Ξεκινά κλινικές δοκιμές του νευρωνικού εμφυτεύματος της σε ανθρώπους!

5


Από τον περασμένο Μάιο και παρά την αρχική άρνηση της FDA, η Neuralink του Elon Musk πήρε τελικά την πολυπόθητη άδεια να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές των νευρωνικών εμφυτευμάτων της σε ανθρώπους και τώρα η εταιρεία άνοιξε τις αιτήσεις για όσους εθελοντές επιθυμούν να συμμετέχουν στο πολύ φιλόδοξο εγχείρημα της με το πειραματικό εμφύτευμα N1.

Η πρώτη κλινική δοκιμή της Neuralink σε ανθρώπους ονομάζεται PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Intercace) και αναζητά τετραπληγικούς εθελοντές που πάσχουν είτε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είτε από τραυματισμό του αυχενικού νωτιαίου μυελού, ενώ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 22 ετών και να διαθέτουν αξιόπιστο και συνεπή φροντιστή.

Για όσους δεν θυμούνται, η Neuralink είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να αναπτύξει τεχνολογία διεπαφής του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστή που θα δώσει σε ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα την δυνατότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν διάφορες συσκευές. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με παράλυση θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του απλά με τη σκέψη ότι κινεί τα χέρια του. Μακροπρόθεσμα, όμως, ο Elon Musk έχει υπαινιχθεί πως θα μπορούσε το εμφύτευμα να προσδώσει στους ανθρώπους υπεράνθρωπες γνωστικές ικανότητες.

Στην παρούσα φάση, πάντως, η κλινική δοκιμή PRIME θα πραγματοποιηθεί για να αξιολογηθεί η ασφάλεια του εμφυτεύματος N1 και του χειρουργικού ρομπότ R1, καθώς και οι αρχικές λειτουργίες της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε ανθρώπους με παράλυση για το αν θα μπορούν να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές με την σκέψη τους.

Κατά την διάρκεια της δοκιμής, το ρομπότ R1 θα χρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσει χειρουργικά τα εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα νήματα του εμφυτεύματος N1 στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Όταν τοποθετηθεί στην θέση του, το N1 δεν θα φαίνεται και προορίζεται για να καταγράφει και να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που θα αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης.

Αρκετοί ίσως θυμάστε το περυσινό video που δημοσίευσε η Neuralink με μία μαϊμού να παίζει Pong απλά σκεπτόμενη τις κινήσεις της, αλλά και να μετακινεί τον κέρσορα ενός mouse στον υπολογιστή. Παρόλα αυτά, μετά από μερικές εβδομάδες ήρθαν στην δημοσιότητα αναφορές για φρικτές επιπτώσεις στα πειραματόζωα και μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο Elon Musk παραδέχτηκε πως από τις 23 μαϊμούδες της δοκιμής οι 15 έχουν πεθάνει. Ισχυρίζεται, όμως, πως καμία δεν απεβίωσε λόγο του εμφυτεύματος της Neuralink.

Αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις από την κλινική δοκιμή PRIME που ίσως αλλάξει ριζικά την ζωή πολλών ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας.

*Η κεντρική εικόνα αποτελεί δημιουργία του Dennis Berger

[Neuralink]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή