Μοναδικός και άνετος σχεδιασμός στην έκπληξη της χρονιάς

0


Από τη πρώτη στιγμή που η Huawei αποφάσισε να εισέλθει στον χώρο των TWS ακουστικών είχαμε πάντοτε τη δυνατότητα και τη χαρά να δοκιμάζουμε όλα τα μοντέλα της, βιώνοντας από πρώτο χέρι την εξέλιξη τους σε βάθος χρόνου, ενώ πολλά από αυτά εξακολουθούμε να τα φοράμε στα αυτιά μας για να εξυπηρετήσουμε (όπως εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες παγκοσμίως) τις καθημερινές ανάγκες μας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, υποδεχθήκαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την τελευταία και με διαφορά πιο τολμηρή υλοποίηση της εταιρείας στη συγκεκριμένη κατηγορία, τα πρώτα over-ear ακουστικά που ονομάζονται HUAWEI FreeClip και είναι διαθέσιμα πλέον στη χώρα μας. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να τα χρησιμοποιούμε εδώ και πάνω από 2 μήνες, επομένως, έχουμε σχηματίσει μια πολύ καλή άποψη για τις δυνατότητες και την χρηστικότητα τους, την οποία και μοιραζόμαστε μαζί σας σε αυτό το review.

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως αν κάτι λειτουργεί, μην το αλλάζεις και συνήθως αυτός είναι ο κανόνας με τον οποίο πορεύονται πολλές εταιρείες όταν σχεδιάζουν τις συσκευές τους, αλλά η Huawei αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν διστάζει να τολμήσει, χωρίς, όμως να προχωρά σε απερίσκεπτες κινήσεις.

ΣχεδιασμόςΚατασκευή

Αν και η θήκη δεν σε προϊδεάζει για αυτό που θα δεις μέσα, τα HUAWEI FreeClip τραβούν την προσοχή σου με την πρώτη ματιά χάριν στον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους. Τα ακουστικά θυμίζουν περισσότερο σκουλαρίκι για τον αφαλό και παρότι δεν τους φαίνεται, όταν τα τοποθετήσεις με τον σωστό τρόπο στα αυτιά σου (σ.σ. η αλήθεια είναι ότι μπερδευτήκαμε λίγο στην αρχή), παραμένουν σταθερά ακόμα και όταν τρέχεις! Το πιο εντυπωσιακό από όλα, όμως, είναι πως από ένα σημείο και μετά ξεχνάς ότι τα φοράς! Τόσο άνετα!

Η Huawei έχει βαφτίσει αυτόν τον σχεδιασμό ως C-bridge, προφανέστατα επειδή θυμίζουν γέφυρα που ενώνει τα δύο μέρη του ακουστικό. Το μεγαλύτερο από αυτά περιλαμβάνει την μπαταρία, τον επεξεργαστή και το μικρόφωνο που συλλαμβάνει τους θορύβους από το περιβάλλον προκειμένου να τους «ακυρώσει» για να ακούγεται καλύτερα η φωνή σου, ενώ το μικρότερο (η «μπαλίτσα» που κάθεται μέσα στο αυτί) διαθέτει δύο επιπλέον μικρόφωνο και το 10.8mm driver για την μετάδοση του ήχου. Μέσα στη «γέφυρα» υπάρχουν τα καλώδια που εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο κύριων μερών, και παρά το πλαστικό περίβλημα, η εταιρεία ισχυρίζεται πως στο εσωτερικό της γέφυρας έχει χρησιμοποιηθεί ειδικό κράμα που βοηθά στην διατήρηση του σχήματος και φυσικά στην ανθεκτικότητα του (αρκεί να μην κάνεις τρέλες).

Όπως προαναφέραμε, μόλις τα συνηθίσεις είναι τρομερά άνετα για τη καθημερινότητα του μέσου χρήστη και μάλιστα είναι πιστοποιημένα στο πρωτόκολλο IP54 για προστασία από σταγόνες και σκόνη, επομένως, δεν υπάρχει φόβος να πάθουν κάτι από τον ιδρώτα ή από τη βροχή. Το γεγονός ότι είναι άνετα ενδεχομένως θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι τα φοράτε, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν φοράτε ή βγάζετε μια μπλούζα, ότι επειδή μπορεί να πάθουν κάτι από την πτώση, αλλά περισσότερο για να μην τα χάσετε.

Εξίσου πολύ ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμός δεξί και αριστερό ακουστικό. Τα φοράς όπως τα πιάσεις και αυτά…βρίσκουν τον δρόμο τους για την σωστή απόδοση του ήχου. Η θήκη τους είναι ελαφρώς μικρότερη από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, αλλά με την ίδια φιλοσοφία.

Διαχείριση

Ακολουθώντας την παράδοση και των υπόλοιπων TWS ακουστικών της Huawei, η εφαρμογή Huawei AI Life (διαθέσιμη για Android και iOS) παραμένει ο κεντρικός κόμβος για την διαχείριση και την παραμετροποίηση των διάφορων λειτουργιών των HUAWEI FreeClip. Φυσικά, λειτουργούν και χωρίς την εφαρμογή αφότου ολοκληρώσεις ταχύτατα την σύζευξη με τη συσκευή σου μέσω Bluetooth.

Μέσα στην εφαρμογή υπάρχει equalizer με διάφορα εφέ που μπορείς να παραμετροποιήσεις ανάλογα με τα γούστα σου, λειτουργία να εκπέμπουν εντοπισμού αν δεν τα βρίσκεις (αρκεί να είναι έξω από τη θήκη και η θήκη ανοικτή), δυνατότητα να αλλάξεις τις προκαθορισμένες ενέργειες ελέγχου (τα  διπλά και τριπλά taps), να βλέπεις σε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένα (υποστηρίζουν έως 2 συσκευές ταυτόχρονα), επιλογή να αυξήσεις την μέγιστη προκαθορισμένη ένταση, όπως και η ενδιαφέρουσα επιλογή να δώσεις προτεραιότητα στην ποιότητα της σύνδεσης ή στην ποιότητα του ήχου. Αν διαλέξεις το δεύτερο, πάντως, μειώνεται ελαφρώς η αυτονομία.

Το σύστημα ελέγχου απευθείας από τα ακουστικά είναι το κλασικό. Με διπλό tap ξεκινά ή σταματά η αναπαραγωγή και με τρία taps περνάς στο επόμενο κομμάτι, ενώ αν βγάλεις ένα από τα ακουστικά από το αυτί σου σταματά αυτόματα η αναπαραγωγή. Δυστυχώς, όμως, δεν υποστηρίζουν τον έλεγχο της έντασης χωρίς να πιάσεις το smartphone ή τον υπολογιστή ή το tablet σου.

Ποιότητα ήχου

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για over-ear ακουστικά, περιμέναμε ότι τα Huawei FreeClip δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα κλειστού τύπου earbuds σε βάθος και ένταση ήχου. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Κρίνοντας καθαρά ποιοτικά την απόδοση στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες, η εμπειρία ακρόασης είναι ανέλπιστα υψηλού επιπέδου χωρίς καν να μπούμε στη διαδικασία παραμετροποίησης από το equalizer της εφαρμογής!

Ο ήχος είναι πεντακάθαρος, τα μπάσα αρκετά βαθιά για τα δεδομένα ασύρματων «ανοικτών» ακουστικών, και η ένταση σε πολύ καλό επίπεδο ειδικά αν βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον ή στο σπίτι. Σε πολύβουους δρόμους, ΜΜΜ ή καταστήματα, πάντως, η ένταση δεν φτάνει για να απολαύσεις μουσική.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός φέρνει μια ακόμα καινοτομία σε ό,τι αφορά την πορεία του ήχου προς το αυτί. Σε αντίθεση με τα συμβατικά ακουστικά, όπου ο ήχος στοχεύει απευθείας στο κανάλι του αυτιού, τα Huawei FreeClip τον «εκτοξεύουν» σφαιρικά και γι’ αυτό έχεις πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σου, όπως και στους συνομιλητές σου. 

Σε ό,τι αφορά τις κλήσεις, στις δοκιμές μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο παράπονο από τους συνομιλητές, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε θόρυβο, επομένως, φαίνεται πως η τεχνολογία Voice Pick Up (VPU) λειτουργεί όπως υπόσχεται η Huawei. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αντιλαμβάνεται τις δονήσεις του βαγονιού όπως μιλάς και τις αξιοποιεί για να βελτιώσει τα δεδομένα που λαμβάνουν τα υπόλοιπα μικρόφωνα από τη φωνή σου.

Αυτονομία

Με φυσιολογική χρήση, τα Huawei FreeClip σου προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από τα συμβατικά ασύρματα ακουστικά και ένας από τους κύριους λόγους είναι η απουσία τεχνολογίας ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC). Με μια τυπική χρήση, το πιθανότερο είναι ότι θα τα φορτίζετε μια φορά κάθε 3-4 ημέρες!

Η θήκη φόρτισης περιλαμβάνει μπαταρία 510mAh που προσφέρει 4 επιπλέον γεμίσματα, ενώ η ίδια υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

Επίλογος

Τα Huawei FreeClip είναι μια ιδιαίτερη προσθήκη στην κατηγορία των TWS ακουστικών που ξεχωρίζουν πρωτίστως για τον σχεδιασμό τους που σε κάνει να ξεχνάς ότι τα φοράς! Παρότι προσφέρουν μια ισορροπημένη εμπειρία ακρόασης, θα λέγαμε ότι προορίζονται περισσότερο σε όσους μιλούν αρκετά στο τηλέφωνο στην καθημερινότητα τους και όχι στους audiophiles.



Πηγή