Categories: Internet

Λύση στα προβλήματα των αρχείων JPEG ισχυρίζεται ότι έφτιαξε η Google


Είναι κοινώς γνωστό ότι τα αρχεία JPEG δεν προσφέρουν πάντα την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Μπορούν να συμπιεστούν πολύ περισσότερο από τα lossless format, όπως το PNG, και η φύση της μορφής αρχείου μπορεί να εισάγει άσχημα τεχνουργήματα συμπίεσης που συχνά χειροτερεύουν με κάθε επόμενο αντίγραφο. Ενώ τα προβλήματα με την αντιγραφή δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθώσει η Google, η εταιρεία φιλοδοξεί να διορθώσει το πόσο καλά το JPEG μπορεί να συμπιέσει τις εικόνες με το νέο open-source format Jpegli, που υπόσχεται βελτίωση του ποσοστού συμπίεσης κατά 35% σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μεθόδους.

Η ιδέα πίσω από το Jpegli προέρχεται από τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας. Για να επιταχυνθεί ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας, οι εικόνες πρέπει να συμπιεστούν αρκετά ώστε να μην αργούν να φορτώσουν, αλλά και να μην φαίνονται χαμηλής ποιότητας. Το Jpegli υπόσχεται την καλύτερη αναλογία συμπίεσης για εικόνες υψηλής ποιότητας και σε αντίθεση με άλλα projects της Google, όπως το περίφημο WebP, είναι 100% συμβατό με τους υπάρχοντες κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές JPEG. Λειτουργεί ακόμη και με τον πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φορμαλισμό 8-bit. Προαιρετικά, το νέο format υποστηρίζει επίσης 10+ bit, οδηγώντας σε λιγότερα τεχνουργήματα και άλλες παραμορφώσεις.

Η Google έχει αφιερώσει ολόκληρη ανακοίνωση στις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του Jpegli, αλλά η ουσία είναι ότι βασίζεται σε νέες τεχνικές που μπορούν να μειώσουν καλύτερα το θόρυβο, ενώ παράλληλα αποθηκεύουν περισσότερες λεπτομέρειες σε μικρότερα αρχεία. Η Google βασίζεται σε νέα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για το πιο προηγμένο JPEG XL. Όλα αυτά σε συνδυασμό οδηγούν στη βελτίωση κατά 35% που αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ παράλληλα διατηρείται η συμβατότητα σε όλους τους browsers και τα άλλα διαθέσιμα εργαλεία απόδοσης εικόνων.

Ο κώδικας του Jpegli είναι ήδη διαθέσιμος στο Github για όποιον επιθυμεί να πειραματιστεί μαζί του, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμα και την πραγματική χρήση του format.

[Google]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η νέα λειτουργία στο iPhone που τα αλλάζει όλα -Πώς διορθώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο αυτοκίνητο

H Google δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός κολοσσός που ανακοινώνει νέες λειτουργίες για χρήση στο…

4 ώρες ago

Τα νέα iPad Pro και iPad Air διαθέσιμα σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ

Τα νέα iPad Pro (Μ4) και iPad Air (Μ2), μαζί με τα κορυφαία αξεσουάρ Apple…

5 ώρες ago

Ο RetroArch emulator φέρνει παιχνίδια από 50+ κονσόλες σε iPhone και iPad

Αφότου η Apple αποφάσισε να χαλαρώσει την πολιτική του App Store προκειμένου να επιτρέψει εφαρμογές…

5 ώρες ago

Ποτό χωρίς μεθύσι; Αυτό υπόσχεται ένα νέο βρώσιμο gel!

Πώς θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε να βγείτε έξω με τους φίλους σας, να…

6 ώρες ago

Netcompany-Intrasoft: Παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του ΤΕΕ

Η Netcompany-Intrasoft, μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany Group A/S, ηγούμενη κοινοπραξίας, ολοκλήρωσε το εμβληματικό έργο…

7 ώρες ago

Κορυφαία εμπειρία smartphone σε προσιτή τιμή

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, αλλά με μπόλικη όρεξη για καινοτομία και εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των…

9 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.