Ξαφνική και άκρως απρόσμενη απόλυση του CEO, Sam Altman!

12


Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT και το DALL-E, ανακοίνωσε ότι ο συνιδρυτής και CEO Sam Altman θα αποχωρήσει από την εταιρεία και θα αφήσει τη θέση του στο ΔΣ, με τη CTO Mira Murati να διορίζεται άμεσα ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η αποχώρηση του κ. Altman απορρέει από μια διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το σώμα, γεγονός που παρεμπόδιζε την ικανότητα του να ασκεί τις αρμοδιότητες του. Το συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στις ικανότητες του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI. Είμαστε ευγνώμονες για τη μεγάλη συμβολή του Sam στην ίδρυση και ανάπτυξη της OpenAI. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε ότι μια νέα ηγεσία είναι απαραίτητη καθώς προχωράμε μπροστά.

Επιπλέον, η OpenAI ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του ΔΣ Greg Brockman θα αποχωρήσει από τον ρόλο του, αλλά θα παραμείνει στην εταιρεία, όμως ο τελευταίος υπέβαλε ήδη την παραίτηση του.

Ο Altman ήταν ο κύριος ομιλητής στο πρώτο DevDay της OpenAI μόλις την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που καθιστά την ανακοίνωση της μάλλον απρόσμενη για τους εκτός της εταιρείας. Ο Altman υπήρξε ένα σημαντικό δημόσιο πρόσωπο για την OpenAI και ολόκληρο τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης από τότε που συνέβαλε στην ίδρυση της το 2015. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, ο Altman δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία ασχολείται με το «πώς να κατασκευάσει την υπερ-νοημοσύνη» αλλά και με μελλοντικές εκδόσεις του μοντέλου GPT που θα μπορούν να εκτελούν πιο σύνθετες ενέργειες.

Καθώς η είδηση της απόλυσης εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, υποστήριξε δημοσίως τον Altman, δηλώνοντας τα εξής: 

Ο Sam Altman είναι ο ήρωας μου. Έχτισε μια εταιρεία από το μηδέν και την έφτασε σε αξία 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλάζοντας τον κόσμο μας για πάντα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια. Εγώ, και δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα επωφεληθούμε από το μελλοντικό του έργο – θα είναι απλά απίστευτο. Σε ευχαριστώ @sama για όλα όσα έχεις κάνει για όλους μας.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος ο Altman δημοσίευσε μια δήλωση στo X όπου σημείωσε τα εξής: 

Λάτρεψα το χρόνο μου στο OpenAI. Ήταν μεταμορφωτικό για εμένα προσωπικά, και ελπίζω λίγο και για τον κόσμο. Πάνω απ’ όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα έχω περισσότερα να πω για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση στο κοντινό μέλλον.

Περίεργη και εντελώς απρόσμενη η αλλαγή ηγεσίας στο OpenAI σε μια εποχή όπου είναι το Next Best Thing. Δεν αποκλείεται πως τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα έρθουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την απομάκρυνση του Sam Altman.

*Η κεντρική φωτογραφία ανήκει στον Eric Lee/Bloomberg.

[OpenAI]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή