Μια τίμια πρόταση για mainstream laptop

53


Είναι γεγονός ότι η MSI έχει συνδέσει το όνομα της κυρίως με τον χώρο του gaming και φημίζεται ιδιαίτερα για τα πανίσχυρα gaming laptops που λανσάρει κατά καιρούς. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια στροφή και στις πιο mainstream κατηγορίες προσφέροντας στους χρήστες σοβαρές λύσεις για τις καθημερινές και επαγγελματικές ανάγκες τους.

Ένα από τα μοντέλα που ξεχωρίζει για τον all around xαρακτήρα του είναι το MSI Modern 15, το οποίο είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων προκειμένου να μοιραστούμε τις απόψεις μας μαζί σας. Πριν ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή δομή των review μας να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο απευθύνεται στον μέσο χρήστη που θέλει υψηλή απόδοση για καθημερινές διεργασίες, φορητότητα και καλή αυτονομία (π.χ. φοιτητές, μαθητές, απλοί επαγγελματίες). Επομένως, μην περιμένετε κριτική σε τομείς που θα απασχολούσαν κυρίως τους gamers, τους επαγγελματίες προγραμματιστές και τους γραφίστες.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι στο κουτί υπάρχει μόνο το MSI Modern 15 και ο αντάπτορας ισχύος 65W. Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι ότι η εταιρεία θέλει να κρατήσει τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Μία μοναδική απόχρωση Classic Black που αποπνέει σοβαρότητα για χρήση σε κάθε χώρο, με μοναδική «παραφωνία» το εγχαραγμένο logo MSI μέσα στο καπάκι.

Ευχάριστο στο μάτι, ακόμα πιο ευχάριστο όταν το κρατάς στα χέρια σου, μιας και είναι αρκετά ελαφρύ (1.7kg) και παραδόξως πολύ ανθεκτικό παρότι όλο το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό. Η επεξεργασία που έχει γίνει είναι εξαιρετική για να του δώσει αυτόν τον premium χαρακτήρα που θέλεις από το laptop σου, αλλά παρατηρήσαμε πως φαίνονται σχετικά εύκολα οι δαχτυλιές όταν το κρατάς π.χ. για να το ανοίξεις ή να το μεταφέρεις. Καθαρίζει, ωστόσο, πολύ εύκολα.

Μιας και αναφέραμε το άνοιγμα, το καπάκι σηκώνεται πανεύκολα (φτάνει έως τις 180°) με το ένα χέρι και ταυτόχρονα το σύστημα του μεντεσέ ανασηκώνει ελαφρώς το κάτω μέρος για να φέρει σε πιο εργονομική θέση το πληκτρολόγιο, ενώ παράλληλα επιτρέπει να περνά περισσότερος αέρας προκειμένου να ψύχεται ευκολότερα! Έξυπνο design, χωρίς φανφάρες και χωρίς πολύπλοκες υλοποιήσεις.

Το πληκτρολόγιο είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το MSI Modern 15, με σωστές αποστάσεις μεταξύ των πλήκτρων για να γράφεις ταχύτατα χωρίς «ατυχήματα», ευχάριστη αίσθηση και σχεδόν αθόρυβα clicks, διακριτικό λευκό οπισθοφωτισμό (3 εντάσεις) και πλήρες NumPad στην δεξιά πλευρά. Το μοναδικό περίεργο στοιχείο, με βάση τις δικές μας συνήθειες, είναι το δεύτερο κουμπί “enter” στην κάτω δεξιά γωνία που μπορεί να πατήσεις κατά λάθος αν γράφεις γρήγορα. Συνολικά είναι ιδανικό για να γράφεις τις εργασίες σου και μεγάλα κείμενα, ακόμα και τη νύχτα και φυσικά χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου. Εξίσου πολύ ενδιαφέρον και το μεγάλο touchpad που προσφέρει μια ομαλότατη και ταχύτατη εμπειρία χρήσης με άψογη απόκριση.

Ακόμη, η οθόνη έρχεται με matte επικάλυψη, σχετικά μικρά bezels στις πλευρές και σχετικά μεγάλα bezels επάνω και κάτω. Στο επάνω μέρος έχει τοποθετηθεί μια HD webcam χωρίς κάποιον μηχανισμό απόκρυψης.

Γυρνώντας το MSI Modern 15 ανάποδα θα δούμε τέσσερα πολύ ανθεκτικά λαστιχένια πατηράκια που το κρατούν απόλυτα σταθερό επάνω στο γραφείο, καμιά 15αρια βίδες για όσους θέλουν να πειραματιστούν με τα σωθικά του και αυτές οι ακανόνιστες γρίλιες που βοηθούν (και αυτές) στην ψύξη.

Τέλος, στην αριστερή πλευρά έχουμε υποδοχή φόρτισης, 1x HDMI, 1x USB Type-A 3.2, 1x USB Type-C 3.2 PD (Power Delivery) και audio jack 3.5mm, ενώ στην δεξιά πλευρά 2x USB Type-A 2.0 και 1x microSD.

Συνοψίζοντας, το MSI Modern 15 εκπληρώνει άψογα τους στόχους της φορητότητας και της εύκολης χρήσης, αλλά έχουμε μια ένσταση που αφορά την τροφοδοσία και τις υποδοχές. Θεωρούμε εντελώς παρωχημένη την επιλογή στρόγγυλου βύσματος για την φόρτιση, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να παρέχει την ίδια δυνατότητα μέσω της υποδοχής USB-C. Το παράδοξο είναι ότι η μία μόλις υποδοχή USB-C που διαθέτει υποστηρίζει την δυνατότητα φόρτισης! Θα ήταν προτιμότερο να θυσίαζε μία (ή και δύο) υποδοχές USB-A για να προσθέσει περισσότερες USB-C και επίσης περιμέναμε πιο σύγχρονη έκδοση τους ειδικά στην δεξιά πλευρά.

Οθόνη

Το MSI Modern 15 έρχεται με IPS panel 15.6’’ ανάλυσης Full HD (1920 x 1080) με αναλογία εικόνας 16:9, μια τίμια επιλογή για την κατηγορία που προσφέρει μια αξιοπρεπέστατη εμπειρία θέασης ακόμα και υπό γωνία. Η φωτεινότητα είναι μέτρια για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο, μπορείς να την χρησιμοποιείς με άνεση σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους χωρίς να παιδεύεσαι με την κλίση της. Προφανώς δεν μπορείς να περιμένεις το βαθύ μαύρο και τα τρομερά ζωντανά χρώματα των OLED panels, προνόμια που συναντάς σε πολύ πιο ακριβές επιλογές.

Από πλευράς χρωμάτων, οι μετρήσεις έδειξαν κάλυψη της χρωματικής γκάμας sRGB περίπου στο 60%, νούμερο αρκετό για την συγκεκριμένη κατηγορία και για τον μέσο χρήστη σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση περιεχομένου, την εργασία σε κειμενογράφους, την περιήγηση στο Διαδίκτυο και σε casual games. Όποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο όπως για παράδειγμα κάλυψη της Adobe RGB γκάμας θα πρέπει να ανέβει στην επόμενη κατηγορία. Υπάρχουν κάποια προφίλ που καλιμπράρουν τα χρώματα ανάλογα με την χρήση που επιθυμείς, αλλά δεν παρατηρήσαμε κάποια πραγματικά αξιοσημείωτη διαφορά. Αυτό που έχει την σημασία του, ωστόσο, είναι η εξαιρετική ρύθμιση της φωτεινότητας και το γεγονός ότι μπορείς να δουλεύεις για ώρες επάνω στην οθόνη χωρίς να κουράζονται τα μάτια σου.

Hardware – Απόδοση

Το MSI Modern 15 είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή Intel Core i7-1255U 12ης γενιάς, 16GB μνήμη RAM χωρίς δυνατότητα επέκτασης και 512GB αποθηκευτικό χώρο NVMe SSD της Kingston, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί. Ονομαστικά το hardware είναι αυτό που πρέπει για να διεκπεραιώνει με ευκολία τις διεργασίες και το multitasking ενός μέσου χρήστη.

Η συμπεριφορά του συστήματος είναι άψογη όταν κινείσαι σε λογικά πλαίσια και σηκώνει άνετα προγράμματα βασικής επεξεργασίας εικόνας, αναπαραγωγή videos, πληθώρα ταυτόχρονα ανοιχτών εφαρμογών, καθώς και casual games χωρίς να παρατηρείται κάποιο κόλλημα ή άνοδος της θερμοκρασίας σε ενοχλητικό επίπεδο. Εξάλλου, στις πιο δύσκολες καταστάσεις το MSI Modern 15 θερμαίνεται στις πλευρές του πληκτρολογίου και κάτω από την οθόνη, επομένως, τα χέρια σου παραμένουν σε δροσερό μέρος. Εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν ακούγεται όταν ζορίζεται.

Εκεί που σίγουρα δεν τα καταφέρνει είναι σε πιο απαιτητική επεξεργασία video και στα σοβαρά games, καθώς ο ενσωματωμένος επεξεργαστής γραφικών Intel Xe μπορεί να προσφέρει μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την προηγούμενη τεχνολογία (HD Graphics), αλλά και πάλι δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δοκιμής μας με το A Plague Tale: Innocence του 2018, το οποίο γονάτισε το MSI Modern 15 από το αρχικό μενού ακόμα και στην low ρύθμιση των γραφικών. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο laptop ΔΕΝ προορίζεται για gaming.

Στα υπόλοιπα κρατάμε την αξιοπρεπή λειτουργία της HD webcam και την αρκετά καλή αυτονομία του για το μέγεθος της μπαταρίας του (39.3Whr), μιας και μπορείς να πιάσεις σχεδόν 7 ώρες περιήγησης στο Internet. Η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε περίπου 90 λεπτά, χρόνος επίσης τίμιος για την κατηγορία.

Τι θα θέλαμε; Θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ή έστω αισθητήρας IR για βιομετρικό ξεκλείδωμα μέσω της λειτουργίας Windows Hello, όπως και καλύτερα ηχεία ειδικά στο θέμα του μπάσου. Τα 2x ηχεία ισχύος 2W (ένα σε κάθε πλευρά) είναι καλά για τηλεδιασκέψεις και κλήσεις σε μικρούς χώρους, όχι όμως για την αναπαραγωγή μουσικής ή την παρακολούθηση ταινίας.

Προτού κλείσουμε να αναφέρουμε ότι στο MSI Modern 15 υπάρχει προεγκατεστημένο το κέντρο ελέγχου MSI Center Pro που σου δίνει άμεση πρόσβαση σε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον υπολογιστή σου και στα διαφορετικά προφίλ λειτουργίας.

Επίλογος

Το MSI Modern 15 απευθύνεται στον μέσο επαγγελματία και τους casual χρήστες. Προσφέρει όμορφο design, καλή απόδοση, αξιόλογη αυτονομία σε ένα ελαφρύ πακέτο που μεταφέρεται εύκολα οπουδήποτε. Η τιμή του, πάντως, θα μπορούσε να είναι και λίγο χαμηλότερη από τα περίπου €1000 που ζητά η εταιρεία.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το MSI Modern 15 από εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=uHIL9L2Udjg

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή