Η Apple στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από καταγγελία της Spotify

10


Έφτασε η ώρα και για την Apple να μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ελεγχθεί για μονοπωλιακές πρακτικές, όπως αναφέρει η Financial Times.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η επίσημη καταγγελία της Spotify σχετικά με τη συμπεριφορά της Apple απέναντι στις ανταγωνιστικές μουσικές υπηρεσίες στο κατάστημα εφαρμογών App Store, προς όφελος της δικής της Apple Music.

Η Apple κρατά προμήθεια 30% από όλες τις συνδρομές που πραγματοποιούνται στο Spotify, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των συνδρομών σε ποσό μεγαλύτερο από αυτό των συνδρομών του Apple Music. Επιπλέον, ο CEO της Spotify, καταγγέλλει ότι η Apple βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια σε τεχνικό επίπεδο που περιορίζουν την επικοινωνία της Spotify με τους καταναλωτές, μπλοκάρουν τις αναβαθμίσεις και δεν επιτρέπουν τη συμβατότητα με άλλα προϊόντα όπως το HomePod, το Apple Watch και την ψηφιακή βοηθό Siri.

Η απάντηση της Apple στους ισχυρισμούς της Spotify δεν άργησε να έρθει και ήταν αρκετά επιθετική:

Αφότου εκμεταλλεύτηκε το App Store για πολλά χρόνια με σκοπό να αυξήσει δραματικά τον όγκο της υπηρεσίας της, η Spotify επιδιώκει να διατηρήσει όλα τα προνόμια που της προσφέρει το οικοσύστημα του App Store – συμπεριλάμβανόμενου του μεγάλου τζίρου που καταγράφει από τους πελάτες του App Store – χωρίς να συνεισφέρει η ίδια τίποτα σε αυτήν την αγορά.

Ταυτόχρονα, διανέμουν τη μουσική στους χρήστες μειώνοντας διαρκώς τα μερίσματα που αναλογούν στους καλλιτέχνες, τους μουσικούς και τους συνθέτες, με αποτέλεσμα να τους έχει απέναντι της σε πολλές δικαστικές διαμάχες

Υπάρχει ψωμί στο συγκεκριμένο θέμα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν αποκλείεται μια δυσμενής απόφαση για την Apple να οδηγήσει είτε σε κάποιο χρηματικό πρόστιμο, είτε στον εξαναγκασμό να μειώσει την προμήθεια της από το App Store. Ειδικά αν ισχύσει το τελευταίο, θα θέλαμε να δούμε τη Spotify να μειώνει τις συνδρομές της…

[via]



Πηγή