Νέο κύμα μαζικών απολύσεων για την εταιρεία

6


Πριν από μερικά χρόνια οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνιζόταν η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να απασχολήσει περισσότερους εργαζόμενους, ουσιαστικά για να εξασφαλίσουν πως έχουν πάρει υπό την δούλεψη τους τα μεγαλύτερα ταλέντα. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, βλέπουμε τη μία μετά την άλλη να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και φαίνεται ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Meta είχε προχωρήσει στην απόλυση του 13% του εργατικού δυναμικού της (11,000 θέσεις εργασίας) και τώρα ο CEO, Mark Zuckerberg, επιβεβαίωσε πως θα απολύσουν ακόμη 10,000 μέσα στο επόμενο δίμηνο! Παράλληλα, θα περιορίσουν τις προσλήψεις σε μόλις 5,000 θέσεις και θα ακυρώσουν πολλά projects που δεν αποτελούν προτεραιότητα για την εταιρεία. Το πρώτο κύμα απολύσεων ξεκίνησε ήδη αυτήν την εβδομάδα και αφορά το τμήμα προσλήψεων, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα ακολουθήσουν εργαζόμενοι στον τεχνικό τομέα και τον Μάιο πιο υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο Mark Zuckerberg χαρακτήρισε την «κατάρρευση» στα οικονομικά της Meta το 2022 ως ένα «ταπεινό καμπανάκι» και τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα αυτό το οικονομικό τοπίο να παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια. Με τις νέες περικοπές σε προσωπικό, η Meta θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της κατά $3 δισεκατομμύρια / έτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε σχεδόν διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της (από 48,000 σε 87,000).

Μέχρι στιγμής, ο μόνος κολοσσός που δεν έχει ανακοινώσει μαζικές απολύσεις είναι η Apple, αλλά και αυτή έχει ενημερώσει πως τα φετινά bonus θα μπουν στον πάγο, ενώ θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νέων προσλήψεων.

[Meta]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή