Νέα ομαδική αγωγή εκατομμυρίων χρηστών κατά της Apple

0


Μόλις πριν από λίγο καιρό, η Apple διευθέτησε μια ακόμη ομαδική αγωγή, αλλά φαίνεται ότι η νομική ομάδα του τεχνολογικού γίγαντα δεν θα ησυχάσει έτσι εύκολα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε ότι δεκάδες εκατομμύρια πελάτες της Apple μπορούν να προχωρήσουν σε άσκηση νέας ομαδικής αγωγής. Η εν λόγω αγωγή κατηγορεί την εταιρεία ότι μονοπωλεί την αγορά των εφαρμογών για iPhone απαγορεύοντας τις αγορές εκτός του App Store, γεγονός που φέρεται να οδηγεί σε υψηλότερες τιμές.

Τον Μάρτιο του 2022, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Yvonne Gonzalez Rogers, αρνήθηκε αρχικά να πιστοποιήσει ομαδική αγωγή. Ωστόσο, ανέτρεψε την απόφασή της αφού η κατηγορία περιορίστηκε ώστε να περιλαμβάνει μόνο τους κατόχους λογαριασμού Apple που ξόδεψαν 10 δολάρια ή περισσότερα για περιεχόμενο εφαρμογών ή εντός εφαρμογών.

Αν και εξέφρασε την ανησυχία της ότι η περιορισμένη κατηγορία μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερους από 10 εκατομμύρια λογαριασμούς που δεν υπέστησαν καμία ζημία, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% του συνόλου, η Rogers σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει σταθερό “όριο” για την απόρριψη της πιστοποίησης. 

Επιπλέον, η δικαστής απέρριψε την προσπάθεια της Apple να αποκλείσει την κατάθεση δύο μαρτύρων εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Daniel McFadden, τους οποίους θεώρησε αναξιόπιστους. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες αναμένεται να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο η Apple μπορεί να προκάλεσε ζημία στους καταναλωτές.

Ο Mark Rifkin, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους καταναλωτές, δήλωσε “εξαιρετικά ικανοποιημένος” με την απόφαση της δικαστού και ανυπομονεί για την επόμενη φάση της 12ετούς αντιμονοπωλιακής υπόθεσης. Ο Rifkin εκτίμησε ότι η ομάδα υπέστη “ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Η δικαστής Rogers ήταν επίσης αρμόδια για την αναμέτρηση Epic Games εναντίον Apple. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ζήτησε από την Apple να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το πού μπορούν οι προγραμματιστές να ζητούν πληρωμή. Ωστόσο, δεν προχώρησε μέχρι τέλους στο να αναγκάσει την Apple να επιτρέψει τις λήψεις σε iPhone εκτός του App Store.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο την υποστήριξε ως επί το πλείστον τον Απρίλιο του 2023, και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να μείνει έξω από την υπόθεση τον περασμένο μήνα. Αυτό οδήγησε στο να υποχρεώσει τελικά την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές εφαρμογών τη συμπερίληψη links και κουμπιών που θα καθοδηγούν τους χρήστες σε εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής για περιεχόμενο εντός των εφαρμογών.

[via]



Πηγή