Η OpenAI σκέφτεται να επαναφέρει τον Sam Altman στην θέση του CEO!

11


Μόλις μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του CEO της OpenAI, Sam Altman, που προκάλεσε σοκ στον κόσμο της Τεχνολογίας, το ΔΣ της OpenAI φέρεται να συζητά με τον Altman προκειμένου να… επιστρέψει ως CEO της εταιρείας! 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge, η οποία επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο Altman λέγεται πως ο Altman αμφιταλαντεύεται σχετικά με την επιστροφή του και θα ήθελε να γίνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διοικείται η εταιρεία. Επιπλέον, οι New York Times αναφέρουν ότι οι συνομιλίες γίνονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας άσκησης πίεσης από τους επενδυτές στην OpenAI, με επικεφαλής τη Microsoft, που έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανατροπή για το ΔΣ, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από το σύνολο του τεχνολογικού κόσμου για την απότομη και αιφνιδιαστική απόλυση ενός από τους πιο προβεβλημένους CEO της βιομηχανίας της Τεχνολογίας. Ο Altman ήταν δημοφιλής τόσο στην ηγεσία της Microsoft, όσο και στο προσωπικό της OpenAI, με αποτέλεσμα η απόλυσή του να προκαλέσει σοκ στους εργαζόμενους, που σύμφωνα με πληροφορίες αποδοκίμασαν έντονα τον επικεφαλής επιστήμονα της OpenAI, Ilya Sutskever, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης όλων των εργαζομένων την Παρασκευή.

Η υποστήριξη που λαμβάνει ο Altman φαίνεται ότι έχει αιφνιδιάσει το ΔΣ που πλέον αισθάνεται έντονα την προαναφερθείσα πίεση από επενδυτές (όπως η Microsoft) που έχουν ποντάρει πολλά στην τεχνολογία της OpenAI.

Σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του Axios το Σάββατο, ο COO της OpenAI, Brad Lightcap, άφησε να εννοηθεί ότι επικρίνεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απόλυση και επιβεβαίωσε ότι ο Altman δεν απολύθηκε ως συνέπεια «κακής συμπεριφοράς ή οτιδήποτε σχετίζεται με οικονομικές, επιχειρηματικές, ασφαλιστικές ή πρακτικές ασφάλειας/προστασίας προσωπικών δεδομένων». Χωρίς προφανή νομικά αδικήματα και με ευρεία υποστήριξη εντός της εταιρείας (εξαιρουμένου του σημερινού ΔΣ) ο δρόμος θα μπορούσε να ανοίξει για την επιστροφή του Altman, εάν ο ίδιος επιλέξει να την αποδεχτεί.

Η επίσημη ανακοίνωση της OpenAI για την απόλυση του Altman σημείωνε ως δικαιολογία ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο, εμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του». Ο COO Lightcap έγραψε στο υπόμνημά του το Σάββατο ότι η απόλυση οφειλόταν σε «διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Sam και του συμβουλίου». Η απόλυση ώθησε τον πρόεδρο του OpenAI, Greg Brockman, να παραιτηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Altman το απόγευμα της Παρασκευής.

Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι η σύγκρουση με τον επικεφαλής επιστήμονα της OpenAI, Ilya Sutskever, για θέματα ασφάλειας και την εμπορική κατεύθυνση της OpenAI ήταν ο κύριος λόγος για την απόλυση του Altman. Ο Sutskever, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, φέρεται να ενορχήστρωσε την αποπομπή, η οποία προκάλεσε την έκπληξη τόσο του Altman, όσο και του Brockman.

Σε περίπτωση που ο Altman επιστρέψει στην OpenAI, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα σήμαινε αυτό για τη θέση του Sutskever στην εταιρεία ή αν άλλοι, όπως ο Brockman και οι τρεις ανώτεροι ερευνητές της OpenAI που επίσης παραιτήθηκαν, θα επέστρεφαν μαζί με τον Altman. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Altman και ο Brockman έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα σχεδιασμού για την ίδρυση μιας νέας εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και έχουν λάβει υποσχέσεις υποστήριξης από επενδυτές, αν αυτό συμβεί.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή