Με γοργούς ρυθμούς η ίδρυση του μεγαλύτερου Κέντρου υποστήριξης καινοτομίας στη Ελλάδα | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5


Σημαντικό κόμβο δημιουργίας και ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων πρόκειται να αποτελέσει το Κέντρο Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο χώρο της παλιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.

Το Κέντρο Καινοτομίας αποσκοπεί στην ανάδειξη και την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών. Παράλληλα θα συνδέει το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτομίας με την παγκόσμια αγορά και τους διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς οίκους.

Στις 14 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τους βασικούς όρους της πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το Κέντρο θα στεγάζεται σε 14 κτήρια συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 46,500 τ.μ. σε έκταση 18 στρεμμάτων. Στα κτίρια αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν χώροι γραφείων και συναντήσεων, εργαστήρια και χώροι έρευνας, χώροι παρουσιάσεων, συνεδριακό κέντρο, χώροι εκπαίδευσης και εστίασης.

Ο διαγωνισμός για τη σύμβαση σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία του Κέντρου μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τους βασικούς όρους της πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ τις επόμενες ήμερες αναμένεται να βγει η επίσημη πρόσκληση για τον διεθνή διαγωνισμό.

Το νέο Κέντρο Καινοτομίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο δημιουργίας και ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, παρέχοντας ένα περιβάλλον εργασίας που αναδεικνύει και υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών ενώ παράλληλα συνδέει το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτομίας με την παγκόσμια αγορά και τους διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς οίκους.

Εξ άλλου όπως πρόσφατα ο αρμόδιος Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα. Για πρώτη φορά, δημιουργούμε μια Πολιτεία Καινοτομίας, όπου ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και κοινές δράσεις. Για αρκετό καιρό μελετήσαμε επιτυχημένα εγχειρήματα στο εξωτερικό και με την υποστήριξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη πιστεύουμε πως θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία στη χώρα»

Στόχος της δημιουργίας το Κέντρου Καινοτομίας είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος σημαντικών εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, μερικές εκ των οποίων έχουν κατά καιρούς εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ορίστηκε σε 30 χρόνια κατ’ ελάχιστο με δυνατότητα παράτασης.





Πηγή