Με διαφορά το πιο value-for-money smartwatch της χρονιάς!

46


Η Huawei διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα στον τομέα των wearables. Κάθε χρόνο ανανεώνει αρκετές από τις σειρές της που περιλαμβάνουν ακουστικά και smartwatches, αλλά τα τελευταία έχουν κλέψει την παράσταση μέσα στο 2023. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Huawei Watch 4 Pro που αποτελεί ένα από τα καλύτερα smartwatch της χρονιάς, και το Watch Ultimate που θα μπορούσε κάλλιστα να καταχωρηθεί στην κατηγορία των κοσμημάτων.

Πλέον έφτασε και στην ελληνική αγορά το HUAWEI Watch GT 4, σε δύο διαφορετικά μεγέθη και σχέδια για να ταιριάζουν σε κάθε καρπό. Μετά από αρκετές ημέρες καθημερινής χρήσης, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. 

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Η σειρά GT της Huawei είναι αρκετά μοναδική. Μπορεί η ονομασία της να παραπέμπει σε μια πιο σπορ ή casual έκδοση, η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη γενιά της ξεχώρισε για τον πολύ εκλεπτυσμένο σχεδιασμό , που έφτασε σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο με το Huawei Watch GT 3. Τώρα, η εταιρεία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με τα δύο νέα μοντέλα να διαθέτουν έναν άψογο σχεδιασμό χάρη στις γραμμές τους και την καλή αίσθηση που προσφέρει το ανοξείδωτο ατσάλι. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα δύο μοντέλα δεν διαφέρουν μόνο στο μέγεθος, αλλά ο σχεδιασμός αλλάζει ριζικά μεταξύ του μοντέλου των 46 χιλιοστών και του μοντέλου των 41 χιλιοστών. Αν και το καθένα διαθέτει το δικό του στυλ, η HUAWEI έχει τελειοποιήσει τον σχεδιασμό τους και αμφότερα τα αισθάνεσαι στον καρπό σου σαν πολύ πιο ακριβά ρολόγια σε σχέση με το κόστος τους.

Οι βασικές αρχές διατηρούνται και στα δύο : μια πλήρως λειτουργική κορώνα που μας επιτρέπει να την χρησιμοποιούμε ως κουμπί, αλλά και για να πλοηγούμαστε στο μενού και τις εφαρμογές. Διαθέτει απτική ανάδραση όταν την περιστρέφουμε και η αίσθηση είναι εξαιρετικά ευχάριστη. Επιπλέον, έχουμε ένα προσαρμόσιμο κουμπί για την εκτέλεση διάφορων ενεργειών στα δεξιά (από προεπιλογή μας μεταφέρει στο μενού επιλογής προγραμμάτων σωματικής άσκησης), οπές για το μικρόφωνο και το ηχείο και το πίσω μέρος και στα δύο είναι κατασκευασμένο από πολυμερή ίνα.

Μέσα σε αυτές τις ημέρες των δοκιμών δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με το υλικό κατασκευής, τα ρολόγια δεν ανεβάζουν θερμοκρασία ακόμα και όταν ενεργοποιείς το GPS, ενώ δεν εμφανίστηκε κάποιος ερεθισμός στο σημείο επαφής με το χέρι.

Αμφότερα διαθέτουν σύστημα αλλαγής λουριού με τη χρήση ενός κουμπιού και συμπεριλαμβάνονται στο κουτί εξαρτήματα για να μεγαλώσεις την διάμετρο προκειμένου να εφαρμόζει τέλεια στον καρπό. Αν και σε πρώτη φάση μπορεί να σας φανεί δύσκολο, η προσθήκη ή η αφαίρεση των κομματιών για να μεγαλώσεις ή να μικραίνεις το λουράκι γίνεται εν τέλει εύκολα και γρήγορα. Η έκδοση των 41 χιλιοστών είναι πολύ κομψή χάριν στο γυαλισμένο φινίρισμα και την χρυσή απόχρωση, ενώ το μοντέλο 46 χιλιοστών με το ατσάλινο λουράκι αποπνέει μεγαλύτερη σοβαρότητα. Πρέπει να παραδεχτούμε, πάντως, ότι το μπρασελέ του Watch GT 4 δεν είναι το και το ιδανικότερο για προπονήσεις.

Σε ό,τι αφορά το φινίρισμα έχουμε ατσάλι με ανάγλυφο τελείωμα στην περίπτωση του μεγαλύτερου μοντέλου και μια θήκη σε οκταγωνικό σχήμα. Στο μοντέλο των 41 χιλιοστών, το καντράν είναι κυκλικό και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από γυαλιστερό ατσάλι με πλαίσιο οθόνης σε έναν τόνο μεταξύ χρυσού και χαλκού.

Καταλήγοντας, αμφότερα είναι ιδιαίτερα κομψά smartwatch που μπορείς να φορέσεις σε κάθε περίσταση, είτε μιλάμε για ένα επαγγελματικό ραντεβού ή κάποια κοινωνική εκδήλωση, είτε για το γυμναστήριο αν επιλέξεις το κατάλληλο λουράκι.

Οθόνη

Η Huawei έχει τοποθετήσει εντυπωσιακά AMOLED panels που ξεχωρίζουν τόσο για την υψηλή ανάλυση όσο και για τη φωτεινότητά τους. Αυτή τη φορά, όμως, άφησε στην άκρη τις καμπύλες και κινήθηκε σε flat λύσεις. Στο μεγαλύτερο μοντέλο έχει διαγώνιο 1,43 ιντσών με ανάλυση 466 x 466 pixels, που μας δίνει πυκνότητα 326 pixels ανά ίντσα. Στο μοντέλο των 41 χιλιοστών, η διαγώνιος είναι 1,32 ίντσες και η ανάλυση διατηρείται, οπότε η πυκνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη: 352 pixels ανά ίντσα.

Οι οθόνες είναι εξαιρετικές και ο σχεδιασμός των widgets της Huawei με τα πολύχρωμα εικονίδια δείχνουν υπέροχα επάνω τους. Επιπλέον, το γυαλί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό χωρίς να επηρεάζει την απόκριση της οθόνης, κάτι που διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια προπόνησης όπου το μεγάλο μοντέλο έφαγε μερικά χτυπηματάκια…Εξίσου εκπληκτική είναι και η φωτεινότητα τους, καθώς προσφέρουν απόλυτη ευκρίνεια ακόμα και στο άμεσο φως της ημέρας, ενώ λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά και η αυτόματη ρύθμιση της όταν αυξομειώνεται ο περιβαλλοντικός φωτισμός (π.χ. εισέρχεσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο από ένα φωτεινό χωλ).

Hardware – Απόδοση

Στον τομέα της απόδοσης, το Watch GT 4 συνεχίζει την παράδοση των smartwatch της HUAWEI. Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ hardware – software γίνεται εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις του όπως η πλοήγηση στο σύστημα, το άνοιγμα εφαρμογών, η μετάβαση σε widgets, οι ειδοποιήσεις κλπ. Το λειτουργικό σύστημα είναι το HarmonyOS 4, αλλά σε αντίθεση με τα Watch 4 Pro και Watch Ultimate, η έκδοση του Watch GT 4 είναι πιο περιορισμένη, καθώς δεν υπάρχει το κατάστημα εφαρμογών App Galley και οι εγκατεστημένες εφαρμογές είναι οι κλασικές που συναντάμε στα smartwatch.

Το Huawei Watch GT 4 είναι συμβατό με συσκευές iOS και Android, αν και ανάλογα με το σύστημα στο οποίο το συνδέετε, μπορείτε να ανταποκρίνεστε στις ειδοποιήσεις ή να τις βλέπετε μόνο. Στο Android OS έχουμε τη δυνατότητα γρήγορης απάντησης σε εφαρμογές όπως SMS, WhatsApp, Telegram ή Instagram, ενώ στο iOS μπορούμε απλά να βλέπουμε αυτές τις ειδοποιήσεις. Σε αμφότερα, ωστόσο, μπορείς να απαντάς κανονικά σε εισερχόμενες κλήσεις και μάλιστα οι συνομιλητές μας ενημέρωσαν πως ακουγόμαστε πεντακάθαρα.

Σπουδαία τα νέα και σε ό,τι αφορά το multitasking. Ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα smartwatch που δεν τρέχουν ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα (π.χ. WearOS, watchOS) είναι πως δεν μπορείς για παράδειγμα να βρίσκεσαι μέσα σε ενεργό πρόγραμμα προπόνησης και να παρακολουθείς άλλες εφαρμογές (π.χ. τον καιρό) χωρίς να το σταματήσεις. Στο Watch GT 4 αυτό αλλάζει, καθώς με διπλό πάτημα στην κορώνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικά όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές του smartwatch χωρίς να διακόψεις το πρόγραμμα προπόνησης.

Μιας και αναφερόμαστε στην προπόνηση, στο Huawei Watch GT 4 έχουμε μια λίστα με περισσότερα από εκατό προγράμματα εκγύμνασης. Το smartwatch αναγνωρίζει αυτόματα αν τρέχεις, περπατάς, κάνεις κωπηλατικό ή ελλειπτικό, φυσικά μόνο αν ενεργοποιήσεις την σχετική επιλογή από τις ρυθμίσεις. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα να έχεις μόνιμα ενεργοποιημένη την οθόνη όταν γυμνάζεσαι για να βλέπεις την πρόοδο σου.

Η εταιρεία έχει αναβαθμίσει τους αλγορίθμους παρακολούθησης του καρδιακού παλμού (TruSeen 5.5+) και ισχυρίζεται ότι παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε περιβάλλον χαμηλότερης θερμοκρασίας, εκτελεί μετρήσεις του οξυγόνου στο αίμα με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ είναι πολύ πιο ακριβής η παρακολούθηση του ύπνου. Στις δικές μας προπονήσεις παρατηρήσαμε ότι «γράφει» πολύ περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλα smartwatch, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια συνέπεια στις μετρήσεις και δεν είδαμε αλλοπρόσαλλα νούμερα ειδικά στον καρδιακό παλμό στις έντονες αυξομειώσεις της έντασης.

Σε άλλα ενδιαφέροντα σημειώνουμε τον ενσωματωμένο αισθητήρα μέτρησης της θερμοκρασίας του δέρματος, αλλά και την εφαρμογή παρακολούθησης των θερμίδων που καις καθημερινά. Στην τελευταία μπορείς να ορίσεις ύψος, βάρος, ηλικία και στόχο που θέλεις να φτάσεις (π.χ. να προσθέσεις 2-3 κιλά ή να χάσεις), αλλά θα πρέπει να περνάς χειροκίνητα καθημερινά τα γεύματα που καταναλώνεις προκειμένου να γίνεται ένας υπολογισμός του θερμιδικού ισοζυγίου.

Όπως και σε όλα τα smartwatch της εταιρείας, έτσι και στην περίπτωση του HUAWEI Watch GT 4 μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις λειτουργίες που αφορούν την εκγύμναση και την σωματική δραστηριότητα μέσα από την εφαρμογή HUAWEI Health. Από αυτήν μπορείτε να περάσετε περισσότερα watch faces και να πραγματοποιείτε τα firmware updates, που δυστυχώς για άλλη μια φορά παίρνουν πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν.

Αυτονομία

Φτάσαμε και στον αγαπημένο τομέα μας όλα αυτά τα χρόνια που δοκιμάζουμε και χρησιμοποιούμε τα smartwatch της HUAWEI. Ξεχνάς να το φορτίσεις! Ειδικά το μοντέλο 46mm μας έβγαλε 10 ημέρες χρήσης με καθημερινές προπονήσεις (οι 4 εκ των οποίων με ενεργοποιημένο GPS), μόνιμα ενεργοποιημένη την δόνηση στην κορώνα και αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας. Πιθανότατα θα χρειαζόταν να το φορτίσουμε πιο γρήγορα αν είχαμε ενεργοποιήσει την λειτουργία AoD (Always On Display), αλλά και πάλι δεν πιστεύουμε πως θα έπεφτε κάτω από τις 7 ημέρες. Η πλήρης φόρτιση του 46mm απαιτεί σχεδόν 2 ώρες για να ολοκληρωθεί, ενώ το 41mm γεμίζει πλήρως μέσα σε περίπου 90 λεπτά.

Επίλογος

Για μια ακόμη φορά η HUAWEI παραδίδει μαθήματα σε ό,τι αφορά την κατασκευή και την αυτονομία των smartwatch, χωρίς να αδειάζει το πορτοφόλι του χρήστη. Σίγουρα τα HUAWEI Watch GT 4 δεν προσφέρουν την λειτουργικότητα άλλων smartwatch, αλλά αποτελούν κορυφαίες λύσεις για όσους θέλουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες (και κάτι παραπάνω). Εάν αναζητάς κάτι περισσότερο, τότε πηγαίνεις στο Watch 4 Pro.

[inline_gallery]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή