Κορυφαίο value-for-money με την καλύτερη κάμερα στην ιστορία της σειράς

41


Κάθε φορά που έρχεται ο καιρός να δοκιμάσουμε μια νέα συσκευή της σειράς Redmi Note είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία, καθώς η θυγατρική της Xiaomi καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο να εξελίσσει σημαντικά τις συσκευές της με προηγμένα χαρακτηριστικά των υψηλότερων κατηγοριών (είτε στα υλικά κατασκευής, είτε στο hardware), αλλά ταυτόχρονα διατηρεί ακέραιο τον value-for-money χαρακτήρα τους.

Με την ίδια διάθεση αντιμετωπίσαμε και το εξαιρετικό Redmi Note 12 Pro+ που είχαμε στα χέρια μας για αρκετό διάστημα, έτσι ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να τα μοιραστούμε μαζί σας σε ένα ακόμη review εδώ στο Techgear.gr!

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Ξεχάστε την φτηνιάρικη κατασκευή αρκετών άλλων value-for-money συσκευών. Η Xiaomi έχει χρησιμοποιήσει μεν πλαστικό αντί για αλουμίνιο, αλλά το έχει επεξεργαστεί μαεστρικά για να αφήνει μια εντυπωσιακή αίσθηση στο μάτι και στο χέρι όταν το κρατάς. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η glossy επίστρωση είναι ιδιαίτερα φιλική στο να κρατά επάνω της τις δαχτυλιές.

Από πλευράς εργονομίας είναι εξαιρετικό, χάριν στην flat οθόνη και τις μικρές κυρτώσεις στις πλευρές, αλλά το βάρος του είναι σχετικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο σε αυτήν την κατηγορία. Στα θετικά κρατάμε το γεγονός ότι το camera module δεν προεξέχει όσο θα περίμενει κανείς λόγω του κύριου αισθητήρα 200MP, και παραδόξως στέκεται σταθερό αν επιχειρήσεις να το χρησιμοποιήσεις όταν ακουμπά επάνω σε κάποια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. γραφείο, τραπέζι σαλονιού, πάγκος κουζίνας).

Στο πίσω μέρος έχουμε το camera module επάνω αριστερά, στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons σε σωστό ύψος για να τα αγγίζεις φυσιολογικά όπως το κρατάς, ενώ στο τελευταίο έχει ενσωματωθεί και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα. Η αριστερή πλευρά είναι κενή, στο κάτω μέρος έχουμε ηχείο, υποδοχή USB-C και υποδοχή για κάρτες SIM, ενώ στο πάνω μέρος έχουμε δεύτερο ηχείο, αισθητήρα υπερύθρων για να το χρησιμοποιείς σαν τηλεχειριστήριο για διάφορες συσκευές, αλλά και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, κάτι που συναντάμε ολοένα και πιο σπάνια γενικότερα στην κατηγορία των smartphones.

Οθόνη

Όπως προαναφέραμε, η Xiaomi έχει επιλέξει flat OLED panel μεγέθους 6.67’’ ανάλυσης FHD+, συμβατό με περιεχόμενο Dolby Vision και HDR10+, με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz. Η εμπειρία θέασης είναι αυτή που περιμένεις από ένα OLED panel, δηλαδή πολύ ζωντανά χρώματα και πραγματικό μαύρο, όμως στην περίπτωση του Redmi Note 12 Pro+ θα θέλαμε λίγο καλύτερες επιδόσεις στη φωτεινότητα, καθότι στο έντονο φως της ημέρας ζορίζεται. Κρατήστε, όμως, ότι συμπεριφέρεται άψογα το σύστημα αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας όταν αλλάζει απότομα ο φωτισμός στον χώρο.

Hardware – Απόδοση

Η Xiaomi έπρεπε με κάποιο τρόπο να διαφοροποιήσει την οικογένεια Redmi Note 12 από τα smartphones της σειράς Xiaomi 13 και ειδικά το Xiaomi 13 Lite που κινείται περίπου στην ίδια κατηγορία τιμής. Γι’ αυτό τοποθέτησε επεξεργαστή MediaTek Dimensity 1080 στο Redmi Note 12 Pro+ αντί του αντίστοιχης δυναμικής Snapdragon 7 Gen1 του Xiaomi 13 Lite, με τον τελευταίο να ενσωματώνει, ωστόσο, σημαντικά πιο ικανή GPU και να είναι πιο οικονομικός ενεργειακά (στα 4nm.αντί 6nm της MediaTek).

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα στην απόδοση της συσκευής σε multitasking, πολύωρη χρήση της κάμερας και στα απαιτητικά games. Με το Redmi Note 12 Pro+ παίζεις άνετα παιχνίδια όπως το Genshin Impact με τα γραφικά σε high επιλογή χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ή ενοχλητική άνοδο της θερμοκρασίας του.

Το περιβάλλον χρήσης MIUI συμπεριφέρεται άψογα (εναλλαγές εφαρμογών, μεταβάσεις, animations κλπ.) και γενικά απολαμβάνεις μια απόλυτα ομαλή εμπειρία χρήσης επάνω σε μια γρήγορη οθόνη. Αρκετά καλός είναι και ο ήχος από τα δύο ηχεία της συσκευής και παρά το γεγονός ότι το κάτω ηχείο είναι πιο ισχυρό, το συνολικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ισορροπημένο για να βλέπεις με άνεση videos και να πραγματοποιείς τηλεδιασκέψεις. Στην αναπαραγωγή μουσικής δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά, λόγω της έλλειψης μπάσων και της παραμόρφωσης που παρατηρείται στις υψηλές εντάσεις. Σημειώστε, πάντως, ότι διαθέτει υποδοχή 3.5mm για να συνδέσεις ακουστικά!

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, χάριν την μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh είσαι καλυμμένος για τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης χωρίς να σκεφτείς καν το ενδεχόμενο φόρτισης, αν και ο επεξεργαστής MediaTek δεν είναι τόσο βελτιστοποιημένος για την ενεργειακή διαχείριση. Αν παραστεί ανάγκη, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 120W που σου γεμίζει πλήρως την μπαταρία σε λιγότερο από 20 λεπτά!

Κάμερες

Το πραγματικό selling point του Redmi Note 12 Pro+ δεν είναι άλλο από τον κύριο αισθητήρα 200MP Samsung ISOCELL HPX, με σχετικά μεγάλο μέγεθος (1/1.4’’), ο οποίος προσφέρει στον χρήστη της mid-range κατηγορίας μια εξαιρετική λύση για τις φωτογραφικές του ανάγκες ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιεί την κάμερα στο φως της ημέρας. Από τις λήψεις μας μπορούμε να πούμε ότι είναι με διαφορά η καλύτερη κάμερα που έχουμε δει ποτέ στη σειρά Redmi Note και το σημαντικότερο, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς με τις ρυθμίσεις της για να πετύχεις καλές λήψεις.

Υπάρχει η επιλογή να τραβήξεις με τον κύριο αισθητήρα στα 50MP ή στα 12MP χάριν στην τεχνολογία pixel-binning που συνενώνει πολλά pixels μεταξύ τους για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου, με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερο φως για να βελτιώνει τα επίπεδα της λεπτομέρειας και της καθαρότητας στο κάδρο του χρήστη. Βελτίωση βλέπεις και στις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είτε με το Night mode είτε με το βασικό, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αρκετά έντονη η συμμετοχή του λογισμικού και τα αποτελέσματα μοιάζουν αρκετά τεχνητά σε σύγκριση με την πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα, οι λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό είναι ικανοποιητικές, ο macro συμπεριφέρεται τίμια και τα πορτραίτα αξιοπρεπέστατα για mid-range smartphone αυτής της τιμής, αν και η selfie κάμερα είναι ελαφρώς υποδεέστερη από την κύρια σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, για τα videos προσφέρεται η δυνατότητα λήψης σε ανάλυση έως 4K στα 30fps με αρκετά μέτρια σταθεροποίηση, παρότι έχει ενσωματωθεί οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS).

Επίλογος

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Redmi Note 12 Pro+ κοστίζει περίπου €360, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του σε όλους τους τομείς. Προφανώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (π.χ. θα μπορούσε να επιλέξει και εδώ Snapdragon), αλλά δεν παύει να αποτελεί μια κορυφαία πρόταση για τον μέσο χρήστη που δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα για να περάσει στην high-end ή την premium κατηγορία.

Redmi Note 12 Pro+

  • Οθόνη 6.67’’ OLED FHD+ (2400 x 1080, HDR10+, Dolby Vision, 900nits φωτεινότητα, 120Hz) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής MediaTek Dimensity 1080
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB
  • Τριπλή κάμερα 200MP f/1.7 (PDAF, OIS) + 8MP f/2.2 ultrawide + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.5
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • Ηχεία stereo
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με MIUI 13
  • Υποδοχή USB-C, υποδοχή 3.5mm
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 120W (0-100% σε 19 λεπτά)
  • Διαστάσεις 162.9 x 76 x 8.9mm
  • Βάρος 204gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP53 (προστασία από σταγόνες και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή