«Νεκρό» και επίσημα το Opportunity της NASA -Επί 15 χρόνια εξερευνούσε τον Αρη [εικόνες & βίντεο]

16


Το Opportunity, το ρόβερ της NASA που σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει μόλις 3 μήνες αλλά συνέχισε για 15 χρόνια, κηρύχθηκε και επίσημα «νεκρό».

Το όχημα της διαστημικής υπηρεσίας, που βοήθησε να συγκεντρωθούν στοιχεία κρίσιμης σημασίας για τον «κόκκινο πλανήτη» σίγησε πριν από 8 μήνες, έπειτα από σφοδρή ανεμοθύελλα. Ακολούθησαν απανωτές προσπάθειες της NASA να επικοινωνήσει με το Opportunity, στέλνοντας περισσότερες από 1.000 εντολές, αλλά μάταια. Οι τελευταίες απόπειρες έγιναν την Τρίτη, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Ετσι, η διαστημική υπηρεσία τερμάτισε και επίσημα την αποστολή του, που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Το Opportunity και «δίδυμο αδελφάκι» του, το Spirit, έφτασαν σε διαφορετικές πλευρές του Αρη το 2004. Η αποστολή τους θα διαρκούσε 90 ημέρες, σύμφωνα με τα πλάνα της NASA. Ομως, το Opportunity κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ αντοχής αλλά και απόστασης που κάλυπτε.

Μέχρι να διακοπεί η επικοινωνία, τον περασμένο Ιούνιο, είχε καλύψει 45 χιλιόμετρα στον Αρη και είχε «δουλέψει» περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόβερ, οπουδήποτε. Η σπουδαιότερη ανακάλυψη που έκανε, μαζί με το Spirit, ήταν οι αποδείξεις πως στον «κόκκινο πλανήτη» έρεε νερό κάποτε.

Με δεδομένο ότι το πρότζεκτ στοίχιζε περίπου 500.000 δολάρια τον μήνα, η NASA κατέληξε ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί, από την στιγμή που δεν μπορούσε να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το ρόβερ. Το Opportunity ήταν το πέμπτο από τα 8 διαστημικά σκάφη που έχουν φτάσει στην επιφάνεια του Αρη με επιτυχία. Από αυτά, δύο είναι ακόμη λειτουργικά, το Curiosity, που είναι εκεί από το 2012 και το InSight, που έφτασε στον πλανήτη πιο πρόσφατα. Αλλα τρία ρόβερ, ένα των ΗΠΑ, ένα της Κίνας και ένα της Ευρώπης, αναμένεται να εκτοξευθούν τον επόμενο χρόνο.

Το αποχαιρετιστήριο tweet της NASA

Το βίντεο της ΝASA για τα επιτεύγματα του Opportunity





Πηγή