Κοντά στην απαγόρευση από τις ΗΠΑ

0


Νωρίτερα φέτος, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση της χρήσης του TikTok στη χώρα. Το νομοσχέδιο αυτό κατέληξε να καθυστερεί στη Γερουσία των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε εκ νέου για την έγκριση ενός άλλου νομοσχεδίου που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν μετατραπεί οριστικά σε νόμο.

Το CNN αναφέρει ότι η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε 360-58 υπέρ του νομοσχεδίου. Αυτή η εκδοχή, αν γίνει νόμος, θα απαιτεί από τη μητρική εταιρεία του TikTok, την ByteDance, με έδρα την Κίνα, να πουλήσει το μερίδιό της στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης εντός 270 ημερών. Το προηγούμενο νομοσχέδιο προέβλεπε ότι η πώληση θα έπρεπε να γίνει εντός έξι μηνών.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο δίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden το δικαίωμα να προσθέσει παράταση 90 ημερών για να γίνει η πώληση, εάν διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εάν δεν πραγματοποιηθεί μια τέτοια πώληση, η εφαρμογή TikTok θα μπορούσε να απαγορευτεί από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ.

Όπως και με την προηγούμενη έκδοση, αυτό το νέο νομοσχέδιο έλαβε διακομματική υποστήριξη στη Βουλή των ΗΠΑ, επειδή η πλειοψηφία των μελών της πιστεύει ότι η ByteDance θα μπορούσε να συλλέξει προσωπικά δεδομένα μέσω του TikTok, τα οποία θα μπορούσαν να σταλούν και να αξιοποιηθούν από την κινεζική κυβέρνηση.

Η Βουλή των ΗΠΑ πρόσθεσε το νομοσχέδιο για το TikTok ως μέρος μιας συμφωνίας-πακέτου που περιλάμβανε επίσης χρηματοδότηση για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία. Το εν λόγω πακέτο έχει πλέον αποσταλεί στη Γερουσία των ΗΠΑ για έγκριση. Με την προσθήκη του νομοσχεδίου για το TikTok στο ίδιο πακέτο, αυτό αναγκάζει τη Γερουσία των ΗΠΑ να εγκρίνει ενδεχομένως όλα αυτά τα νομοσχέδια ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές του CNN, η αμερικανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το πακέτο γρήγορα, ίσως και την Τρίτη, καθώς η έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ και την Ουκρανία θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα. Ο Paul Gallant, πολιτικός αναλυτής της εταιρείας ερευνών αγοράς Cowen Inc, αναφέρεται ως εξής: “Πιστεύουμε ότι το TikTok είναι απίθανο να αφαιρεθεί από το γενικότερο πακέτο“.

Εάν η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίσει και εγκρίνει το νομοσχέδιο TikTok, θα σταλεί στη συνέχεια στον Πρόεδρο Biden για την έγκρισή του. Ο Biden έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπέγραφε ένα τέτοιο νομοσχέδιο αν έφτανε στο γραφείο του.

Η ByteDance έχει ήδη διαμαρτυρηθεί τόσο για το προηγούμενο νομοσχέδιο όσο και για αυτή τη νεότερη έκδοση ως παραβίαση της Πρώτης Τροποποίησης. Σε μια ανάρτηση στο λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter) την Τετάρτη πριν από τη σημερινή ψήφιση του νέου νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανέφερε:

Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερου λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως.

Είναι πιθανό ότι αν ο πρόεδρος Biden εγκρίνει το νομοσχέδιο ως νόμο, η ByteDance θα μπορούσε να καταθέσει αγωγή εναντίον του βασιζόμενη στην Πρώτη Τροποποίηση, όπως έχει ήδη κάνει για ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε κατά της χρήσης του TikTok στην πολιτεία της Μοντάνα.

[via]



Πηγή