόσον οι ενέργειες της Apple ενδέχεται να παραβίαζαν άλλους νόμους της ΕΕ.

Αναμένονται εξελίξεις…

[via]



Πηγή