Λύση στα προβλήματα των αρχείων JPEG ισχυρίζεται ότι έφτιαξε η Google

0


Είναι κοινώς γνωστό ότι τα αρχεία JPEG δεν προσφέρουν πάντα την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Μπορούν να συμπιεστούν πολύ περισσότερο από τα lossless format, όπως το PNG, και η φύση της μορφής αρχείου μπορεί να εισάγει άσχημα τεχνουργήματα συμπίεσης που συχνά χειροτερεύουν με κάθε επόμενο αντίγραφο. Ενώ τα προβλήματα με την αντιγραφή δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθώσει η Google, η εταιρεία φιλοδοξεί να διορθώσει το πόσο καλά το JPEG μπορεί να συμπιέσει τις εικόνες με το νέο open-source format Jpegli, που υπόσχεται βελτίωση του ποσοστού συμπίεσης κατά 35% σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μεθόδους.

Η ιδέα πίσω από το Jpegli προέρχεται από τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας. Για να επιταχυνθεί ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας, οι εικόνες πρέπει να συμπιεστούν αρκετά ώστε να μην αργούν να φορτώσουν, αλλά και να μην φαίνονται χαμηλής ποιότητας. Το Jpegli υπόσχεται την καλύτερη αναλογία συμπίεσης για εικόνες υψηλής ποιότητας και σε αντίθεση με άλλα projects της Google, όπως το περίφημο WebP, είναι 100% συμβατό με τους υπάρχοντες κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές JPEG. Λειτουργεί ακόμη και με τον πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φορμαλισμό 8-bit. Προαιρετικά, το νέο format υποστηρίζει επίσης 10+ bit, οδηγώντας σε λιγότερα τεχνουργήματα και άλλες παραμορφώσεις.

Η Google έχει αφιερώσει ολόκληρη ανακοίνωση στις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του Jpegli, αλλά η ουσία είναι ότι βασίζεται σε νέες τεχνικές που μπορούν να μειώσουν καλύτερα το θόρυβο, ενώ παράλληλα αποθηκεύουν περισσότερες λεπτομέρειες σε μικρότερα αρχεία. Η Google βασίζεται σε νέα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για το πιο προηγμένο JPEG XL. Όλα αυτά σε συνδυασμό οδηγούν στη βελτίωση κατά 35% που αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ παράλληλα διατηρείται η συμβατότητα σε όλους τους browsers και τα άλλα διαθέσιμα εργαλεία απόδοσης εικόνων.

Ο κώδικας του Jpegli είναι ήδη διαθέσιμος στο Github για όποιον επιθυμεί να πειραματιστεί μαζί του, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμα και την πραγματική χρήση του format.

[Google]



Πηγή