Η Google λανσάρει το εργαλείο fact-checking για τις εικόνες

15


Από τον περασμένο Μάιο και το συνέδριο Google I/O 2023 γνωρίζουμε πως η Google σκοπεύει να λανσάρει το εργαλείο “About this image”, το οποίο θα ενημερώνει τον χρήστη για το ιστορικό κάθε φωτογραφίας ούτως ώστε να μαθαίνει αν πρόκειται για δημιουργία παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και γενικότερα να προστατεύεται από τα deepfakes.

Τώρα, μερικούς μήνες αργότερα, η εταιρεία ξεκινά το λανσάρισμα του “About this image’ σε όλο τον κόσμο, αρκεί να έχεις ρυθμισμένη την γλώσσα στα Αγγλικά. Η λειτουργία «κρύβεται» στο μενού με τις τρεις κάθετες τελείες που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Images. Πατώντας σε αυτήν θα βλέπεις την πηγή της εικόνας, τα metadata (αν υπάρχουν) και τον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίστηκε από ειδησεογραφικά μέσα και ιστοσελίδες fact-checking στην πάροδο του χρόνου. Η εταιρεία προχώρησε τώρα στο λανσάρισμα διότι αυξήθηκε δραματικά η διασπορά παραποιημένων εικόνων λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Η Google δεν αναφέρει αν θα μπορείς να πραγματοποιήσεις τον έλεγχο “About this image” σε φωτογραφίες που ανεβάζεις ο ίδιος, αλλά επιβεβαίωσε πως μελλοντικά θα δοθεί πρόσβαση στην λειτουργία μέσω του Google Lens. Επιπλέον, δοκιμάζει πιο απλούς τρόπους πρόσβασης στον έλεγχο είτε με δεξί κλικ επάνω στην εικόνα, είτε με παρατεταμένο κράτημα στις mobile συσκευές.

Ακόμη, η Google προχωρά σε αναβαθμίσεις του Fact Check Explorer και του Search Generative Experience. Το πρώτο είναι διαθέσιμο σε beta έκδοση από το περασμένο καλοκαίρι για να δώσει στον χρήστη την δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητας μιας εικόνας είτε αναρτώντας την είτε πραγματοποιώντας αναζήτηση με τη διεύθυνση URL που τη συνοδεύει. Η Google δημοσίευσε ένα νέο API που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους δημοσιογράφους και τους fact-checkers στην αξιοποίηση του.

Το δεύτερο είναι η νέα AI – based μηχανή αναζήτησης της εταιρείας που πλέον εκμεταλλεύεται την παραγωγική AI για να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από online πηγές σχετικά με τα αποτελέσματα που λαμβάνει ο χρήστης, ειδικά όταν δεν υπάρχει αρκετή πληροφορία από τη Wikipedia ή το Google Knowledge Graph.

[Google]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή