Κατέθεσε αγωγή κατά εφαρμογής AI

7


Με την εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, τα deepfakes έχουν γίνει μεγάλο πρόβλημα. Οι απάτες που σχετίζονται με deepfakes του Elon Musk είναι πασίγνωστες για την κλοπή κρυπτονομισμάτων των χρηστών, σε τέτοιο βαθμό που μια γυναίκα από το Οντάριο έχασε 750.000 δολάρια από έναν απατεώνα deepfake που παρίστανε τον Musk. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει πιο προσιτή και με τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Samsung να πειραματίζονται με deepfakes, η τεχνολογία είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Τώρα, η Scarlett Johansson, κατέθεσε μήνυση εναντίον μιας εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης, που, όπως ισχυρίζεται, χρησιμοποίησε το όνομα και το ομοίωμά της σε μια online διαφήμιση χωρίς τη συγκατάθεσή της. Σύμφωνα με το Variety, μια πρόσφατη διαφήμιση διάρκειας 22 δευτερολέπτων που δημοσιεύθηκε στο X (Twitter) από μια εφαρμογή με την ονομασία Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar ισχυρίζεται ότι παράγει ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο διασημοτήτων και άλλων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI. Στις 28 Οκτωβρίου, δημοσίευσε μια διαφήμιση με ένα παλιό κλιπ της Johansson και μια ψεύτικη φωνή που τη μιμείται για να προωθήσει την εφαρμογή. Η διαφήμιση έδειχνε επίσης φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν με AI και έμοιαζαν με την πρωταγωνίστρια της Marvel.

Ο δικηγόρος της Johansson, Kevin Yorn, επιβεβαίωσε στο Variety ότι η ηθοποιός δεν εκπροσωπεί την εφαρμογή και ότι θα ακολουθήσουν όλες τις διαθέσιμες νομικές διαδικασίες. «Δεν παίρνουμε αυτά τα πράγματα ελαφρά τη καρδία. Κατά τη συνήθη πρακτική μας σε αυτές τις περιπτώσεις, θα το αντιμετωπίσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε».

Η διαφήμιση, η οποία έκτοτε έχει αφαιρεθεί, είχε στο κάτω μέρος μια δήλωση αποποίησης ευθυνών που έλεγε πως «οι εικόνες παράγονται από το Lisa AI. Δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο». Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποφευχθεί η νομική ευθύνη.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή