Η Qualcomm παρουσιάζει τον Snapdragon X Plus για ARM-based Windows PCs

1


Όπως το είχε υποσχεθεί, η Qualcomm παρουσίασε επίσημα το Snapdragon X Plus, έναν νέο επεξεργαστή για υπολογιστές Windows on ARM. Η πλατφόρμα υπόσχεται «εξαιρετικές επιδόσεις», σταθερή ενεργειακή αποδοτικότητα και ισχυρές on-device δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Snapdragon X Plus είναι ένας δεκαπύρηνος επεξεργαστής που βασίζεται στην αρχιτεκτονική CPU Oryon. Έξι πυρήνες υψηλής απόδοσης και τέσσερις πυρήνες βελτιστοποιημένης αποδοτικότητας λειτουργούν σε ταχύτητες έως 3,4 GHz, σε συνδυασμό με μνήμη LPDDR5X έως 64 GB. 

Διαθέτει επίσης μια ενσωματωμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) για on-device επεξεργασία AI και η Qualcomm αναφέρει ότι η NPU μπορεί να αποδώσει έως και 45 TOPs απόδοσης AI. Όσον αφορά την GPU, η Qualcomm Adreno στο Snapdragon X Plus μπορεί να αποδώσει έως και 3,8 TFLOPs. Επιπλέον, η GPU μπορεί να τροφοδοτήσει τρεις εξωτερικές οθόνες σε ανάλυση 4K 60Hz HDR, δύο 4K 120Hz ή μία 5K 60Hz.

Το Snapdragon X Plus προστίθεται στη σειρά Snapdragon X Elite που είχε ήδη ανακοινωθεί, μια σειρά ισχυρότερων επεξεργαστών που έχουν σχεδιαστεί για Windows PC. Σύμφωνα με την Qualcomm, οι πρώτες συσκευές με τον Snapdragon X Plus θα κυκλοφορήσουν στα μέσα του 2024.



Πηγή