Η Google καθιστά τον Chrome browser για Android ακόμα πιο φιλικό για multitasking

7


Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος των smartphones, το multitasking έχει καταστεί αναπάντεχα πιο εύχρηστο από ποτέ. Η Google συνεχίζει να δοκιμάζει και να προσθέτει νέα χαρακτηριστικά για την πλατφόρμα Android που διευκολύνουν τους χρήστες να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία διαχωρισμένης οθόνης (split-screen) και η νέα λειτουργία drag-and-drop που εισήχθη στο Android 14 συνεχίζουν να δείχνουν την έμφαση της Google στην εισαγωγή νέων στοιχείων multitasking. Ένα από τα πιο κλασικά εργαλεία multitasking είναι το picture-in-picture (PiP) και η Google αρχίζει να προσφέρει αυτή τη λειτουργία σε περισσότερες εφαρμογές.

Το PiP σε γενικές γραμμές αποτελεί μια από τις βασικές λύσεις για τους χρήστες του Android από την εισαγωγή του με την έκδοση 8.0 Oreo. Ωστόσο, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις Custom Tabs του Chrome για την εμφάνιση των ιστοσελίδων δεν ήταν σε θέση να επωφεληθούν από αυτό το χαρακτηριστικό. Ωστόσο, ο χρήστης του Twitter και γνώστης των εφαρμογών της Google, @AssembleDebug, τόνισε ότι έχει προστεθεί στο Chrome ένα κουμπί που σας επιτρέπει να ελαχιστοποιείτε (minimize) γρήγορα τα Chrome Custom Tabs σε ένα αιωρούμενο παράθυρο PiP.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, θα πρέπει να επιλέξετε την παράμετρο cct-minimized. Το PiP περιορίζεται στα Chrome Custom Tabs (CCT), αλλά η σχετική παράμετρος είναι προσβάσιμη από το κύριο μενού των flags του Chrome browser.

Τα Chrome Custom Tabs είναι μια εναλλακτική λύση για το ενσωματωμένο σύστημα WebView του Android, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι developers όταν χρειάζεται να αποδώσουν ιστοσελίδες και δεν θέλουν να ενσωματώσουν έναν ολόκληρο browser στον κώδικα της εφαρμογής τους. Παρότι τόσο το WebView όσο και τα Chrome Custom Tabs μπορούν να το επιτύχουν αυτό, μόνο το τελευταίο προσφέρει λειτουργίες συγχρονισμού του Chrome, όπως αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης και bookmarks, βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη σε third-party εφαρμογές. Το τελευταίο πλεονέκτημα των CCTs είναι ότι οι χρήστες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης εντός της εφαρμογής χρησιμοποιώντας το picture-in-picture.

Ο Chrome διαθέτει ήδη λειτουργία που ελαχιστοποιεί τις καρτέλες σε ένα αιωρούμενο παράθυρο PiP, αλλά αυτή η λειτουργία την κάνει πιο εύκολη. Προηγουμένως περιοριζόταν σε χρήστες που παρακολουθούσαν video σε full-screen και μπορούσαν να το ελαχιστοποιούν σε picture-in-picture μεταβαίνοντας στην αρχική οθόνη. Αυτή η νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να ελαχιστοποιούν τα CCT εντός της εφαρμογής. Αντί να υπάρχει ένα μίνι-βίντεο που αιωρείται στην οθόνη σας, εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο με τον τίτλο της ιστοσελίδας και τη διεύθυνση URL, το οποίο μπορείτε να πατήσετε για να επιστρέψετε σε αυτήν.



Πηγή