Νέο ορόσημο από τη Microsoft για την κατασκευή αξιόπιστου κβαντικού υπολογιστή

2


Τον Ιούνιο του 2023, η Microsoft αποκάλυψε το δικό της χρονοδιάγραμμα που, όπως είπε, θα είναι ο οδηγός της για την κατασκευή ενός αξιόπιστου κβαντικού υπερυπολογιστή. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έκανε μια νέα σημαντική ανακάλυψη προς την ολοκλήρωση αυτού του στόχου, με τη βοήθεια του συνεργάτη της σε θέματα hardware, την Quantinuum.

Σε μια ανάρτηση στο blog, η Microsoft ανέφερε ότι χρησιμοποίησε το δικό της σύστημα qubit-virtualization και το συνδύασε με την ιοντοπαγίδα της Quantinuum. Ως αποτέλεσμα, κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 14.000 πειράματα που δεν δημιούργησαν κάποιο σφάλμα. Αυτές οι προσπάθειες επέτρεψαν στη Microsoft και την Quantinuum να δημιουργήσουν αξιόπιστα λογικά qubits που είχαν ποσοστό σφάλματος 800 φορές καλύτερο από τη χρήση φυσικών qubits.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι αυτή η νέα προσπάθεια σημαίνει ότι η κβαντική πληροφορική έχει προχωρήσει από το χαμηλότερο επίπεδο Foundation Level 1, το οποίο χρησιμοποιεί φυσικά qubits. Η εταιρεία δηλώνει τώρα ότι έχει προχωρήσει στο Resilient Level 2, το οποίο επιτρέπει σε αυτούς τους υπολογιστές να λειτουργούν με αξιόπιστα λογικά qubits.

Το σύστημα qubit-virtualization που διαθέτουμε, το οποίο φιλτράρει και διορθώνει τα σφάλματα, σε συνδυασμό με το hardware της Quantinuum καταδεικνύει το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φυσικών και λογικών ποσοστών σφάλματος που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο σύστημα με τέσσερα λογικά qubits που βελτιώνει το λογικό έναντι του φυσικού ποσοστού σφάλματος κατά μια τόσο μεγάλη τάξη μεγέθους.

Η Microsoft αναφέρει επίσης ότι αυτά τα λογικά qubits και τα χαρακτηριστικά τους θα είναι διαθέσιμα για τους συνδρομητές των υπηρεσιών Azure Quantum Elements της εταιρείας κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.

Η φιλοδοξία της εταιρείας είναι να φτάσει στο επίπεδο 3. Η Microsoft αναφέρει ότι σε αυτό το επίπεδο, οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι σε θέση να επιλύουν πολύπλοκα projects και προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα από έναν κανονικό υπερυπολογιστή. Τον Ιούνιο του 2023, η Microsoft είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα TechCrunch ότι προσδοκά να δημιουργήσει έναν πραγματικό κβαντικό υπολογιστή σε λιγότερο από μια δεκαετία.

[Microsoft]



Πηγή