Η Google προσθέτει DRM (digital rights management) σε όλες τις εφαρμογές Android για τους σωστούς λόγους

19


Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η Google έδωσε στους developers εφαρμογών Android τη δυνατότητα να προσθέτουν κώδικα metadata σε όλα τα αρχεια APK (το format των εφαρμογών Android) που φέρουν την υπογραφή τους, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση τους αν δεν έχουν υπογράψει οι ίδιοι την τελική έκδοση τους. Υπό μία έννοια, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσθήκη DRM (digital rights management) για να αποφευχθεί η πειρατεία.

Εκ πρώτης αναγνώσεως η προσθήκη DRM ακούγεται κακή, δεδομένης της κατάχρησης που έχουμε δει από πολύ μεγάλες εταιρείες του χώρου (Sony, EMI, Disney, EA κ.ά.). Για παράδειγμα, λόγω των DRM δεν μπορείς να ακούς τα τραγούδια ή να παρακολουθείς τις ταινίες που έχεις αγοράσει σε ορισμένες χώρες του κόσμου, δεν σου επιτρέπεται να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό ή παιχνίδι σε άλλον υπολογιστή κλπ. Από την άλλη μεριά, τα DRM προστατεύουν τον χρήστη από κακόβουλες εκδόσεις και επιτρέπουν στους δημιουργούς να παρακολουθούν τη διανομή των διάφορων εκδόσεων των εφαρμογών τους για να προχωρούν σε αναβαθμίσεις.

Το λειτουργικό σύστημα Android θα διαβάζει αυτόματα τα metadata που έχουν προστεθεί στην εφαρμογή και αν η τελευταία περάσει τους ελέγχους της, τότε θα προστίθεται στη βιβλιοθήκη του χρήστη στο Google Play και θα είναι διαθέσιμες όλες οι λειτουργίες που γνωρίζουμε σήμερα (updates, leaderboards, achievements, sharing στην Family Library κλπ.). Επίσης, οι developers θα μπορούν να αλλάζουν τα metadata σε οποιαδήποτε στιγμή για να δηλώσουν ότι σταματούν την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης έκδοσης της εφαρμογής τους, έτσι ώστε οι χρήστες να κατεβάσουν την τελευταία εγκεκριμένη έκδοση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Google προχώρησε στην προσθήκη DRM (δεν το αναφέρει ακριβώς έτσι βέβαια) στο κατάστημα Google Play για τους σωστούς λόγους και όχι για να περιορίσει το πόσο, που και πότε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές που έχουμε αγοράσει.

[via]



Πηγή