Με ελληνική τεχνολογία τα πανεπιστήμια της Νιγηρίας αποκτούν ένα… λαμπρό μέλλον | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15


Το καλοκαίρι του 2018 εκατομμύρια κάτοικοι της Νιγηρίας περίμεναν την πρεμιέρα της εθνικής τους ομάδας, των «Αετών», στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Οι «Αετοί» ηττήθηκαν, ωστόσο οι κάτοικοι της χώρας δεν είδαν τον αγώνα. Αιτία η ολική κατάρρευση του εθνικού συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

To παραπάνω αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα, ίσως όχι το πλέον σοβαρό, αλλά αρκετά χαρακτηριστικό, του προβλήματος που ταλανίζει την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Η Νιγηρία στερείται σήμερα ένα από τα πιο βασικά στοιχεία για την ευημερία της.

Ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα για την αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πανεπιστήμια της χώρας φέρει τη σφραγίδα της SUNLIGHT

Ένα επαρκές και αξιόπιστο δίκτυο ενέργειας, το οποίο θα «ενεργοποιούσε» μια σύγχρονη οικονομία. Για τα 200 εκατ. των κατοίκων της Νιγηρίας οι καθημερινές διακοπές στο ρεύμα είναι ένα μελανό σημείο στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μόλις τα μισά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό, ενώ το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στην ηλεκτροδότηση είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες έρευνες, η συνεχής και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Νιγηρίας θα άλλαζε άρδην την καθημερινότητα των πολιτών της, ειδικά των νεαρών Νιγηριανών, αφού περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας είναι κάτω των 20 ετών.

Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που προάγει τη μάθηση, μέσω της πρόσβασης σε αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, εκπαιδευτικά κέντρα και οδικό φωτισμό, θα επιδρούσε θετικά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνει ότι η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να βρει δουλειά κατά 41%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) στην Αφρική
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) στην Αφρική

Στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πιο… λαμπρό μέλλον, οι νέοι της χώρας έχουν εδώ και μήνες έναν πολύτιμο σύμμαχο. Με ελληνική τεχνολογία και καινοτομία, ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα για την αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πανεπιστήμια της χώρας φέρει τη σφραγίδα της SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia.

Η ελληνική εταιρεία, ως στρατηγικός εταίρος της MYTILINEOS, συμμετέχει σε πρωτοποριακό ενεργειακό έργο, το μεγαλύτερο αντίστοιχο σε όλη την Αφρική, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης και στη βελτίωση της ακαδημαϊκής ζωής 120.000 φοιτητών, δίνοντας οριστική λύση στις τακτικές και απρογραμμάτιστες διακοπές ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) στην Αφρική, μέσω συνδυασμού εγκαταστάσεων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Το έργο δυναμικότητας 7,5MW εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και την πλήρη αυτονομία σε 4 ομοσπονδιακά πανεπιστήμια της Νιγηρίας, στις πόλεις Kano, Effurun, Awka & Sokoto.

Το έργο δυναμικότητας 7,5MW εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και την πλήρη αυτονομία σε 4 ομοσπονδιακά πανεπιστήμια της Νιγηρίας
Το έργο δυναμικότητας 7,5MW εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και την πλήρη αυτονομία σε 4 ομοσπονδιακά πανεπιστήμια της Νιγηρίας

Τα τέσσερα πανεπιστήμια θα τροφοδοτούνται από υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και εφεδρική λειτουργία παραγωγής, με καύσιμο ντίζελ. Με τον τρόπο αυτό, θα διαθέτουν αξιόπιστη παροχή ενέργειας με απόλυτη αυτονομία από το δίκτυο.

Παντρεύοντας την καινοτομία με την τεχνολογία, η SUNLIGHT συνέβαλε στην δημιουργία ενός συστήματος που αποτελείται από 30 battery sets 48V 12 OPzV 1200Ah και 14 battery sets 720V 12 OPzV 1200Ah, ήτοι 5.760 συνολικά στοιχεία, καθώς και μετατροπείς, βάθρα μπαταριών & συστήματα παρακολούθησης μπαταριών (BMS). Με τη σφραγίδα της SUNLIGHT γίνεται πράξη ένα από τα πλέον απαιτητικά έργα αυτόνομης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Αφρική, καθώς αφορά σε σημεία που βρίσκονται εκτός βασικών υποδομών ηλεκτροδότησης.

Το έργο αποτελεί ορόσημο για τη SUNLIGHT και επιβεβαιώνει το διεθνές αποτύπωμα της εταιρείας
Το έργο αποτελεί ορόσημο για τη SUNLIGHT και επιβεβαιώνει το διεθνές αποτύπωμα της εταιρείας

Το έργο αποτελεί ορόσημο για τη SUNLIGHT και επιβεβαιώνει το διεθνές αποτύπωμα της εταιρείας, η οποία στα σχεδόν 30 χρόνια δραστηριότητάς της έχει καταφέρει να αποτελεί για τους πελάτες της συνώνυμο αξιοπιστίας και υψηλής τεχνολογικής αρτιότητας, ακόμη και σε έργα με τεράστιο βαθμό δυσκολίας, όπως το συγκεκριμένο.

Στις δύσκολες αυτές εφαρμογές, η υψηλή αξιοπιστία της SUNLIGHT αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, μιας επιτυχίας που θα αλλάξει εκ βάθρων την καθημερινότητα των κατοίκων της Νιγηρίας, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές να έχουν μια ποιοτική ακαδημαϊκή ζωή και ευκαιρίες για το μέλλον.

Η υψηλή αξιοπιστία της SUNLIGHT αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, μιας επιτυχίας που θα αλλάξει εκ βάθρων την καθημερινότητα των κατοίκων της Νιγηρίας
Η υψηλή αξιοπιστία της SUNLIGHT αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, μιας επιτυχίας που θα αλλάξει εκ βάθρων την καθημερινότητα των κατοίκων της Νιγηρίας

Το πρόγραμμα

Το έργο που υλοποίησε η SUNLIGHT εντάσσεται στην πρώτη φάση του προγράμματος «Energizing Education», που «τρέχει» η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Νιγηρίας. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ενέργειας, Έργων και Οικισμού και υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ηλεκτροδότησης Αγροτικών Περιοχών (REA), με στόχο την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας σε 37 ομοσπονδιακά πανεπιστήμια και 7 πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη Νιγηρία.





Πηγή